Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2009

They Are Cruel To Me

12.30pm nnti aku akn cau cin cau from opis to start my marriage leaves. Means bile aku menjejakkn kembali kaki ke ofis after this, aku da menjadi isteri kpd Mohd Izhar b. Mohd Ishak. Wohhoo..rase cam x pecaye jer. Lg 4 hari je lg dlm countdown utk aku bergelar seorg isteri. Yg sbnrnye lg 3 hari je sbb aku Nikah hari Sabtu. Tetibe rase cam debar2 sket dah ni. Sblm balik Iz soh jumpe dia dulu. Yelah..pasni 2 hari x bersua muka. Bile bersua semula, saat tu ktorang akn disatukan sbg suami isteri. Hmm..otak aku nie pk mcm2. Aku nk drive jaoh hari nie. Mohon Allah selamatkn perjalanan aku nnti. Mohon jg Allah selamatkn rombongan dr Semenyih pagi Sabtu nnti. Mohon majlis kedua belah pihak berjalan dgn lancar & dirahmati sntiasa. Mohon kehidupan sbg suami isteri diberkati, dikurniakan zuriat yg soleh & solehah & diberi kebaikan di dunia & akhirat. Inilah doa2 yg sentiasa aku ulang stp kali lepas Solat. Mohon yg terbaik saje dr Yg Maha Pencipta.

Last night pegi Alamanda ngn Iz k…

Tudung Spandex Namanya...

Nk updet sket ttg persiapan kwen kt rmh KTggi. Td lunch hour aku called mak tnya ttg envelopes kad kawen yg aku pos tu da smpi ke blm. Alhamdulillah, ptg smlm smpi da katenye. Bersama2 dgn notes RM1 sbnyk RM100 yg aku pos sekali dlm a few sampul. Hehe...berani maut betol aku buat mcm tu kan? Apo nk buat. At least mak dh bleh lipat2 duit tu utk lekat dgn bunga org yg dtg merewang sok. Takot x cukup mase jer. Aku doa pd Allah je moge duit tu selamat smpi kt tgn mak. Alhamdulillah, rezeki duit tu ade pd kami.

Pagi td mak ckp dia g klinik kesihatan kt Bdr Tenggara amek ubat darah tggi & kencing manis yg da kehabisan stok. Sempat lagi tu katenye menjemput 3 org Dr.yg sllu rawat mak bile dtg check up. Yg paling x tahan mak citer dia siap tnya kt Dr. tue. ' Klu sy bg kad jemputan anak sy kawen Dr.dtg x?'. Then Dr.tu nk ckp ape lg? 'Insyallah' jelah..kekeke. Adoiii la mak aku. Nk bg kad jemputan pn kene tnya nk dtg dulu ke? Abes klu org tu kate xtau lagi, xnk bg kad ker? ha…

Normal Facial

Yezzaa...settled buat facial ptg smlm. Di sbbkn bos half day (pm), aku ngn Kak B cabot awal dlm pkl 5ptg hehe. Bkn senang nk dpt peluang nie kan? Sementelah ade hal, rebut jelah. Klu xde pape, aku xdelah nk cabot awal. Sejak akhir2 nk kawen nie, aku makin berani jd nakal. Lagi2 klu melibatkn En.2nang tercinta. Cam bile dia ade same, mmg sggup menempuh onak & duri & kemungkinan akn kantoi dgn bos yg amat2 aku geruni. Ntah laa..lame2 aku cam sgt fed up dgn bos yg byk songeh ni. Asek nk ikot kepala dia jer. Rase cam ddk dlm opis sntiasa di awasi. Sntiasa kene jaga tingkah laku. Sntiasa kene pk ttg ape dia kata, ape pendapat dia ttg kelakuan diri sndiri. Bile pk2 balik mcm duduk dlm penjara pn ade. Ini je satu2nye pkr yg buat aku rase x hepi keje kt sini. Bos yg mcm singa. Rambut pn ngerbang cam singa gak. Mmg padan sgt la tue..hahaha...sedapnye aku mengutuk bos....dia lalu depan, aku maintain cool jek menaip..kekeke.

Ohh..berbalik pd citer ttg facial. Tak malu nk mengaku this is m…

Bos, pergilahh....

Mak called td update ttg pos laju envelope kad kawen aku yg x smpi lg. Jumaat lepas pepagi aku da pos tp x smpi plk. Weekend posmen mmg x jalan eh? Aku bersangka baek jelah maybe hari ni akn smpi. If esok or lusa smpi, baek x pyh pos. Sbb lusa aku pn da nk balek kg. Cetttt....xpelah..hari ni smpi kottt...think +ve k! Jgn hilang dlm perjlnn udah..isk isk..nauzubillah. Ade lg la update ttg majlis kawen sok. Ttg aku & K.Ya da beli sumi, sweets & chocolates tambahan utk letak dlm sampul kotak telur tuh. So mak da x pyh beli. Then mak tnya ttg paper bags. Aku soh mak beli je kt bdr KT sbb da xde masa. Soh beli yg size kecik sket yg leh dpt 0.35/.40 per pcs tuh. Bkn nk masok ape pn dlm tu. Stakat telur pindang, gula2 & chocs & kerepek2 jek. Besar2 nk watpe? Telur pindang da nk masak esok. Sbbnye Cik Rahman our ketua chef on cooking ckp koman2 kene masak 3 hari dgn mggunakn api yg slow. Barulah sedappp. So mak ckp akn buat 2 batch. Telur yg Abah da beli ade dlm 700 biji. Telu…

Unbalanced Hormon

Mmg ade jenis manusia yg mcm tu gaknye. Statement nie aku tulis merujuk kpd K.ten tukang jahit@bridal utk majlis kt Semenyih. Ptg Jumaat lepas aku & Iz amek baju nikah & fitting teros. Nyata xdelah perfect mane pn baju yg dihantar hampir 3 bln lepas tu. Bhg cuffling longgar & sgt x cantik sbb jatuh ke bwh nmpk mcm baju pinjam. Ade a few lg kecacatan yg malas nk diperbesarkn sbb kecewa. Baju Iz pn same tp kitorang mmg da mls sgt2 nk argue ape2. So sbb ktorang x ckp pape, aku rase akak tu ingat bj dia buat tu perfect sgt la. Lantak dia lah. Pas byr upah, aku ngn Iz mmg nk cepat2 blah je. Tp blh pulak dia ckp mcm2 ttg aku bg sms yg ayatnye mcm lah teruk giler. Kire cam aku maki dia lah. Siap cam ngadu kt Iz pulak bgtau aku tulis sms mcm2 kt dia. Pastu ckp la ttg ujian mcm2 nk kawen dan ckp2 yg mmg x padan dicakap oleh empunya diri. Aku ngn Iz mmg senyap jelah sbb realized yg org mcm K.ten nie mmg x gune dickp byk pn sbb dia akn sntiasa beranggapan dia dipihak yg benar. Ckp la…

Forced To Be Mean

Mlm td teman Iz g hantar kad kawen kt area Kajang. After settled, makan Mee Bandung Muar yg sedap kt depan KPJ Kajang Specialist. Sambil makan sembang2 ttg baju nikah yg still pending & Iz sent sms to remind K.Ten yg kitorang akn dtg after keje. Dan spt dah dijangka, ada je alasan dia. Soh dtg hari Sabtu pulak sbb dia g pasang pelamin org nk kenduri Ahad nih. Aku & Iz yg sedia ade hangin nih x bg chance dah la. Rase muak membace alasan demi alasan dia. Kitorang adlh customer, knp semuanya perlu mengikut masa dia? Bkn saje nk jd kejam, tp dia yg membuatkn kitorang tepakse menjd kejam. Dia kejam pd kitorang yg nk kawen nih. Iz ckp org mcm nie jenis xleh bg muke sgt. Kena selalu bertegas & tunjuk yg kite bkn jenis org yg boleh diperkotak katikkan. Akak tu ckp lg baju da siap juz dia xleh nk ade masa kt kedai. Aku balas la klu mmg da siap, pagi2 b4 masok opis aku leh dtg amek. Terus stop sms dlm bbrp lama. Pastu bg lg alasan ckp dia skrg xde kt Dengkil (kedai) tp kt rmh mak di…

APOS Events 14 May 2009

Kaki sgt lenguh sbb berdiri hampir 4 jam sbb jd usherer for company event APOS. Ape2 pn ianya berbaloi apb dpt mendengar speech dr Tun Mahathir yg sgt2 enjoyable eventho aku bknla org yg berpengetahuan sgt ttg ekonomi serantau. A few times aku hadir dlm event yg Tun berucap, semuanya tidak pernah membosankan. Sentiasa ade lawak2 'slapstik' yg membuatkan hadirin tidak mengantuk. Semua mendengar ucapannya dgn penuh minat & khusyu'. Paling respek sekali Tun x memerlukan text pun utk bg speech. But the speech went very smoothly. Pengalaman sbg pemimpin No.1 negara mmg memungkinkan beliau utk berkebolehan sedemikian. I really admired him on this matter. Dan 1 lg yg buat kaki hampir cramp nie berbaloi ialah time lunch at Verandah, CVL yg sgt2 menyelerakan especially the desserts. Aku bejaye menghindarkn diri dr pengambilan nasi but I lost to ABC & puddings. Rosak lagi diet gue..kekeke...

There's a few pics I took buat unfortunately there is no me in there :( Nk amek …

We're Sad

Guys, I'm so sad regarding my baju nikah yg x siap2 lg until now. Hantar baju awal bln 2, tp dah masok bln 5, next week I'm getting married ok!! and this is happening. What if the baju ade problem? Ade masa lagi ke nak alter? Aku sgt riso smpi mlm td tido pn x lena. En.2nang pn tension smpi terlepas geram kt aku lak time hntr aku ke rmh sewa kt Pjaya after hantar kwn dia from Mukah, Srwk ke Hotel Sri Puchong. Udah ler aku nie riso dr pagi smlm after dpt call tue. Bz dgn event APOS esok lagi. Terkejar ke sane ke sini. En.2nang tertinggi suare sikit, aku da start meleleh air mata. Tekanan sungguh. Menangis pastu teros tido. Hasilnya mata pn bengkak la sikit. Kak Ana siap tnya lak tadi. Aku ckp jelah sbb baju nikah x siap. So mereka2 yg mendengar kt situ pn smpi naik hangin bile tau citer. Masalah bkn sbb kitorang hntr lewat. Dh 2 bln lebih baju dihantar. So adekah relevan alasan kakak tu smlm ttg dia suda 3 hari demam x blh bangun. Ape relevannya dgn baju yg suda lama di hantar …

GNBN

Td K.10 called ckp baju nikah & sanding x dpt tgk hari nie. Dia ckp da 3 hari dia & baby demam xleh bangun. Dia ckp xdelah x siap lansong. Juz blm detail check & gosok etc la. Cam sedih jek bile tau berita nih. Aku sdg sgt cube utk memahami & hopefully En.2nang pn ok bile aku bgtau bad news nih. Kire bad news gak la sbb mmg da excited sgt nk tgk baju tu. Hantar baju pn da lame dr bln 1 lagi. Skrg da bln 5, kompem la x sabo nk tgk hasilnya kan? Mlm td aku smpi termimpi2 lg ttg baju nikah tu. Cam mimpi buruk gakla sbb dlm mimpi tu baju tu x dijahit dgn baek. Pastu pagi2 dpt lak call ttg xleh amek lg baju. Hishh..x best betol lah. K.10 ckp nnti da siap dia call. So skrg nie tugas aku menunggu jelah. Hopefully dpt dlm minggu nie jgk la sbb next week tinggal 2 setengah hari je aku keje pastu da start cuti. Da bgtau skali td 20hb aku start cuti dah. Alahai...x beshnya rase skrg nie..hmmm...

Anyway td called Mak, sembang2 ttg persiapan kt sane. Utk air, da byr deposit kt En.…

H.O.N.E.Y.M.O.O.N

Sgt hepi hari ini sbb mlm td dpt MMS from Mizan my future bro in law gambo baju baru for my resepsi at Johor. Ekceli x sangka lak dpt pakai baju baru sbb da pilih baju coklat+gold yg ade kt butik ari tu. Tp bile tgk gambo baju yg sgtla menepati tema yg diimpikan, gembira jd berganda2. Runsing ade sbb takot x muat plk baju tu. Maklom la weight naik dgn jayanya since a few weeks ago. But Mizan ckp Insyallah blh muat, sempat lg g jog dr rmh sewa kt Pjaya ke opis at Cjaya. Teros aku membalas sms itu dgn kata' sggup x mkn dr kene g jog huhu'. My sis pn smlm ckp sempat lg ade 2 weeks nie nk diet nasi. So aku dgn nekad yg x bape nk kuat sdg mencube lah skrg nie. Lose a few inches pn da ckup baek. Guna penimbang kt Villa, angka menunjukkn aku gain 1kg jek. Penimbang Pjaya lak tunjuk gain 4kg. Mane yg benar nihh?? En.2nang try jgk penimbang kt Villa & tunjuk mmg dia gain weight 2kg since bercintan dgn aku. Aahh...mane2 jelah yg betol pn. Ape2 pn aku kene diet gak..isk isk...

Citer t…

Takdir & Jodoh

Sejak aku putus tunang dgn 1st bf/ex-fiance, aku rase aku bejaye jd seorg manusia yg lebih matang (perasan sket hehe). Terutamanya ttg hakikat kehidupan kt dunia ni. Pengalaman pts tunang tu byk mengajar aku menjadi seorg ppn yg lebih tabah & melihat life nie dari view yg lain. Aku byk menganalisa semule kelemahan2 sikap aku. So bile da kaji tu, byk la nmpk kecacatan here & there. Smpi malu pd diri sndiri lak. Yesss, di awal2 perpisahan aku asyik mencari salah si dia. But as time goes by, with a lot of thinking, aku akur pd kelemahan2 diri sndiri yg jg menjadi pencetus kpd perpisahan.

Hikmah yg paling besar aku dpt bile pts tunang ialah ttg percaya qada' & qadar dr Tuhan yg Esa. Utk redha pd sst ujian bukanlah semudah menyebutnya. Kkdng mulut saje yg kata 'aku redha' tp hati?? Pengakuan lidah perlulah seiring dgn hati. If blh buat, then there shud be no problem. Bile Solat, aku mohon pd Allah if si dia mmg jodoh aku, kembalikan dia semula & if not, temukan …

Henna

Lenguh sungguh engsel kt pangkal peha aku nih. Jarang sungguh klu byk berjalan sengal2 kt bah.tu. Masih kurang tido lg aku nih. Mata layu semacam jek. Badan pn rase letih2 sket. Hari nie balik Villa. So td mengangkut ke kete 1 beg full of baju utk dibasoh. 1 paper bag baju2 yg da xnk pakai nk simpan dlm bilik stor. Most likely Iz akn hntr sbb nk angkut skali brg2 yg mak borong kt Langkawi ari tu. Means b4 balik kg.aku kna balik Villa dulu amek brg2 nie seme plus adik aku Anje.

Ptg smlm aku sempat survey brg2 kt Fah Lean, Balakong. Byk gak brg2 baru sampai. Ade jgk bunga rewang yg aku beli kt PISB, A.Hitam tp mahal sket la even after diskaun 20%. Jalan punye jalan, akhirnya aku beli box paper bag special utk family Iz 40pcs. After less 20%, rege jd RM1.04 per pcs. Sbb beli sikit jek, aku pow la Iz 50-50 hehe. X bayo lg duit RM20 kt dia huhu. Aku beli 40pcs jek sbb beli souvenir sapu tgn ari tu pn 40pcs jek. Telur leh masok dlm kotak telur beli kt Romantika ari tu. Dlm pouch organza leh …

I Luv Fresh Flowers

Fresh flowers yg aku tempah ngn Mizan akn smpi pd pagi Sabtu 23/5. Ptgnye aku Nikah kt Masjid Linggiu after Asar. Sempat tak gubah? Otak aku ckp if using f.f, maen cucuk2 je. Juz b4 that aku kenelah siap2 ikat ngn riben ape2 yg perlu diikat etc. Bunga2 tu jd penaik seri jek. If cepat sgt bunga smpi, nmpk x fresh pulak dlm gambar nti kan? Insyallah sempat la ek. Kompem mak cuak bile tgk xde main flower time buat gubahan nnti. I have 11 dulangs to decorates...fuiyyohhh..masak la aku nnti....ape2 pn artificial flower aku da beli siap2..in case mak bising2 la kan...kekeke...so bunga yg ade tuh buat bunga tangan & letak for hiasan jekla tepi katil pengantin. Bisa kann??kan??

Sat g nk g Fah Lean, Balakong ngn Iz tgk ape yg menarik sbb kt sane ade Sale smpi 70%. Duit da xde & rasenye da xde ape sgt yg nk dibeli, tp ape salahnye survey2 kot ade brg2 yg terlepas pandang. Ape2 pn kedai tu tutup 7pm. So x byk masa sgt la nk pilih2. Stakat survey jek sempat la. 2moro I will update here wat…

MAS, Firefly or Air Asia???

Plan Honeymoon to Cameron has been canceled due to a bad reviews from Abg Azrun. Ade cerita2 x besh ttg kebersihan air kt sane. Bile da dgr citer2 mcm tue, rase x besh da la nk pegi. Klu x tau xpe. Iz suggested we go to Kuching, Srwk jalan2 kt sane. I wonder what's special over there. Nk g h/moon jalan2 kt city, aku kureng berkenan la sbnrnye. Aku nie kan pencinta alam semulajadi. So klu blh nak la g tempat cam hutan2 sket, ade waterfall & x ramai org. Barulah rase privacy sket. The problem is aku xto kt mane bleh aku dpt suasana yg aku impikan nih. Survey kt Lake Kenyir & MAS ticket flight. Gitu gini hampir RM1k gak. Kak Nita suggest Firefly+hotel. So sajelah kitorang survey2. Skali aku tgk ade pakej menarik & affordable lah kt Lake Toba, Medan. Beshh..beshh...So aku emel Iz itenerary & eventually he's agreed. But we have to divide the cost 60-40. Lawak betol lah kitorang nieh. Bkn je belanje pakej kawen bahagi 2. Nk g h/moon after kawen pn same..kekeke. Apo n…

Nando's Anyone???

Aiyakk..rosak diet aku hari nie. Lunch td Sham kontraktor banje makan ayam kg.kt Puchong la pulak. Yg pegi aku, Man & Siti jek. Dgr ayam kg.teros xleh tahan dah. So pick up the phone, call Iz mintak kebenaran utk melanggar diet. Dia bg green lite, aku cabot je la hehe. Nasi medium size, ikan kembung percik, ayam kg.goreng 2 ketul, pucuk paku goreng & air kelapa muda. Melantak x hengat la aku. Da 2 hari x pekena makan berat kann. Perot rase buncit, mata kuyu..tanda2 org yg kekenyangan tahap dewa hehe. Org kan sllu kate, rezeki jgn ditolak..kan?kann?? Tu blm masok esok nyer plan lagi nk makan Nandos gune duit collection dept. Camne nk diet ini mcm?????

Ptg nie ajak Iz teman g Alamanda beli brg2 utk aku masak buat bekpes opis esk pagi. Sosej ayam, nugget & fries. K.Niza buat scramble eggs & baked beans. Bekpes ala western ok hehe. Lunch kitorang order Nandos jek. Moist Choc Cake Secret Recipe utk ptg meraikan belated besday Mages & Shahrel, March & April babies. Ma…

Holiday 2009

Haihh...hari nie mmg membusankan. Mata nie cam x bermaya jek rase. Maybe sbb mlm td tido lewat sket dlm kol 11pm sbb tgk TV. Tu pn x sempat abes tgk Desperate Housewives pk esok nk g keje. Hasilnye mood kurang baek kt opis. Pulak tu pagi2 lg da dengar bos membebel kecoh2 psl kes Ericsson la, cek la...adoii aiiii....busan siot pagi2 dgr suara dia tinggi2 tuh. Dah la 1 dept.leh dengar. Mmg dr hari Khamis last week lg mood dia hampeh. Taula dtg bulan. Tp jgn la buat org lain pn naik tensen dgn bebelan2 x bertempat dia tuh. Time2 camni dia mmg sengaja carik pasal ngn kitorang. Benda kecik2 pn dia blh buat jd besar. Semua kite buat dia x puas hati. Ade je benda dia nk buat hot. Nielah salah 1 keburukan dpt bos ppn. Bile lah dia nk berhenti ek? Ade chance aku dpt bos baru lelaki lak hehe. Nak gak merasa dpt bos laki. 3 kali aku tukar keje, seme bos ppn. Busannn..

Anyway pagi td sempat aku menyelit kad kawen aku kt depan pintu org2 yg tertinggal smlm. So kire da settled la main opis. Tinggal …

19 Days and Counting...

Husyioo...lg 19 hari lagi maa aku nk jd isteri kpd En.Mohd Izhar. Skrg nie aku cam rilex jer. Rase cam seme benda da settled. Mak ngn Abah jelah yg kelam kelibut kt kg.nk bg kad jemputan pd sedara mara area Batu Pahat pulak. Pastu nk beli towel, paper bags etc. Aku da serah seme pd diorang. Sbbnye mak nk pilih ikot taste dia. Aku x kesah dah bab2 souvenir nih. Da x larat nk pk. Ape yg ade jelah. Aku fokus pd pd pakej bersanding nnti jek cam baju, pelamin etc. Kt mane nk beli inai ready made tu ek? Xde plk aku nmpk mase soping kt Jln TAR ari tue. Soh adik aku si Anje carik la. Bkn mahal sgt pn benda tu.

Anyway berat aku skrg telah naik dgn jayanya. Hampes betol. So start smlm aku diet. Ntah sempat ke tak ntah turun a few kg. Lantak la. Malas da nk pk. Yg penting aku da usaha. En.Tunang arr ckp smlm perot aku da buncit. Sadis betol lah. Smlm asek terkekeh2 je dlm kete bile sembang ngn dia ttg berat aku yg da naik nih. Yelah, ari tu baru je aku ckp ngn dia berat aku da turun, la nie smpi …

A Little Trip Update

Nk cerita ttg trip to Langkawi mcm terlalu byk nk ditulis. Last2 jd malas hehe. So i let the pics do the talk lah. Around 500 pics were taken over there. Aku upload a few jekla yg ade muke aku. Anyway pics aku mmg x byk pn sbb aku telah dilantik sbg photographer utama since h/p aku jek yg canggih sket. Still ade camera lame yg guna film tp dpt snap sikit jelah. Anyway mmg puas bergambo la kt sane. Leh kate seme tempat pegi pn kitorang snap pics. Yelah..bkn senang nk nk pegi Family Trip mcm nie kan. In fact this is our 1st time having this occasion. Sgt puas hati & enjoy. Maklumler seme yg pegi nie single lagi. Yg x dpt pegi yg dah berkeluarga la. Family Kak Lin (1st sis) & Abg Eddy (1st bro). Yelah, diorang da ade anak, so agak terhad sket la nk bergerak & byk komitmen lain. Lgpn trip nie mostly di sponsor oleh insan yg paling berjaya dlm family kitorang iaitu Kak Ya. Dr tiket flight pegi balik smpi la ke makan2 besar, semenya di taja. Peercutian 3 hari 2 malam mmg sgt se…

Langkawi Pics :p

Flight from Langkawi to KLIA

Nak naik flight..sempat lg posing hehe..

Try jek..x beli pongg

Paling besh bg rusa makan..jinak betol...

The Datai..sesat smpi kt sini keke

Nyuruk2 blakang mak..huhu

Semenye otak mereng...cam bebudak..


Tgh tgk katak dlm pond tuhh..geli bangat

Kat Dataran Helang

Soping for clothes at Billion, Pekan Kuah

Da sampai atas sekali Gunung Mat Chincang

On our way by Cable Car tu puncak..Menuju puncak!!!

The Hotel we stayed :)