Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

Clever Naurah =D

Mcm org2 selalu cakap....budak2 klu baik demam/ sakit, banyaklah skill baru yg dia dapat. Well, its the same for Naurah. Tp klu nk dpt skill baru tak payah demam tak boleh ker?? Huk huk. Semakin membesar, semakin cerdik si Naurah nie. Kkdg aku mcm tak percaya je baby yg terlentok-lentok leher tak kuat dulu tu dah faham ape yg org ckp kt dia. Ishh..da pandai anak aku nie. Dah beso dah dia. Mcm tak sangka..huk huk. Terharu lak kejap =B Apa2 pon, meh aku senarai ape yg Naurah dah pandai buat skrg yer....
1) Dah pandai pok amai-amai - bila org nyanyi jer, dia akan tepukkan tangan dia =)
2) Dah pandai twinkle2 little star - bila aku nyanyi twinkle2 jer, dia kan buat tangan mcm star kelip2. dari dia kecik aku suka buat tangan aku bukak tutup mcm star tinggi kat atas. now dia dah pandai buat sendiri =D
3) Bila aku tanya ' Naurah, where's your mole?'. Terus dia kocoh2 selak seluar panjang yg tutup kaki habis nak tunjuk taik lalat setepek kat pergelangan kaki dia tuh. Dlm bahasa mel…

Almost Healthy

Another Test =)

Semalam aku EL daa. Hari Sabtu berangkut balik dari rumah PIL. Tp masa kemas2 brg seme habi dah cakap dia rasa lain macam. Dah tak sedap badan la senang kate. So singgah kt klinik Tmn Seroja. Doc tu mcm jenis kureng sket. Aku & habi ceritalah history Naurah yg baru baek from chicken pox. Doc check habi's temperature pon dah 38.4. Kire dah demam lah tu kan. Di tambah dgn rashes semua. Spttnya doc dah boleh bagi antivirus utk melawan CP. Tp dia ckp hold dulu sbb takde rashes yg mcm berair tuh. Boleh ker mcm tuh? So semalam habi mmg dah teruk jugaklah. Nak drive semua dah tak larat. Aku fikir2 takkan anak tak sihat je aku sanggup EL. Habi tak sihat pon perlukan penjagaan jugak kan? So tolak tepi sayangkan annual leave, aku pon amek EL utk pantau keadaan habi. Naurah terpaksalah hantar juga ke nursery. Bagi tumpuan pd habi yg tak sihat.
Masa Naurah kene CP, aku rajin men'google' tentang penyakit CP nih. So byk jugaklah info aku dpt. Sbnrnya antivirus utk CP kene bagi seawal…

Tunjuk Terer

Too Spoiled

Yeayyy!! Hari Jumaat. Hari yg penuh rahmat. Penghulu segala hari. Hari yg sangat disukai krn esok adlh cuti. Masa utk habiskan masa puas2 dgn Naurah. Masa utk balik ke rumah sndiri di BBST. Masa utk didik semula perangai Naurah mengikut acuan Ibu & Ayah. Ya Allah, skrg nie Naurah sgt nakal oke! Biasalah dah dimanjakan oleh ramai org. Macam2 perangai baru dia belajar. Ada yg ok, ada jugak yg tak ok. Dah serabot aku tgk anak aku tuh. Dh mcm bukan Naurah yg aku asuh dulu. Tsk tsk. Sgt sedih bile Naurah jd nakal taknak dgr cakap Ibu & Ayah sgt. Maklumlah ada jer yg backing dia. Ada je yg melayan karenah dia. Mmg naik lemak la kan?? Hahh..siap la ddk dgn Ibu & Ayah balik lepas nie. Takde dah Ibu nak bagi muka. Nakal2 mmg Ibu pok jer. Tangan tu makin laju nak menepuk & mencepuk muka org. Haihh...aku suda mula naik geram. 
Tp kat rumah in law, aku control & tengokkan jelah dulu. Marah Naurah pon control2 lagi kann.Terus terang aku mmg tak setuju dgn cara didikan kat sana. …

Semakin Menghampiri...

Syukur Alhamdulillah. Semakin menghampiri otak bebas dari sebarang gangguan. ASD Naurah sudah settled. Adehh..apasal saving Naurah lagi byk drp saving aku nih?? Tak puas hati betol tau!! Satu lagi masalah sudah separuh settled. Lepas tue...yipppeee!! Ok Sharena, anda sudah boleh terbang ke bulan (dlm mimpi) n__n
Lepas nie aku focus pd holiday jer. Poyo tak klu aku ckp kepala aku sakit sbb asek pk nak pegi holiday kat mane? Hehehe. Mmg poyo rasanya. Pikir & terus berfikir. Tp masih takde kata putus. Kejap nk pegi situ, kejap nk pegi sinun. Ongkosnya ade ker? Hua hua. Nie lagi poyo. Duit xde, ada hati nk g holiday oversea. Kui kui. Aku mmg kuat berangan (bkn kene bayo pongg). Nmpk sgt xde keje. Cehhh. Kdg2 mcm nk pegi Gold Coast. Kdg2 mcm nk pegi Krabi kt Thailand. Kdg2 mcm nak pegi Singapore. Tp habi ajak pegi Kuching, Srwk je. Dia kata nk bagi Naurah main2 kucen besor. Kui kui. Naseb ko la Naurah. Ayah ko mmg kede...tooottt....(ngeh ngehh)


Ala Naurah...silap-silap Ayah bawak ko pegi…

Mommy Monster!

Pemusnah Kelazatan Hidup

Insyallah hari Sabtu nie dah boleh balik rumah sendiri di BBST. Tak sabar rasanya nak menjalani hidup berdikari semula for just the 3 of us. Ayah, Ibu & Naurah Zayanie. And we really need a break. A short trip maybe utk melupakan semua part2 yg tak best bbrp minggu kebelakangan nie. Nak keluar jalan2, happy2, tenangkan jiwa & relaxkan minda. Hujung minggu nie mungkin tak dapatlah. Next week Insyallah. Hari Selasa 7/12 cuti Awal Muharam. Maybe boleh keluar jalan2 time tue. Tgklah nnti mcm mana. Wedding pon byk akhir2 tahun nie. So nk plan apa2 takut tak jadi pulak. So kita tunggu & lihat jelah yer.
My mom sudah keluar dari hospital petang semalam. Syukur Alhamdulillah. Sampai je rumah, mak terus called ckp bagitau dia dah ada kt rumah. Lega sgt2 bila dengar suara mak semalam. Asyik teringat-ingat je mcm mane keadaan dia kat sana. Tp mak kata masih ada pening2 juga lagi sikit2. Biasalah tue kan. Takkan nak terus 100% tip top. Mak kata doc ada bekalkan ubat semua. Hrp mak cepa…

Tentang Bersalin Hihi

Masa nak pegi tgk Harry Potter hari Jumaat mlm lepas kt Jusco Cheras Selatan, tiba2 mata terpaku pd 1 bangunan baru disebelahnya. Bangunan ape pulak nie? Sebelum nie takde ponggg?? Then terbaca lah 1 signboard besar kt depan tue tulis COLUMBIA ASIA. Huiyoohhh...kat sini pon diorang dah bukak. Teros ckp ngn habi. Adik Naurah nnti lahir kat sini jelah. Habi ckp ' banyak la cekadak'. Ntah bape pulak nk kene bayo klu bersalin kt situ. Hahaha. Kelakar. Aku pn tak tahu bape ongkosnya klu deliver kt sane. Tp dgn kompiden ckp ' lebih kurang An Nur je kot'. Sbb rasa mcm best kan nk bersalin tempat lain pulak. Pengalaman baru. But after a short discussion dgn habi, rasanya tak jadilah nk aim bersalin kt sane. Sbbnya doc pon tak tau muslim or non muslim. Of kos tak berkonsep Islamic mcm An Nur. Takde nyer nk dengar bacaan ayat2 suci Al Quran mase tgh sakit2 nk bersalin tue kan. Takkan dpt jumpe doc pakar yg se'best' doc Fatimah Mustafah yg menyambut kelahiran baby dgn pen…

Ibu Tunggu...

Since Naurah kene chickenpox, semua gambo2 dia kompem ade putih2 kt kepala bagai. Calamine lotion utk kurangkan rasa gatal & spy cepat baik kudis2 yg timbul. Rindunya pd kulit Naurah yg bersih dr sbrg cela spt gambar2 di atas. Rindu nk bwk dia jalan2 kt shopping mall. Ini pn salah 1 sbb aku jd serabot jugak lately. Asyik terkenang-kenang suasana riang gumbira dgn Naurah yg sihat walafiat. Pressure bile balik keje tgk muka anak merah2, penuh putih2 sane sini, hingus leleh-leleh, batok2 bunyi kahak. Sedih oke! Nasib la Naurah aktif lasak2 mcm biasa. Klu tak rasa mcm nak lari ddk dlm hutan jer. Huk huk. Bulan 11 nie cuma seminggu je Naurah sihat. 3 mggu lagi adlh sakit. Kesiannya anak Ibu. Ibu pon da sgt letih tgk keadaan Naurah. Ibu nak Naurah sihat walafiat mcm dulu. Kulit bersih takde kudis2. Cepat sembuh yer Naurah. Ibu tunggu..... -__-"

Bengkek

Sudahlah mintak tolong dengan kite. Pastu byk pulak cekadaknya. Nak font ini kecik sikitlah. Nak font yang itu di bold kan lah. Orang dah adjust & masok2 angka bagai pun da cukup baek. Mcm mak nenek pulak nak arah orang itu ini. Siap nak suruh print bagai 3-4 ksli. Bile kite bising ckp dia byk songeh, dia ckp kite buat keje sikit dah bising. Pastu dikatanya kite klu bersembang kat tempat org lain, bukan main lagi. Hehh..ini dasar org tak reti bersyukur. Sudahlah mintak org tolong. Tapi nak mengata kita lebih2 pulak. Nak aku ckp pasal ko ke? Yg hari2 keluar opis pukul 10pagi, pkl 5ptg da nak balik baru nmpk btg idung. Konon keluar atas dasar keje. Ingat aku x dengar ke org ckp psl ko jumpe kat Puchong la, KL la. Ade aku ckp ape2? Ingat pangkat ko lg tinggi dr aku, aku takot? Aku bkn keje dgn ko. Ko bkn bos aku. Ade aku kesah? Piiirahhhh....

Serabot

Lately otak agak serabot. Jiwa pon kacau. Macam2 yg aku fikirkan. Ttg anak yg tak sembuh2 penyakitnya. Ttg hal2 membabitkan kewangan yg stp bln menjelma. Sgt2 menguji ketabahan & kesabaran. Sometimes rasa sgt letih. Fizikal & minda. Kdg2 rasa nak lari je dari masalah. Pergi baring2 tepi laut dgn Naurah & habi. dengar deruan ombak, burung2 berkicau. Bestnya. Tp boleh mimpi jelah kan. Realitinya Naurah masih blm btl2 sembuh chicken poxnya. Tuntutan kewangan masih tetap perlu disettlekan. Lari ke mana pon, sudahnya kene kembali ke alam realiti jugak. Hrpnya my mom sudah blh keluar dari hospital hari nie. Dia admitted hari Jumaat lepas sbb tekanan darah tggi & kencing manis yg tak normal. Bahana makan daging korban byk sgt (kata my Abah). Smlm called Kak Ya, dia ckp mak punya condition sdh stable. Syukur Alhamdulillah. See! Byk kan dugaan utk aku di akhir2 tahun nie. Mane tak serabot otak dibuatnye. -__-
Skrg nie aku cuma nak balik rumah kt Salak. Kembali menjalani rutin hi…

Budak Lasak

Cinema & New Hobby

Akhirnyaa.... Tahun 2010, inilah kali pertama aku & habi nak menjejakkan kaki kembali ke panggung wayang. Nerves pon ade rasanya nih. Hahaha. Mcm nk amek exam pulak yer. Kali nie aku sungguh2 nak jugak g tgk Harry Potter & The Deathly Hollows-Part 1 (HP). Tak pernah lg rasanya missed tgk film HP kat cinema. Last year adlh film HP yg paling membosankan dlm sejarah filemnya. Masa tu aku tgh pregnantkan Naurah. Tgk dekat The Mines malam2. Habi punye boring sampai tertido dibuatnye. Kekeke. Aku sbb dah minat, layan jelah sampai habis. Kalau tak concentrate, takot miss pulak point2 penting dlm cerita. Takot tak paham lak bile film yg seterusnya keluar. Cehh..yer-yer je aku nie. Hahah.
Kalau tak kerana Naurah kene CP, kami berkampong di rumah in law & Naurah tak byk ragam bile tido sama Wan & Atok, rasanya aku akn miss jugak film HP nih. Kebetulan ada peluang, rembat jelah ticket midnight punya tayangan. At least Naurah dah tido & taklah rasa kejam & tak sampai hati n…

Its Hard

Bilerlah luka2 chicken pox Naurah nak baek sepenuhnya ek? Rasa tak sabar dah nk bawak dia jalan2 mcm dulu. Dgn ruam2 yg kejap hilang, kejap timbul semula. Tension pulak tgk. Rasanya this coming Monday masih belum boleh hantar Naurah ke nursery. Eventho suda ada luka2 yg start mengering, masih ada juga yg masih berair. Merah2 je lagi kebanyakannya. Naurah pon asek menggaru kegatalan. Kesian gile tgk dia mcm gelisah je bila tido. Skrg dah tambah dgn flu yg dtg ntah dari mana. Batuk2 pon sudah menjelma semula. Terutamanya waktu malam. Asyik terjaga je Naurah bila terbatuk-batuk tue. Terganggu tidonya. Makin hebat dugaan penyakit Naurah nie. Sedih hati Ibu melihatnya. Haihh...
Ibu & Ayah pn sbnrnya dah kena gatal2. Rasanya sbb terjangkit sikit dgn chicken pox Naurah. Bezanya tidaklah sampai keluar air2 tue. Since kami berdua dah pernah kena chicken pox masa kecik2 dulu. Tp dia punya gatal2 tue...subhanallah. Habis melecet kulit bila digaru. Pernah 1 malam aku menangis sbb tak tahan gat…

My Naurah @ 9 Months

Boring

Pagi nie b4 g keje, hantar Naurah ke rumah Wan Andak (adik MIL). My MIL suda kembali bekerja. Belakang rumah PIL jer. Tak jaoh. Heheh. Raya Haji sambutannya biasa jer. Setakat masak rendang ayam, kuah kacang & ketupat. Tak semeriah Raya Puasa. Siap ade org dtg bertakbir dr rumah ke rumah. Dgn Naurah yg kene chicken pox, mmg tak berjalan kemana-manalah kami semua. Ddk rumah diam2. Huhuh. Syukur Naurah dah tak demam. Dia dah start aktif mcm biasa. Dh nak merayap ke segenap pelusuk rumah. Poneng dibuatnye. Susah2 sgt masokkan dia dlm walker. Walker?? Yupp. My FIL belikan Naurah walker okeh. Berharga $139 jenama My Dear. Siap ada mainan lampu2 semua. Klu nak harap me & habi beli, mmg takkan lah kan. Kami lebih suka Naurah merangkak & memanjat utk menguatkan otot2 fizikal dia. Tp dah FIL beli, layankan jelah kan. Tp jarang2 masok dlm tu sbb Naurah pn tak bape nk gemor. Kejap je dia dah merengek nk diangkut keluar. Good girl Naurah =D Tak best kan walker tue? Tak mencabar minda …

Salam Aidiladha 2010

Rindu pulak kat Naurah petang2 hari nie. Dgn hujan lebat & petir sabung menyabung. Ada lagi half an hour b4 boleh cau cin cau. Management bagi balik awal sejam sempena Hari Raya Aidiladha esok. Yippeee!! 4.30pm on the dot aku nak blah (lps solat Asar lebih afdhal huhuh). Jumpe si Kudik bucuk masham Ibu yg dah 4 hari tak mandi. Due to chicken pox, Dr. Khairul ckp elakkan mandi. Takot makin merebak kuman ke seluruh badan. So dgr jelah what her PAED suggest. MIL cuma lap2 je badan Naurah dgn air suam. Alah, tp baby mane pernah bau busuk. Tak mandi bape hari pon pd aku wangi jer. Lagi pulak anak sendiri kan? n__n Hrp kulit Naurah akan kembali licin spt sediakala. Janganlah ada parut...tsk tsk..Naurah, cepat baek ok!!
Nak amek kesempatan ucap Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha esok kpd semua pembaca blog. Bg yg balik kampong, berhati2 di jalan raya. Dapatkan rehat secukupnya sblm memulakan perjalanan. Terutamanya yg kene ddk lama dalam kereta. Sekali sekala berhenti utk dptkan rehat …

Penyusuan Anak Melebihi 2 Tahun & Ulasan

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

“Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama 2 tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu…”(Surah Al-Baqarah ayat 233)

Ini adalah perintah Allah Ta’ala kpd para ibu yang menyusukan anak sehingga sempurna tempoh itu yakni 2 tahun. Maka selepas tempoh itu (2 tahun), ia tidak dikira. ------------------------------------------------------------ Ada lebih kurang 3 bulan je lagi sebelum Naurah berusia 1 tahun. Genap tempoh tue, ada 1 tahun lagi utk aku teruskan dengan penyusuan susu badan utk Naurah. Alhamdulillah, eventho tidak secara direct, Naurah masih lagi consuming my milk until today. Walaupun sudah tidak fully minum susu badan saje, sudah campur sekali sekala dgn FM Anmum Langkah 2 (950gram/ 1 tin=tahan sebulan), aku tetap bersyukur dgn susu badan yg masik efektif walau hanya dgn mengepam. Klu ikot rasa malas, dah lama aku stop keje2 pumping…

Baby & Toys Contest

Adoyaiii...kene tag suda dgn Faizah utk join Baby & Toys Contest ini. 
Baby & Toys Contest
Actually Naurah tak banyak bergambar dgn toys. So jenuh la jugak nk godeh2 folder carik gambo yg sesuai. Last2 pilih gambar nie jelah. Masa nie Naurah baru 4 months old. Utk mengelakkan dia cepat kebosanan ddk dlm car seat, bagi dia mainan spy dia ralit. Main punya main, tertido suda dia dgn tangan masih memegang toy. So cute of you my dear =)
Syarat-Syaratnya....
1) Terbuka kepada semua bloggers di Malaysia..  Bagi bloggers yang dok overseas, boleh join gak... tapi mesti ada alamat kat Malaysia(tak kira umah mak ker atau sebagainya)

2) WAJIB jadi follower Dilazfamily dan mesti letak blog dilazfamily kat bloglist anda utk update hadiah

3) Mesti dan wajib buat satu entri pasal Contest ni..  Jangan lupa letak banner (Qistina) tue kat dalam entri & sidebar blog anda.. WAJIB ada link back ke entri nie tau..
4) Upload hanyaSEKEPING gambar BABY AND TOYS mereka.. (Terbuka kepada Baby berumur dalam lin…

Saman!

Tibe2 td tergerak hati nak check saman kereta JHT. Last month aku renew insurans, roadtax dpt renew 6 months je sbb ada saman. Siot betol. Itu pun bdk bank yg uruskan insurans aku bagitau masa serahkan roadtax. B4 this aku check kat sini tp tulis no summons. Tup tup kata ada saman pulak. Hangin 1 badan jadinya. Ape dah bengong ke sistem komputer kt dunia nie? Tadi aku tergerak hati nk check saman using my sister old IC number. B4 this gune IC baru dia  check. Kete JHT kan under nama Kak Ya. Dia kata tahun depan aku abes bayar, kete tue dia nak amek sbb da jd harta dia. Hahaha. Menangis tak berlagu aku klu itu mcm. Penat2 bayo hangguk2 every month hampir $600, last2 jd rete org lain. Kui kui. Kakak aku joking jer. Abah aku pon saje takot2kan aku balik kg. aritu. Cettt. Malas nak layan. Hahah. Ohh..hasil gune no. lama IC Kak Ya, tup2 keluar lah saman. Aku mati2 bajet saman ekor yg aku kene kt Putrajaya sbb speeding tahun 2008. Had laju 60km/hour kt jln lurus. Ade ke munasabah? Tak lame …

Ujian Allah

I'm so sad & worried. Kdg2 mcm nk menitik air mata tgk keadaan Naurah. Lepas 1 ujian, selang seminggu kami diuji lagi. Ya Allah, Engkau Tuhan yang Maha Pengasih & Penyayang. Ringankanlah penyakit anakku. Sembuhkan dia dengan seberapa segera. Berat mata memandang, berat lg  bahu yg memikul. She's too small. She can't understand anything. Bila rasa sakit, dia merengek. Bila rasa gatal, dia nak menggaru. Kalau boleh penyakit tu di pass pd Ibu, aku 100 kali sanggup. Walau apa pun, aku redha dgn ujian Allah pd kami semua yg menyayangi Naurah. Syukur Naurah tak banyak ragam walau tak seaktif sblm nie. Dia cuma main2 permainan yg ada depan mata dia jer. Sekali sekala akan merangkak juga menuju ke rak TV Wan nya kt Semenyih. Parents in law kata she's such a good girl & quite strong handling her conditions. Masih lg mahu senyum2 & mengekek bila di agah. 
She's having a slight fever. Yesterday evening naik sampai 37.4. After makan ubat, turun balik suhu badann…

Naurah: Chicken Pox

Bersiaran dari rmh in law at Semenyih. Pagi td Naurah ade folo up kt An Nur Specialist. Doc Khairul ckp Naurah kene chicken pox. Kat kepala dia dah byk tumbuh mcm air2 tue. Kesian giler. Kat kaki pon dah banyak naik. Tak jangka pulak chicken pox. Ingatkan kene jangkitan kuman biasa je kt nursery. Mule2 doc suspect kene jangkitan kaki mulut & tgn disease. Tp bile dia check dgn lebih teliti, akhirnya dia kata chicken pox. Kesiannya Naurah. Lepas 1, 1 penyakit datang. Habis kulit yg licin & putih mulus tue. Dgn itu Naurah kene kuarantin kt rumah jer. Xleh hntr ke nursery takot berjangkit kt bdk2 lain. At least 10 days at home only. My MIL nak jaga Naurah mggu depan. Maybe cutinya byk lagi. Aku tinggal 4 hari je cuti. Habi tinggal 7. Lega ada org nk jaga. Tp kami kene berulang alik dr Semenyih-Cyberjaya la pulak for the next whole week. Takpelah, asal Naurah cepat sembuh & dpt perhatian yg sepenuhnya by her Wan. Naurah punya temperature mcm ade naik sikit. Mcm panas2 suam gitu…

Sweet Dreams Naurah =)

Suatu Ketika Dahulu - Part 2

Lepas aku abes study kt Perlis, balik kampong tanam keledek pulak. Heheh. Takdelah. Aku keje kilang lagi klu tak silap. Area2 felda aku tue keje kilang jelah yg femes. So itu jelah yg ade dlm otak. Cuti pjg, keje kilang. Nak melanguk kt rumah dah sampai tahap bosan tahap beruk mak yeh pulak. Haha. Tp aku akui aku bukanlah seorang yang berjiwa cekal utk bertahan lama berkerja dlm industri perkilangan. Mak kate aku lembik. Kui kui. Tak kene dgn jiwa la keje kilang nie. Bosan sbb asek buat kerja yg sama & masa yg amat pjg sgt meletihkan fizikal & mental. Plus persekitaran kilang yg asyik2 nak couple. Asyik2 nak no.tel. Asyik2 nak ngorat. Adoiii..poneng kepalo den. Tak berkembang lansong minda aku. Keje kilang yg kali nie tahan sebulan jer. Masa nie aku keje shift malam. Masok pkl 12tghmlm, balik pukul 8pagi. Dah mcm zombie kampong sawit jadinya aku. Siang tidur, malam berjaga. Ntah bape kali aku termuntah tepi mesin kilang. Seksa gila rasa masa tue. Dpt je gaji sebulan, aku teros…

Suatu Ketika Dahulu - Part 1

Tiba2 mcm nak mengimbas kembali kenangan lama. Macam mana akhirnya skrg nie aku boleh tercampak jauh ke negeri org. Negeri yg aku tak bape nk suke masa muda remaja dulu. Tp tuelah, kalau dah ketentuan Tuhan, mengelak macam mane pon last2 kat situ jugak. Sekali dapat laki pon dr negeri yg tak digemari. Lagi poyo. Hahaha. Ntah pape. 
Dari kecik aku mmg ingat masa dah pindah ke Felda Linggiu. Masa mak cerita kitorang pernah berpindah randah dari kampong ke bandar, semua aku tak ingat. Tapi tang kecik2 aku suke berbogel pastu gayut mcm tarzan kt dahan pokok gajus sambil kaki menendang reban ayam aku masih ingat. Hahaha. Itu kompem tak boleh lupe sbb itulah permainan yg paling digemari masa kanak2. Syok oooo. Kekeke. Masa dah pindah felda, antara yg aku ingat adlh masa pegi kebun kelapa sawit tolong mak ngn abah kutip biji sawit yg dah terlerai dari buah induknya. Best giler kalau dapat ikot abah g kebun. Itu pon tak lama. Abah malas nak bawak dh lama2. Nape ntah. Poneng kepalo nk diajak ba…