Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2009

Sedih & Sadis

Emm..hari nie kesihatan kurang memuaskn lagi. Smlm pn kene headache smpi terpaksa telan panadol sebijik. Tu pn smpi ke mlm perot rase x sedap jek. Ntah nape lately alahan mcm di awal2 pregnancy spt menjengah kembali. Sllu sgt mknn yg di sumbat spt x di cerna & di proses dgn baik. Hasilnya of course akn keluar balik semuanya. Selera mkn pn agak kureng. Pening kpl semakin menjadi jadi. Malas & mengantuk x payah cerita lah kann. Smlm kt Surau opis dekat sejam lebih rupenyer aku membute lps sapu minyak angin. Td time lunch hour after mkn mee goreng separuh buat alas perut, aku tido kt Surau dgn nyenyaknya. Kbtln pulak xde sape2 masok utk Solat Zohor. So ape lagi..makin nyenyak la tido. Dekat pkl 2 baru terjaga & mmg rasa puas jg. Still sisa2 pening masih terasa tp kuatkn sajelah semangat masok opis ngadap PC nih. Arrr..sedihnya rase mcm nie. Cam nk nangeh pon ade..uuuu...gembeng aku nihh huhuh. Yelah, blm lg lupus dr ingatan aku mase mabok dulu, la ni dh nk lalui balik keadaan…

Goodbye 2009

Esok merupakn hari terakhir tahun 2009. Kt blog2 laen dh byk aku bace kronologi hidup masing2 pd spjg tahun nie. Maka rasenye blm terlewat utk aku pn mengabadikan bbrp peristiwa penting yg berlaku dlm hidup aku pd thn ini. Emm..nk mulekan dr mane yerr..

Awal tahun 2009 mmg dh bz dgn preparation utk wedding aku yg dijangka pd bln Mei. So smpi la ke tarikh keramat aku mengakhiri zaman single yg sgt2 'meletihkan' jiwa & raga, hnya persiapan berkaitan wedding sajelah yg aku fokuskan. However, terdapat 2 percutian yg telah di rancang dr tahun 2008 iaitu sblm kptsn utk wedding di putuskn lg. Pd bln Feb aku berangkat ke Ho Chi Minh, Vietnam dgn Kak Ya. Tujuannya saje nk jalan2 jer & doing some shopping for my wedding. Hasilnya dptlah beli cadar utk katil kawen :) And right b4 my auspicious day, on labour day, En. Rusli sekeluarga telah bercuti ke Langkawi by MAS flight. Mase nie yg pegi siblings aku yg blm kawen jer. Yg da kawen x dpt sponsor dr K.Ya sbb dh ade family masing2 …

Check List Lagi

Takde ape yg menarik sgt utk di share kt sini. Juz nk update list utk brg2 bb & mommy yg akn di sumbat dlm beg mase nk bersalin kt hosp. nnti. Kelengkapan brg2 bb pn not fully complete yet. Insyallah this Friday akn ke Kuchai Lama & hopefully dpt completekn semua brg2 yg masih pending.

Brg2 Bb Yg Blm Ade

1. Baby cot/playpen
2. Berus pembersih botol susu
3. Tilam & bantal
4. Bath tub

Brg2 Mommy Yg Blm Ade

1. Maternity Pads
2. Socks

Hmm..dah x byk yg nk kene beli kan? ^_^ Cam lega lak rasenyer heheh. Tgk kat counting days ticker nk bersalin cam menyeramkn sungguh. Lepas tolak 4 hari, genap 60 hari means 2 bln saje lg aku nk mengharungi pengalaman baru. Saat2 melahirkn darah daging sndiri yg pastinya bkn saje di geruni oleh aku, malah semua ibu2 yg mengandung. Mmg la rase takot. Lebih2 lg bile bace pengalaman2 ibu2 sedia ada ktk proses2 melahirkn. Ade yg senang, ade yg susah. Tp takot mcm mane pn, selagi x rase sndiri pengalaman ni, rase x complete pulak hidup sbg seorg ppn. Bersyukur…

Cuti Panjang

Hari ini dlm sejarah. Buat pertama kalinya aku tlh men'drive' *ape punye bahase daaa* ke opis pagi ini..yuhhuuu!!! X sangke lak aku masih cekap lg drive kete *perasan* eventho ade rase cam kekok sket mule2 tuh. Alhamdulillah selamat smpi ke opis & moge selamat smpi ke rmh balik keje nnti, amin. So hari nie hubs sorang2 kt rmh BBST sbb PIL x dtg sane (MIL demam). Dh pesan siap2 soh hubs masak sblm tuan puteri balik dr keje ptg nnti *sedap je arah2 org huhu*. Opis hari nie agak sunyi sepi dgn 5 out of 11 of us in this dept. amek cuti. Rase aman damai jek *sbb HOD cuti skali..yesss*. Td dh terbit niat jahat dlm hati nk cau cin cau awal ptg nnti hehe. Besh besh :p

ABAH

Usai sdh check up Abah ttg penyakit jantungnya di HUKM pd hari Selasa lps. Nmpknye Abah kene go through surgery & the date has been finalised on 2 Feb 2010. Dh sgt dekat dgn EDD aku tuh. Syukur jg sbb x amek masa lama sgt utk surgery tuh. Itu pn sbb pegi check up kt Prince Court Medical Centre dulu b4 proceed …

I Need To R.E.S.T.

Td Abah call from Villa Cheras bgtau dia & the rest plan nk balik Jhr hari nie. Aku ckp la pas abes keje aku akn teros ke sane. Me & hubs rasanya x dpt nk bertolak balik mlm nie sbb hubs ade keje kt Bangsar South dr pkl 10pm-12am. Klu Abah & the rest nk balik mlm nie jgk, xpelah. Aku & hubs balik esk pagi jelah. Maybe aku blh amek MC kt klinik dulu or klu mls EL jelah hehe. Hari nie mmg dh rase last day keje utk mggu nie. Tp simpan dlm hati jelah rase hepi tu sbb xnk kantoi dgn opismate laen heheh. Abah ckp Abg aku pn balik Jhr gak tp esk la lps habis keje. Beshnya sbb aku dh x sabo nk jmpe ngn anak Abg aku si Emriel Syahran. Msti da makin chubby cam auntie nye ni hahh huhu. Seronotnye rase dpt kumpul ramai2 kt kg. Eventho kakak sulung aku xde & adik aku yg baru kawen bln 10 lps blm pasti akn balik, yg ada tu pn cukuplah. Jgn tamak2 sgt :p

So guys, see u all on Monday Insyallah. Bg ibu mengandung nie cuti puas2 kt kg. meng'fresh'kan balik otak yg naik beku n…

Ada Org Lebih Susah

Atr pkr2 yg menguji kesabaran aku skrg ialah:

1) Utk mengeluarkan bb dlm perot nih & kiss dia puas2. Hopefully pipi chubby cam mommy gak :p

2) Utk kembali ke berat bdn ideal. Klu blh nk lg slim dr mase kawen hari tue.*berangan la labuu*

3) Utk membeli perabot rmh yg tertangguh after dpt tau aku pegnen. *hubby, jomla g survey lg*

Skrg nie hubs sllu ejek aku soh jd The Biggest Loser after bersalin sok. Buat masa nie mmg semangat kobar2 nk kembali slim. Xtolah after bersalin sok laen pulak jadinye kann hehe. Skrg nie makan mmg melantak tahap cipan. Lg2 bile pk proses confinement yg agak pjg tuh. Plus after that nk diet lg. Pendek kate tahun 2010 adlh tahun Mrs Teppei berdiet dgn sepenuh jiwa & raga. Aku jg ade misi yg ingin disampaikn kpd 1 of my opismate yg skrg nie masih lg di tahap 'obese'. If aku blh dptkn balik figure yg slim after bersalin, msti dia pn blh buat benda yg sama. Manelah tau aku dpt menaikkn semangat dia utk mendpt bentuk bdn yg ideal plus utk kesihatan in…

My Prayer

Being a mommy to be pd waktu2 tempoh kehamilan yg mahu mencecah ke angka 30 weeks adlh sgt menguji kesabaran. Paling x tahan waktu2 nk bangun dr duduk samada ddk kt lantai or dr kerusi opis nie hahh. Sakitnya tulang punggung hnya org yg pegnen, pernah pegnen & smstinya Yang Maha Mengetahui saje yg fhm. Perot yg kembang serasa mau meletop saje rasenye. Pusat nie cam dh nk terjojol keluar pn ade.*check2 x terjojol ponn :p*. Kulit kt perot mmg rase sgt tegang cam diregang regang. Badan plk kkdng rase sgt tip top mcm x pegnen. But most of the time rasa lenguh2 & sakit2. Maybe itu atr tanda2 kekurangan kalsium. *Entah.* Selera mkn biase2 saje. Tp bile timbang berat time check up, msti naik 2-3kg. *Menyampah.* Lately bile bangun je dr tido, tapak tgn msti rase cam sakit2 mengembang terutama kt tulang2 jari tuh. Kaki eventho rase camtu gak, tp alhamdulillah x bengkak. Maybe tekanan berat bdn melampau buat kaki rase x besh. Utk bah. dlmn badan pulak, rase tetibe nk terkencing sgt tu d…

Being a Mommy

Hari Jumaat lps adlh hari melepak spjg hari di rmh BBST. Alhamdulillah medical claim dh masok on that day bile hubby check kt ATM after Solat Jumaat. Ingat nk kuar ptg tu memandangkn kesihatan aku agak tip top, tp sbb hujan, hubby ajak kuar esknya saje. Kite hnya merancang, Allah yg tentukan. Hari Sabtu kesihatan aku tibe2 merudum. Mknn yg masok spt x dpt diproses & dicerna oleh perot dgn betol. Maka semua yg dimkn keluar balik dgn jayanya. Still gagahkn diri utk kuar tghari sbb dh plan nk beli brg2 bb kt PKNS, Bangi. Lunch kt Medan Selera BBST & teros ke Bangi. Shopping dlm keadaan diri yg sgt x selesa. Ditambah dgn org ramai yg bz shopping brg2 bdk2 nk naik sekolah lg bbrp hari jer. So beli brg2 bb yg teringat saje sbb list tertinggal plk kt rmh huhh. Atr brg yg dibeli cam diapers, toiletries, binders & blanket. Tak smpi 1 jam pn merayau2 cari brg bb. Cam rekod pulak heheh. After that teros menuju ke Semenyih rmh in law. Dlm kete on the way ke sane aku muntah balik nasi …

Salam Maal Hijrah 1431

Lunch tghari tadi di taja oleh Azman di Rasamas, Alamanda, Putrajaya. Patotla penoh sesak Alamanda hari nie terutamanya kt ATM. Rupenyer gov. servant masok gaji awal. Seme pakat pakai baju batik, so tauler mmg konco2 gomen :p Hari nie lps waktu Asar jgn lupe doa akhir tahun & awal tahun after Maghrib nnti yerr. Aku pn hampir2 terlupe sbnrnye. Seb baek pagi2 dh ade org yg tnya aku ttg doa2 tuh. Kt sini diorang ckp aku AJK Biro Agama Islam...wakakaka.. Muke mcm nie??? Perangai mcm nie??? Aku mmg rajin sikiittt jelah cari info2 ttg agama nih. Ttg puasa or solat sunat etc. Saje share2 sometimes by emel or xerox artikel2 yg agak menarik sket. So diorang kt opis nie kkdng klu ade kemusykilan agama rajin gak tnya aku. Yg mane aku blh jwb, aku jwblah. Yg mane aku x pasti, sllunye aku akn rujuk internet or buku2 agama utk kepastian. Alhamdulillah, x sia2 sgtlah mak abah hntr blajo sek.agama rakyat kt Johor dulu smpi tamat Darjah Khas :p

Hari nie pkl 6ptg ade perlawanan akhir bola sepak Suka…

Doa Akhir & Awal Tahun Hijrah

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

DOA AWAL TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :

"Telah amanlah anak Adam ini drp godaan pd tahun ini krn Allah telah mewakilkan 2 Malaikat memeliharanya drp fitnah Syaitan"

Perasaan Itu

Aku tak taulah samada aku nie mmg org yg x pandai bersyukur atau ape. Dulu mase aku single, aku dh rase mcm nie. So aku doa sungguh2 pd Allah spy temukn aku dgn jodoh yg terbaek. Allah granted my wish & I feel so blessed after getting married. Sdh berdua, perasaan itu dtg lagi. Maka aku berdoa sungguh2 lg pd Allah spy kurniakan kami zuriat sbg penyeri rumahtangga. Allah Maha Mendengar, dlm masa yg singkat aku pregnant & sdg menanti lahirnya buah hati yg pertama. Blm lagi si kecil menjengah dunia, perasaan itu dtg lagi. Ape yg aku nak sbnrnya???? Knp perasaan yg 1 nie senang sgt melanda diri?

Aku pernah berjaya mengatasi perasaan nie dan aku rasa hanya itulah satu2nya ubat yg paling berkesan. Tp dlm keadaan aku skrg yg tgh sarat, keupayaan fizikal aku terbatas. Mental aku pn kurang mantap. So ubat yg 1 itu sgt2 sukar utk dilaksanakan. Atau ini hanya sekadar alasan??? So skrg nie ape yg mampu aku buat hanyalah bersabar smntara menanti kelahiran si kecil ini. Aku berdoa slps kelah…

Tak Sihat Lagiii

Semalam balik keje singgah Psr Tani BBST beli cucur udang, cendawan goreng & murtabak. Smpi rmh teros mkn & stop bile rase cam nk termuntah. Buruk perangai betol cehhh. Tgk citer Cinta Balqis dgn hubs pastu sambong dgn The Biggest Loser. Naik atas mandi, solat Maghrib & Isya', turun bwh teman hubs dinner. Rase nk muntah masih ada tp tahankn aje. Tgk The Biggest Loser Asia & dh nk dekat abes dlm pkl 10pm, perut rasa memulas mulas. Naik atas masok toilet, melepaskn hajat (spt cirit birit tsk tsk) & telah muntah dgn agak byk. Lps muntah rase agak lega tp kepala spt mau sakit. Ckp ngn hubs nk tido dulu & dia sambung tgk tv kt bwh. Perasan hubs baring kt sebelah x lame lps tu tp x larat nk bukak mata dah. Dlm pkl 12am+ terdengar bunyik alarm kete Kelisa on & off berulang kali. Ignore but around 1am+ masih dgr benda yg sama. Kejut hubs soh tgk2kan & dia bwk naik remote alarm+kunci naik atas skali. Alarm kete tu mmg dh rosak. Menyeramkan bile terjadi di tg…

Jom Balik Kg.

Smlm ptg seronok btl sbb dpt souvenir from Langkawi dr Kak Som ShTech. Hari tu mase dia nk ke LCCT hubby tlg hantarkn ke sane. So dia belikan souvenir bag utk aku & chocolate utk hubs. Thanks Kak Som. Lawa sgt begnya & teros aku pindah brg2 dr handbag aku ke beg tu. So hari nie aku pakai beg baru dr Langkawi g opis huhu...besh besh ^_^

Hari nie asek dgr citer ttg bola sepak separuh akhir Sukan SEA mlm td between Msia Vs Laos. Topik kt Hot FM pagi ni pn berkisar ttg ini jugak. Malah me & hubs pn tgk sama2 mase 2nd half. 1st half hubs tgk sorang2 je while aku terbaring sorang2 kt tingkat ats sbb kepala agak sakit. Pas Solat Isya' baru turun bwh teman hubby dinner pastu tgk bola same2. Tepakse bekorban nk tgk citer Cucu Betong kt Tv9 kekeke. Bagi chance la kt hubs skali skala kann. 2nd half start, Msia dh leading 1-0. Spt biase bile aku tgk je, Msia msti main cam hampeh. So dptla Laos gol sebijik menyamakan kddkan. Seb baek dlm minit 80 plus, Msia bangkit semule dgn 2 lg g…

Last 3 Days

Ok aku nk update sket ttg xtvt 3 hari bercuti. Tibe2 aku teros teringat ttg cuaca yg panas menggila sejak 2 3 menjak nie. Smpikn rase berat hati sungguh nk keluar dr rmh dek bahang yg melampau. Tp bile pk klu x kuar hari nie (last Friday), msti bosan giler bile tibe hari Sabtu & Ahad xde plan kuar mane2. Jd aku msti kuar jgk ini hari. So after hubby balik solat jumaat, hegeh2 bersiap nk ke The Mines jengah2 Crocs Sale. Pkl 3.00ptg kuar dr rmh, smpi rmh balik 6.30ptg. Ttg sale Crocs tu, ramai org xyah ckp la kan eventho it was the 1st day. Maklom ler..pekerja2 negeri Slgor kan cuti. Makanya pakat kuar Jumaat sbb xnk bersaing dgn org2 yg akn dtg dr Putrajaya or KL. Aku pasti ramai yg pk mcm aku jgk :p Siap kene beratur x tahan tue. Tp dh alang2 smpi, sabo la sket. Hasilnya kitorang x beli ape2 pong...hahaha. Sbbnye yg byk dijual adlh kasut2 & selipar2 Crocs yg sllu kite nmpk org pakai tuh. Mane brg2 bb nyerrr?? Hmm..x besh lansong lah. Nk beli kasut bb, rase cam terlalu awal sbb…

Show Our Love

Waaa...pagi2 bute dlm pkl 2.45am aku telah terbangun dr tido & xleh tido smpi pkl bape ntah. Hasilnya bangun sharp bile alarm h/p berbunyik menandakan sdh 6.30am. Teros tangkap suara hubby ckp soh bangon. Serius mlm td mmg panas tahap cipan. Smpi nk bersentuh sentuhan dgn lelaki di sebelah yg halal dijadikn tempat bermanje pn terpaksa dilupekan heheh. But lately I noticed bile terkejot tiap2 mlm bile nk beralih posisi or ke toilet melepaskn hajat terpendam, bb kt dlm tummy nie sllunye akn terjaga jg. Baiknye bb nie temankn mummy ekk? ^_^ Tp yg x beshnya rasa lapo tahap melampau akn terasa. So pagi td sbb x thn sgt dgn rase lapo tue, nmpk je hubby bergerak utk beralih posisi, teros bersuara ' Abg, org lapo laaa....'. Then hubby ' Lapo????...Syg nk mkn ape pagi2 bute nie?' Ermm...senyap. Mmg aku pn xto nk mkn ape. Cume aku rase lapo yg amat jer. Ntah pkl bape gaknye akhirnya aku terlelap. Yg pasti pagi2 ngadap sinki dgn muntah kunen lagi tsk tsk...

Topik pagi td bersa…

28 Weeks Already

See!! Half of her/is face. The eyes & nose ^_^

Alhamdulillah usai sdh my 5th check up for 28 weeks or 7 months pregnancy. Agak mengejutkn bile amek no. giliran. dpt no. 5 sdgkn sblm nie klu smpi time 8.30am+ camtu dh dpt no. 9 or 11. So tepat 9.45am dh settled semua & xtvt bebas pn bermule :p Ape2 pn result kecing manis is normal & berat bb pn mengikut berat yg sepatutnya around 1.233kg :) Dh besar dh bb mommy nie hik hik. Paling besh skali mase Dr. tgh scan & buat ukur lilit kepala, badan & tulang peha, bb tetibe pusing muka dia mengadap scanner. So nmpklah muke bb dgn agak jelas tang mata & hidung dia. Nmpk cam muke mommy laa...hehehe. Bile ckp camni ngn hubby, teros dia ejek ckp 'iyerlah tue..' haha..jeles la tue huhu. Rase cam cute pulak tgk muka bb td kekeke. Nmpk cam muke bb girl spt tekaan Dr. sblm nie. Insyallah :) Dr. Fatimah siap ckp 'nmpk serius je muka bb nihh' kekeke. Marah gaknye Dr. usik2 dia ngn scanner tuhh :p Check up after this…

Takde Pape

Smlm rase kurang sehat smpi ke mlm. Nk xnk tepaksa mkn sebiji panadol & alhamdulillah hari nie rase dah ok :) Juz pagi td muntah kunen masih menyusul. Yelah..sblm nie aku mkn mlm skali ngn hubby pkl 8.30pm. Skrg time tue cume temankn dia mkn je sbb aku pastikn mkn sblm pkl 7.00pm. Takot berat naik byk la katekan heheh. Tp terimalah hasilnya dgn muntah awal2 pagi tuh. Hubby x sudah2 tnya ' Syg ok ker?'. Hmm...nk ckp camne lagi En. Suami...inilah rutin yg terpaksa di lalui hampir stp hari sejak 7 bln yg lepas. Asalkn pening x melanda, Insyallah masih blh lg pegi keje dgn semangat waja. Insyallah :) Bile terbayang2 betapa busannye ddk rmh ngadap tv sorang2, mmg sggup gagah g keje jgk huhu...

Hari nie ade majlis farewell utk staff finance kt main opis iaitu Kak Nida. So td sumbang RM10 utk buat makan2 sikit. Kak Nida nie kire senior kt opis nih..dh hampir 10 thn kt sini. Dan dia adlh org yg sllu bg nasihat pd aku ttg kebaikan breast feed to baby. Sgt gigih aku tgk dia mengepam …

Philips Avent Sets

Nak tau ape yg dh ade dlm simpanan guwe skrg?

Philips Avent Manual ISIS Breast Pump + breast pads
- 1 x 125ml/4oz Avent Feeding Bottle with Newborn Teat
- 1 x Teat Travel Pack
- 2 x Sealing discs (milk storage)
- Guide to Breastfeeding Booklet with helpful hints
- 2 x Bottle stand/funnel cover

Philips Avent 2 PES Feeding Bottles BPA Free 125ml

Philips Avent VIA Breast Milk Containers 10 x 180ml

So nmpknye dh agak complete brg2 utk mem'breastfeed' bb after getting back to work. Ntah nape rase cam besh & excited sgt nak bukak kotak2 tue & belek gadget2 terbaru utk bakal ibu nehh ^_^ Hubby pn cam excited & x habis2 ckp cam worth it la beli time Sale sbb less 30% from the normal price. Mule2 mmg plan nk beli Spectra 3 Electric BP yg berharga RM340. Tp dgn RM285+- dh dpt beli 3 kotak Avent Philips spt di ats. Diskas punye diskas ngn hubby, akhirnya beli jelah yg manual nih. Baca dlm forum ibu2 yg berpengalaman ttg Avent BP pn agak memberansangkn. Sbb aku pn xde pengalaman lg, ma…

Dizzy & Vomits

Byk benda aku nk share sbnrnye tp aku kurang sehat la hari nie. Smlm pegi kenduri kawen kt Sg. Buloh pastu teros ke Villa Cheras rmh kakak aku. Sempat mkn 2 keping roti cecah sardin pedas membunuh yg dimasak adik aku Anje. Sembang2 ngn kakak, pas Maghrib bertolak balik BBST. Mase nk balik baru tau hubby sakit kpl bile dia muntah2 b4 masok kete. Kesiannye kt hubby. Oleh krn pakai kete Myvi, maka aku xleh nk ganti drive. Dlm pd hubby drive, aku picit2 kpl dia smpi la rmh. Smpi2 rmh teros tergolek dok depan tv & sama2 tido 9.30pm dek kepenatan. Makanya perot aku kosong & pagi2 of course muntah kuning menyusul. Beli bekpes, mkn kuih apam sepotong. Smpi opis rase cam ngantok, x sempat mkn kuey teow goreng lg dh bedal nescafe o. Pastu K.Niza bg ubi rebus & ikan kering. Jamah sikit. Hasilnya perot rasa x sedap, menyembur2 nescafe o, ubi kayu & kuih keluar kt lobang toilet. Mase tgh basoh2 muke kt sinki, bos masok & teros dia tnya ' Ko muntah ehh?' aku ckp jelah &#…

I'm Shocked!!

I got a very shocked news from my mum yesterday. My 1st sis got pregnant again & looks like my bb will have a cousin that in same age with her/is :) B4 this jarak umur my niece & nephew around 3 years but this time it will be only 2 years gap between Aqil & his future bro/sis. My sis EDD around month of June 2010 & xdelah jauh sgt dr EDD aku around end of Feb or early March 2010.

Hari nie the 3rd day aku x kuar lunch. Alhamdulillah dpt tahan lapo smpi ptg & klu x tahan sgt, aku mkn nestum with honey 3 in 1 jer. Hari nie tapau apples & oranges yg berjaya dikupas pagi2 td. So dptlah kurangkn tahap kelaparan tuh. Today after work will go to Alamanda nk bayo duit kete & most likely will eat sizzling mee lah ape lagiii heheh. X jemu2 lg aku mkn benda alah tue since these past few weeks. Sok bb dlm perot nie msti suke mkn sizzling gak kann? ^_^ Next week akn masok bln ke 7 or 28 weeks sms check up, Insyallah. Now dh rase agak gerun utk menimbang weight takot naik …

Best Friends

Td aku hangin jap sbb gula kt opis da xde. Walhal smlm aku da ckp ngn Lecemi gula kt PMD da abes. Pastu g staff room pn x nmpk lansong balang gula. Hangin lagi. Mata da nk terkatop nih. Last2 aku bancuh gak nescafe o tanpa gula. Tup tup Mak Siti masok opis bwk sebungkus gula dr depan. Alhamdulillah. Teros isi dlm balang & letak sesudu dlm mug gergasi guwe ^_^ Haihh..klu stp pagi x pekene, mcm x sah dh idop nih. Kecuali kt rmh, aku ok plk klu x minum. Kt opis nie je yg jd ketagih sket. Tetibe aku teringat, aku nie asek menom nescafe jer...sok2 bb kuar kaler gelap pulak..kui kui...Sia2 je minum soya berkotak2 tu kann kekeke. Takpelah...aku terima semua ketentuan Allah dgn hati yg penuh redha. Insyallah :)

Semenjak 2 menjak 3 menjak nie, serasa perot semakin hari semakin membesar bagai johan. Next week on my 5th check up with Dr. Fatimah, if dia kate perot aku masih kecik, aku xtola nk ckp ape dh hehe. Hari2 aku ckp ngn hubby 'Abg, tgklah perot org dh beso nihh....' & stp …

Drama Pagi Ini

Nk citer per ekk hari nie. Emm...mlm td hubby masak sambal sardin utk dimkn dgn kuey teow goreng yg aku goreng pagi2 td. Guwe bangon pkl 5.55am ok semata2 nk menggoreng itu kuey teow halus..kui kui...Ngantok nie..huarrgghhh..Seb baek ade nescafe o buat penyelamat mata yg hampir2 terkatup :p Anyway masak2 nie adlh sempena aniberseri 4 tahun aku bekerja di kompeni nie & kbtln hari nie besday Mak Siti, Account Section. Makanya kami berpakat buat mkn2 sket utk sarapan. Mak Siti beli kuih karipap or epok2 (org jhr phm ler hehe) & a few others kueh. Kbtln bos guwe bwk rambutan dr rmh dia. So cam ok gakla mkn2 td. Sowi, gambo masih x sempat utk di snap (pemalas pnye bdk).

Ohh..ape2 pn aku nk citer dlm pkl 6am lebih, aku dgr bunyik alarm kete aku berbunyi bbrp kali. Aku ingat hubby yg buat. Maybe nk amek brg tertinggal dlm kete. Aku tggu2 jgk hubby x masok ke jengok aku kt dapur tgh kemas2 ape yg patot? Sllunye dia msti jenguk punyer. Tggu punye tggu, masih x dtg. Sdhnye pas abes kemas…

Baby Stuffs & Sale

Ramai ibu2 sedia ada yg berkata ' bile beli baju bb, jgn beli size newborn byk2 sbb bb cepat besar '. Maka aku pn berkatalah yg sedemikian pd hubby dan hubby membalas ' tp cam kesian pulak klu bb kecik lagi kite pakaikn baju besar or x padan dgn dia'. Dan aku pn berfikir, ade betulnya kata2 hubby tuh. Then mcm mane? Sudahnya aku beli jgklah baju utk newborn dlm 2 psng, 0-6 months sepsng & 2 psng lg 6-12 months. Rasenye ok la tue kan? Means tinggal 5 psng baju lg utk dibeli & tgklah nnti size ape plk yg tgn aku tercapai :p FIL soh beli baju jenis singlet & lobang2 plk utk bb utk dipakai time cuaca panas. Orait boss.... heheh. Emm..ade lg 1 cerita ttg pampers newborn bb. Mrk2 berkata ' bb newborn sgt kerap membuang air kecil & besar. maka guna lampin kain lebih jimat'. Err....walau ape pn kate mrk, bab nie aku susah sket nk ikot. Tak bermakna aku byk duit nk beli pampers byk2. Tp disbbkn kami nie suami isteri bekerja, maka masa yg terluang sgtlah …