Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

He's My Silent Reader

Blog nie tak ramai kawan2 sekolah, matrix or univerct yang tahu kewujudannya. In fact, sorang jer opismate yg tau aku rajin menulis dlm blog nie. Taktaulah kot2 ade kawan2 guwe yg jadi silent reader tanpa pengetahuan guwe. Belasah jelah. Aku menulis dlm blog nie pon mostly utk mengisi masa lapang di opis & sebagai kenang-kenangan di masa hadapan. Aku nie dahlah kurang daya ingatan. So dgn adanya blog nie, dapatlah refresh balik kejadian2 di masa lalu. Yang baik, jadikan teladan. Yg buruk, jadikan sempadan. Tak gitu???
However, malam ini telah mendapat pengesahan bhw my habi yg mcm semon juga adlh salah seorg silent reader guwe. Rase cam hampeh jer. Sewaktu mengarang ayat2 di dlm blog nie, aku menulis dgn membayangkan habi lansong takkan baca apa yg dikarang. Tp seingat aku, tak pernah pulak aku mengambil kesempatan mengutuk dia lebih2 dlm blog nie. Setakat kutukan poyo adelah sekali sekala. Dan rasanya lebih byk memuji dia dari mengutuk. Betol tak Abg???? Jgn nak deny ehhh. Abg tu …

Dari Kampong

Bersiaran di kampong halaman tercinta. Naurah sedang tergolek tido disebelah. Habi sdg menonton football. Menanti team feberetnya beraksi sebentar lagi. Dan guwe merajinkan diri menjengah blog yg sdh bbrp hari terbiar. Tibe2 nmpk cam byk sawang sane sini =p 
Masih sedih dgn update terkini mug yg dipos laju pd kawan2 bloggers. Byk yg pecah. Ade yg masih blm sampai. Haihh...Insyallah akn pergi ke post office utk complaint perkhidmatan yg tdk memuaskan. Eventho xkan blh dpt balik mug or duit yg dikeluarkan utk proses mengepos, at least staff yg berkenaan lebih berhat-hati bile entertain customer. Jgn buat sambil lewa oke. Kerja itu adlh amanah dr org ramai kpd anda. Sila buat betol2. Jgn kecewakan hati pelanggan yg bersusah payah dtg utk menggunakan perkhidmatan anda. Sgt tdk patot oke!!
Rasa ralat sgt. Hmm...rasa mcm nak gantikan mug2 mrk yg pecah tue. Tp masih blm ade idea nak bg ape. Insyallah, klu ade rezeki anda2 semua. Tp jgn tunggu2 pulak yer. Guwe nie sudahlah agak pemalas orgnye h…

Sedihhhhnyaaaaaa.....

Waaa..sedihnyaaaa....mug hadiah saguhati bagi kat Fashya pecah. Teruk la Pos Laju nie......
Pd penerima2 yg lain, sila update ok mcm mane keadaan mug anda. Kalau byk yang pecah, nak jugak pergi pos office Cyberjaya, jumpe budak ppn yg handle smlm. Terang2 sdh tulis mug. Pesan pon sudah.
Hishh...mmg menguji kesabaran di bulan2 puasa nie....
=(( sedeyyyyyy.....kesian Fashya...grrrr....
Hrp sgt penerima yg laen ok....tsk tsk....

Update: Guwe akn start bercuti panjang mulai esok =D yibba yibba...Esok akn singgah rmh Kak Lin di Senawang, amek Mak & Anje. Pastu gerak balik ke Johor utk jumpe ngn Atok Naurah yg sdg menanti di sana. Hari Selasa akn bertolak balik ke Sepang. Doakan keselamatan kami sekeluarga pergi & balik dgn selamat yer kawan2. Insyallah, if berkesempatan, akn update blog dari kg. Till then, have a great weekend. Jom shopping raya. Gaji kan dah masok =p

Kisah Iftar

Semalam aku tak memasak. Semalam pegi berbuka puasa kat Restoran Ayam Kampung SAS kat Nilai Square. Sampai2 je g booking tempat dulu. Diorang ade buat buffet RM20 per pax for dewasa. So malas nk pk pjg, belasah jelah. Belanja habi. Seb baek dia ckp time kaseh =p Klu x malas nk belanja lagi dah huhuh. Pas booked, g masok kedai baby beli liquid cleaner bumble bee utk botol2 susu Naurah 2 bottles=RM35. Tempat seterusnya, Giant. Beli Rusk jenama Milna & Cerelac Oat & Prune for Naurah. Plus plain yogurt for her. Nk tgk adalah citarasa dia sama spt ibu yg mmg hantu yogurt nihh =p Shopping punye shopping, dah pukul 7ptg. G balik kt restoran & org dh ramai time tue. Mood Naurah mmg sejak dr rumah lagi mmg kurang baek. Cam ade yg x kene jer. Tak ceria lansong. Moody betol budak nie. Dh terbayang2 dlm restoran dia akan kamok2 mase nak tido. Haihh...layankan jelah.
Masok2 restoran, ddk kt meja & teros bdk ppn pelayan yg rasanya anak owner restoran tu dtg. Mmg masa booked meja td d…

Perihal Org Malas

Aku akui aku bukanlah org yg rajin dari segala segi. Ade benda aku rajin & ada yg tidak. Utk mencapai misi Naurah membesar more than 95% dgn susu badan selama 2 tahun bukanlah perkara yg mudah. Itu bagi aku, wanita yg bekerjaya. Kalau aku tak bekerja, mau hempuk je diri sendiri kalo masih tak berjaya heheh. Kalau org lain ada misi yang lebih mulia, fully breastfeed, aku cuma mintak 95% jer. Aku tau tahap keupayaan aku. Aku tau aku bukan org yang rajin mem'pumping' strictly 8 times in 24 hours. So, itulah misi aku. Realistik enough for me. Rasanya aku pernah cerita yg aku dgn senang hati telah melanggar hukum pumping more for more milk. Senang kata if ikut rules 8 times a day, aku cuma separuh je dr tue. 4 times a day. Around 6 hours per pumping. Pemalas tak aku? heheh. Tapi syukur ke hadrat Allah, dibulan puasa yg mulia ini, sehingga ke hari ini aku masih mampu membekalkan EBM ke nursery Naurah 4 bottles x 3-3.5oz  per day. Percaya tak? Ker aku tipu nie?? hahaha...
Well, se…

More Solid Foods for Naurah!!

For the time being, Naurah consume 2 times Cerelac at nursery scheduled on 10am & 4pm. Kdg2 rasa macam kesian pulak kat dia sbb asek2 mamam nestum jer. Setakat nie ada 4 jenis nestum yang dia dah pernah rasa.
1. Brown Rice - dapat sample mase beli Pa&Ma dulu jer hihi 2. Rice & Soya - her favourite. mamam dgn senyum2 & riang gumbira 3. Rice & Mixed Fruit - nie pon dia quite suka 4. Wheat & Honey - stok kt rumah in law. bro in law yg belikan. ini kene bancuh ngn susu
Aritu nak beli Rice & Vegetables. Skali habi x bagi la pulak. Sbb pernah sekali beli pureed carrot Heinz bagi kat Naurah. Lansong dia taknak telan. Buat muka pelik giler hihi. Abes lah Naurah taknak makan sayur dah beso kang...huhuh. Pureed fruit yg paling dia suka cuma Pear or Pear & Banana jer setakat nie. Lain2 kurang layan.
Aku cam usaha jugak nk buat homemade food utk Naurah. But end up Naurah tak bape nk gemor pulak. Kalau makan pon cam utk amek hati aku jer. Ceyyy..mcm la dia dah faham lak y…

Hangin 1 Badan

Hampeh. Baru ingat nak makan bebanyak kt hotel petang nie. Balik keje semalam masa dlm kete habi ckp Majlis Berbuka Puasa ditukar tarikh pulak. Hari tu tukar venue, now tarikh pulak. Ntah pape. Tau bile? Jumaat minggu depan. Cam poyo tak? Rase mcm dah malas nk pegi pon ade. Org dah sebok2 nak pk pasal sambutan Hari Raya dah masa tue. Takde feel dah nak buka suka ria ha-hu bagai. Hangin 1 badan lak aku. Nie nak buat ke tak nak buat? Suke suki je ubah itu ini. Ingat org lain xde plan lain ker? Hehhh..klu ikot rasa amarah yg sdg berkobar-kobar skrg nie, nak je aku ckp dgn habi tak payah pegi. Ckp je dh ade plan laen eventho sbnrnya tak ada pon hohoh. Menguji kesabaran sungguh. Ok, nak bawak bersabar dulu. Chit chat di Marketing Section =D Daaaa...

Update Lauk Berbuka Semalam:-
Sardin Masak Sambal  Kobis+Kcg Pjg+Brocoli Masak Air Telur Masin Nescafe 4 habi & Tea for me Kurma 2 biji
Japp....japppp.....nak tepek nie....
Ngeeeee.... =D

Jomm Balik Kg.

Aisehhh. Tukar venue last minute la pulak majlis berbuka puasa kompeni habi nih. Sudahnya makan kt hotel sebelah opis aku nie jer hahh. Belasah jelah. Yang penting makanan banyak, sedappp & ada Surau. Dan FREE hohoh. Esok je majlisnya. Hari nie masih kene memasak. Sabtu lepas, after balik dr An Nur Specialist, singgah opis habi jap. Ade keje sket katanya. Sempat la Naurah kene gomol dgn wife superior habi yg sebok menaip resipi kuih raya. Naurah rasi pulak dgn kakak tue. Budak tu kan da kenal org. Klu tak kene gaya, mmg boleh melalak dibuatnye. Klu kene gaya pulak, gomol la mcm mane pon. Dia dok relax jer tenung2 muka org mcm nak makan hihi. Tenung xpe, asal jgn menangis. Nasib lebih baek, dia senyum tersipu-sipu malu nak nyorok muka kt belakang. Hohh..sgt sweet la ko nie Kudik. Acik tu sampai taknak balik kalau boleh heheh. Pas balik opis, rehat kejap kt rumah utk Solat Zohor. Letih sgt rasanya. Terbongkang 3 beranak kt living hall. Habi ckp tak payahlah masak. Kite beli jer hari…

Injection @ 6 months

Sabtu 20/8/2010
We went to An Nur & arrived around 10.15am. Naurah's PAED is Dr. Khairul & 1 hour after registration, her name is called. Twice oke. First the nurse juz called Naurah. Pandang2 habi, our turn kah? Apsal cam cepat?? Sbb masih teringat-ingat masa check up monthly dgn gynae kt sebelah, at least 2 hours baru sampai turn. Boleh g shopping baju bb dulu kat Warta & dtg balik masih blm turn hohoh. 2nd time, the nurse called Naurah Zayanie!!! Teros kocoh-kocoh masok sengih2 sama nurse & Dokter baik =) Well, actually this is my 1st time berjumpa dgn Dr. Khairul. Masa Naurah kene jaundice, aku tgh berpantang. So cuma Wan, Atok & Habi je yg pegi hntr dia. Masa registration, nurse tanya dgn dokter sape. Seb baek da belek baby book Naurah & ade tulis Dr. Khairul her PAED. So kompiden jelah ckp nama dokter. Dlm hati doa2 moga dokter nie ramah & baek mcm dokter lelaki kt Semenyih  masa Naurah injection at 5 months. Cut short the story, me & habi sgt …

About Cik Ya

Takde idea la pulak nk tulis ape hari nie. So aku update lauk berbuka semalam jelah ehhh =p
Daging Masak Black Pepper Ikan Goreng Sayur Sawi+Kcg Buncis+Carrot Masak Air Necafe 4 habi & Tea for me Aneka kuih: pulut panggang, agar2 santan, kaswi, epok2 (org johor je panggey) or karipap & kuih sagu Pisang Emas masih belom dibawa belayar. Tinggal 2 biji je cukup2 utk hari nie...
Ok nak tepek lagi gambo Naurah. Yelah, aku dh x buat large dah gambo dia. Habes huduh blog aku upload gambo terkeluar kawasan. Sila jgn kutuk lagi (terutamanya pd Puan Nano yg selalu jeles dgn kite hihi).
Oh..sblm terlupa, Cik Ya Naurah tak jadi dtg rumah weekend nie. Meeting dia postpone ke tarikh baru lagi & dia ckp dgn bos mogok taknak pergi dah. Bos xde pilihan, so terpaksa ikot ckp anak buah. Cik Ya kite tu garang tau! Bos pon takot dgn dia huhuh. Kite nak Naurah jadik mcm Cik Ya. Garang tapi baek hati & bijak.  Dialah satu2nya from my siblings yg berjaya further study di luar negara. Yang lain2 setak…

Being Bullied

Sentappp!!!

Hari nie aku sgt sentappp sbb tersangat sedih dgn kes pembuangan bayi yg semakin menjadi-jadi. Sebelom2 nie aku sllu ignore & malas nk amek peduli sgt. Pasrah dgn manusia yg  mmg ada bersifat binatang. Tp skrg nie makin terok pulak. Lagi sedih bile baby tu mati. Kalau dibuang & hidup, aku bersyukur jg sbb Insyallah akn ada manusia yg akan menyayangi baby tu. Tp kalau mati, sgt sedih sekali sbb lansung takde peluang nak hidup kat dunia. Sedihnyaaa. Bertambah2 sedih dgn naluri keibuan yg sudah ada. Aku bayangkan klu Naurah disakiti. Ya Allah, tak dpt aku nak bayangkan mcm mane perasaan aku klu benda tu btl2 berlaku pd dia. Such a gloomy day for me. Spt weather di Cyberjaya skrg ini =(
So xde nk tulis panjang. Cuma nak update lauk berbuka semalam jer. Mane blh miss kann?? =)
Ayam Masak Kari Kacang Botol/ (Kcg Kelisa for org utara) Goreng+Telur Air panas as usual oh yeahh...ketchup Kipas Udang =p Kurma (hari2 pn suap kurma dulu sbnrya hihi) Ohh..Pisang Emas belum dibawa belayar pon ade. …

Update Jer

Membaca kembali penulisan kita pada 1 ketika dulu, adakalanya terasa pelik. Sometimes terasa kagum jugak bila rasa penulisan itu telah ditulis dgn baik. Sometimes juga rasa ohhh....aku pernah berfikir seperti itu. Entry aku yang ini bila dibaca semula, rasa mcm sgt matangnya pemikiran aku waktu tue. Sangat redhanya aku pd ujian yang telah menimpa. Aku rasa sgt bersyukur krn tempoh2 getir dlm hidup itu telah berlalu. Aku dah berjaya melalui fasa yang memeritkan itu. Dan aku telah bangkit dari keputusasaan hidup di dunia. Banyak yang aku perlu bersyukur dgn kehidupan yang skrg ini. Walaupon tidak semewah mane, duit bukanlah kayu pengukur pd sesebuah kebahagiaan. Adanya keluarga & rakan2 di sekeliling yang menyayangi, itu pun sudah cukup bermakna. Aku pasti akan datang lagi ujian2 getir di masa-masa akan datang. Until that time comes, aku akan mempersiapkan diri seadanya. Aku akan jadikan kejayaan mengharungi ujian yg lepas sebagai contoh terbaek. Insyallah.

Update lauk berbuka semal…

Susu Ibu Utk Naurah

Alhamdulillah masok hari nie, hari ke-7 kite semua dah melalui sebulan Ramadhan. Baca entry Dayu ttg stok EBM for little Eisya yang masih lagi berfungsi dgn agak normal pd bulan puasa, teringat tentang my little angel itu. Bersyukur juga spt Dayu, my B masih lagi berfungsi lebih kurang sama spt hari-hari biasa. Sometimes adalah jugak terkurang 1-2oz. Still, malas nak runsing2 kepala. Syukur juga dapat kumpul a few bottles of frozen EBM hari tue. 2 bottles telah turun ke bawah. Kes emergency bile growth spurts terjadi Ahad lepas. Kelam kabut sekejap bile memikirkan stok hari2 tinggal 2 bottles jer. At least kene ada 4 bottles kann. Utk jalan selamat eventho sllunya Naurah consumed 3.5oz X 3 bottles jer kat nursery.
Since Naurah dah mamam cerelac, mmg dia selalu kenyang. Kat nursery jadual mamam cerelac adlh 2 kali saja sehari. Tepat pukul 10pagi & 4ptg. Itu pon sudah cukup bg membolehkan Naurah consume susu 1 ke 2 kali kurang berbanding masa fully depends on milk. Yer, cerelac itu s…

Merapu

Nak bagi kuih, habi cakap tak payah. MIL dah beli sendiri banyak. Then nak bagi ape yer kt MIL. Takkan tak bagi pape utk Hari Raya nanti? Macam menantu poyo la pulak huhuh. Idea - bagi tudung - Habi kata LULUS =D
Ok nak update ttg lauk berbuka semalam.
Ikan Kerisi Masak Asam Pedas - my favourite Sayur Campur With Sos Tiram Air panas as usual
Ringkas jer. Setakat makan 2 org. Mcm tue pon dah cukup. Yang penting kenyang perut, senang hati =D Tadi dah compile cuti Hari Raya for 2010. Sebab tahun nie aku beraya di Semenyih dulu, cuti selepas Raya kene panjang. So week after Hari Raya akan teros bercuti for the whole week. Seb baek ade cuti 1 Malaysia on Thursday 16/9 tuh. Jadinya apply cuti for 4 days only. Yipppeee!! =D Insyallah hari raya ke-4 akan bertolak balik ke Johor tanah tumpah darahku. Menghabiskan baki cuti di sana. Bagi Naurah main dgn Atok & Nenek Johor puas2. Jangan sampai anak tak kenal grandparents sendiri pulak heheh. Ekceli on 27/8 hari Jumaat next week, Selangor cuti sem…

Ramadhan Weekend

Hari Sabtu seawal 10pagi kami ber-3 sudah bertolak dr BBST ke Semenyih. Ibu plan nak berehat-rehat kat sane. Taktik bile dah x larat nak layan Naurah bermain =p Lagipon bulan puasa, bkn leh g jalan2 kuar makan pon. Xtvt agak terbatas. So balik rmh PIL lebih bagos. Terkejot PIL tgk kitorang dah tercongok depan pintu belom masok pon tengahari lagi. Selalu dekat 2-3ptg barulah nampak btg idong kitorang. Tu pn slps kami puas berjimba & makan kt luar huhuh. Ptg tu FIL soh habi beli brg memasak sket. So guwe & Naurah tumpang masok kereta sekali. Kalau bab berjalan, mmg laju jer mak org & bdk tecit nih. Sempat menyinggah kt Bazar Ramadhan. PIL da pesan siap2 tak payah beli ape2. Tp aku soh gak habi singgah sbb x pernah lg pegi bazar sejak bln pose start. Jalan punye jalan, Naurah tertido atas bahu habi. Kesian dia. So guwe soh habi g tggu kt tempat x ramai org & aku pegi tgk apa2 yg rasa teringin nk makan. End up beli tahu sumbat my feveret & kuih tepung pelita. Itu jer. …

Iftar & Sahur @ Semenyih

Hepi nampakk??? Sampai terjelir2 lidah ko yer Kudik..hahah Lokasi kejadian: My parent in law house. Semenyih. Malas nk tulis pjg2 sbb org laen dah lame amek =p I'm training her how to pose like a model. Yeah rite =B
 Cerita selanjutnya akan disambung kemudian......(agak malas =p). Sekian.

Lalai

Semalam masak lauk yg lebih simple. Stok sayur pon sudah habis. So singgah pasar malam beli stok sayur dulu. Paling besh lalu depan gerai kuih muih dan yg seangkatan dengannya, lansong aku tak menyinggah. Syabas beta! Bravo!! Tp aku kalah dgn tarikan buah pulasan yg montel2 seikat RM10 =B Takpe makan buah. Tak menggemukkan. Ayat defend diri sendiri nampakk..hahah. Sampai rumah gesa2 teros ke dapor. Sudah hampir pukul 6ptg. So lauk semalam sgt ringkas.
Sardin Masak Lemak Cili Api (tp x pedas pulak huhuh) Tahu+Tempe+Carrot+Kentang Masak Sup (tahu & tempe wajib sbb anak org jawe. bisa?) Ikan Terubuk Masin Goreng....lagi...=p Kicap (nk jugak tulis spy nmpk cam byk lauk yg dimasak hahah) Nescafe for Habi & Teh for me
Alhamdulillah Naurah tido cepat lagi. Sudah ubah rutin gaknye bulan Ramadhan nie. Dgr citer, kat nursery dia taknak tido sgt. Asyik nak bermain jer. Thats y la kt rumah dia cepat mengantok. I see. Sudah 2 hari juga habi berjaya menidurkan itu budak. Ibu kan bz kt dapor. Syuk…

I'm Surprised

Alhamdulillah. Usai sudah 1st day berpuasa di bulan Ramadhan. Syukur juga aku tak se'lembik' yang di jangka. Masih lagi bersemangat setibanya di rumah utk membuka gelanggang persilatan di dapur. On the way balik ke rumah, dlm kereta siap2 dah tanya habi dia nk makan lauk ape. Senang. Sampai2 rumah xyah pk dah. Dah diskas siap2. 5.30ptg aku dah start keluarkan bahan2 yg nak dimasak. Ikan yg beku perlu di nyah bekukan dulu. Buat bumbu utk semua jenis masakan & start memasak.Penat mmg penat. Tp entah mana dtg kekuatan memasak tuh, aku pn tak tau. 1 jam je sudah siap semua. Boleh tgk drama Epilog Syurga Cinta sambil golek2 dgn Kudik. So heaven. Hepi sbb rasa mcm dh berjaya mencapai sesuatu. Satu kewajipan bg seorg isteri kpd suaminya. Susah nk gambarkan dgn tulisan perasaan itu =D Moga Allah terus bagi kekuatan utk aku terus bersemangat memasak pelbagai juadah utk suami. Amin.

Jadinya menu berbuka puasa & bersahur pagi tadi adalah:-
Ikan Masak Sambal Telur Dadar+Mayonis (ter…

My Ramadhan

Puasa tahun nie me & habi berazam utk tidak ke bazar Ramadhan. Cukuplah tahun lepas berhabis duit. Mknn bkn sedap mane pon. Yang pastinya tahun nie takde alasan utk aku skip memasak. Last year tgh uwek uweekkk pregnantkan Naurah. So adelah alasan kukuh. Kesian kat bini, apa pun habi turutkan. This year ingatkn nk bg alasan bz jaga anak. Habi kata dia pn blh jaga. Teros mati kutu xto nk bg excuse ape lagi =p Ptg nie akn bermula misi memasak. Seb baek balik awal 4.30pm sbb lunch hour dh takde. Sempat lagi rasanya berguling seround dua dgn Naurah sblm gelanggang persilatan di dapur bermula. Lauk yg dimasak utk berbuka adlh merangkap lauk utk bersahur. So masak kene plan siap2 ikan 4 ekor, ayam 4 ketul. Lebih pon takpe, kurang jangan. Tp klu habis pn lauk berbuka, sahur goreng telur+ikan bilis letak kicap pon sodappp =D
Ape2 pn tepat 4.30pm x dapek nk teros cau cin cau. Habi kata Solat Asar dulu kt surau opis, then baru balik. Orait driver! Wa tada hal. Wa lagi suka sbb punctual gitu d…

EL 4 Good

Semalam aku EL. Kalo pagi2 nak hantar Naurah g nursery, dia merengek & asek nk melekap kt aku, dengan Ayah pon dia taknak, maknanya aku kene EL. Sejak Naurah lahir ke dunia, mcm tuelah aku. Priority EL mmg sbb dia jer. Tak pernah utk sbb lain lagi for this year. Berat hati jugak nk burn cuti yg tak berapa nk byk lagi tue. Tp lebih berat hati nak tinggalkan anak yg sedang memerlukan belaian & perhatian seorg Ibu. Takpelah cuti Ibu habis pon Kudik. Yg penting hati ibu tenang, fikiran ibu pon lapang. Semalam Naurah menangis sampai hilang suara. Sgt kesian oke! =( Tido pon nak atas lap ibu aje. Letak atas tilam, kompem menangis. Kecuali baring sekali dgn dia & berpeluk. Itu dia oke. Sayunya hati bile dia tido, bunyi hingus sgt ketara. Aku tau dia tak lena sbb hingus yg byk mengganggu pernafasan. Batuk yg pd mulanya kering sudah mula berkahak. Tido pon asek terganggu dgn batuk yang seakan tiada akhirnya. Sgt sedih la tgk anak sakit nih. Rasa mcm nk tukar tempat je dgn dia. At l…

Before & After

Before: Tengah tido bkn main suci murni lg muke =) After: Bukak mata teros mcm nak makan org =I