Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

Sunnah Nabi

Aku kan. Masa kat rumah selalu muncul idea nak tulis tentang apa dalam blog. Cam tetibe datang idea gitu kan? Tapi kalo dah kat opis. Rasa nak update blog. Idea terus yillek. Dok fikir nak bebel pasal ape ek? Geram betol dibuatnya. Grrrr =.=
Lately aku suke bebenor tengok tv Al Hijrah channel 114 tuh. Selalunya lepas tgk sinetron Para Pencari Tuhan pukul 6ptg tuh, sambung jer terus tgk situ azan maghrib. Pas azan maghrib tu ada rancangan ape ntah. Sorang lelaki arab nie dia dok membincangkan pasal sunnah-sunnah dari Rasulullah SAW. Lagu background belakang dia lagu Sami Yusuf Ya Muallim. Lelaki tu bila bercakap sentiasa tersenyum. Sejuk mata memandangnya =)
Sunnah yang diperbincangkan semalam tentang akhlak Rasulullah apb dengan kanak-kanak. Memang terasa sungguh la bila lelaki tu dok cakap Rasulullah sangat lembut bila melayan kanak-kanak. Tak pernah meninggi suara & selalu usap & kucup kepala kanak-kanak. Aku pon teringat la pe'el aku yg kadang-kadang tak dapat nak kawal m…

Blocked Semula!

Muahahha...skrg facebook, youtube semua dah kena blocked semula kat opis nih. Ketawalah dalam tangisan T_T Seb baek wireless masih boleh access semua tu macam dulu. Makanya, kire cam takde effect sgt lah kat aku. Hehehe. Terbaek!!!! Memang tak sia-sia beli wireless adapter tuh. Seb baek aku bijak laksana tanya habi camne nak access wi-fi opis kalo guna pc. Nak seribu daya kan? ^_^ 
It just that kena cover lebih sikit lah sebab takot nanti orang pertikai pulak. Mentang-mentang laki orang IT, so tetibe orang ingat aku dapat layanan istimewa pulak tak di block macam yang lain. Padahal takde pon benda macam tu berlaku. Habi bukan orang yang mcm tue. Dia amanah je & takde pilih kasih pon eventho aku nie wife dia. Tapi kalo ade special request dr mereka² yang berpangkat tinggi cam bos aku tue, diorang akan bukak jugak firewall tue utk deme. Cam mengelat jer kan? Huhuh. Well, thats how it works in this world. Yang berpangkat diutamakan, yang sokongan di perlekehkan. Hukum dunia.
Ok. Taknak…

Blogger Gath - Critterland, Serdang

Semata-mata kerana tak puas tengok gambo saiz L saje bile bukak blog sendiri, aku bertungkus lumus mengubah kembali interface blog aku nih. Now baru boleh menulis dengan hati yang tenang sebab nak letak gambo banyak-banyak masa gathering kat Critterland kelmarin. Hehehe. Moga semua yang melihat puas hati lah hendaknya yerp! =)
Semasa menanti habi siap isi borang kemasukan, tetibe nampak orang lambai tangan dari jauh dekat dengan escalator. Siryes aku tak pasti siapa sebab aku nie kan sebenarnya rabun tapi taknak terima kenyataan. Tu yang berlagak macam orang normal je tak pakai spek mahupun lens. Hihi. Eventho tak pasti siapakah gerangannya itu, aku tetap memberikan senyuman lebar sambil terus menampung badan Naurah yang masih ketiduran. 
Bila dah dekat, lagi senyum lebor sebab nampak Fashya & Husna terkedek-kedek jalan dgn skirt pendeknya tue. Rasanya 1st time nampak budak tu pakai skirt. Comel la pulak. Huhuhu. Tapi Husna muka cam ganas je tgk aku. Cam tak puas hati jer gayanya. H…

Chowder & PPT

Tadi aku gugel maksud chowder in Malay. Tetibe keluar gambo kartun nie banyak-banyak kat images. Cam cute pon ade kan? Hahaha. Tak pernah pulak tengok kartun nie kat tv. Maybe yang langgan cartoon network pernah tgk kot. Hehe.

Chowder is a bear-cat-rabbit hybrid who is serving an apprenticeship at Mung Daal Catering, which is owned and operated by Mung Daal. He aspires to become the greatest chef in the world, though his short attention span and his tendency to consume just about anything in sight have resulted in him causing various problems. However, Chowder has a kind heart and he is genuinely interested in learning what he can from Mung Daal, which is why he is always more than eager to help out when the eccentric old chef is commissioned to prepare yet another exotic dish. Chowder thinks everything tastes awesome.
Chowder tu yang pendek baju purple tu. Bear-cat-rabbit hybrid. Hahahhaa. Cam lawak la pulak. Campur-campur pulak. Sampai 3 haiwan pulak tu. Terbaekkk!! Kekeke...
A…

Critterland & Detim With The Sayams

Apekehal pulak lengan aku lenguh-lenguh sangat ni ek? Mesti sebab byk sesi berdukung dgn Naurah semalam neh. Seb baek lemak banyak kt tgn. Dapat cover sket kesengalan yang terasa skrg nie. Ape kena mengena ntah? Hahaha...
Alhamdulillah semalam happy la dapat berkumpul ramai-ramai dgn bloggers momma semua. Tgk keletah anak masing-masing yang super duper cute & sweet. Eventho tak dapat beramah mesra mana dgn para mommas sekalian, paling koman pon dapat jugak berbalas senyuman if tak sempat bersalaman & laga pipi pon. Thats good enuff for me =)
Malang sebab charger camera ntah kemana-mana. So tak dapat nk upload gambar hari nie. Nyampah! Seb baek dpt cilok 2 gambo nie dr fb Ann & Ana Lyana. Jadik la yerp buat hari nie. Esok kalo jumpe dah charger tu g lepak mana, aku upload gambo-gambo dari camera aku pulak. Tungguuu.....


Kat rumah Ann Ilias just a few of us. Meraikan mek Na yang datang jaoh dari Kuantan. So aku dgn juadah soto, Ann dgn spagethi & cream puffs + air, mek Na d…

Beautiful Life

Naurah sekarang nie dah pandai nyanyi-nyanyi nursery rhymes. Comel aje dia nyanyi dgn pelat-pelat dia tu. Hehe. Lepas nyanyi lagu Insyallah, dia nyanyi lagu Tepuk Amai-amai pulak. Pastu lagu Old MacDonald, Nenek Si Bongkok 3 & Are You Sleeping. Siap buat gaya-gaya sekali. Sangat comel. Hohoho. Kompem blajo kat nursery neh...
Tapi kalo dia takde mood nak menyanyi, memang nan adolah dia berbunyi. Apatah lagi kalo ada orang lain yang tak dikenali. Suruh la macam mana pon. Sunyi sepi aje. Hehehe. So maybe ada orang anggap aku tipu je kata Naurah dah pandai macam-macam. Gasak la kan? Takde motip lak rasa nak tipu pasal perkembangan anak kat dlm blog ni hah. Hahaha.
By the way aku rajin jugaklah melayan dia menyanyi bagai neh. Tapi kekadang aku sedih jugak sebab bab mengaji payoh benar nak dengar dia menghafal. Aku ajo dia taknak ikot pong. Susah sangat ke nak nyebotnya Naurah? Ajar doa-doa pon dia tak bape nak ikot sangat. Cuma sebok angkat tangan cam baca doa jer & aminkan aku baca.…

My 1st Eyeliner

I cannot believe myself. Siryes cannot! Maybe sebab masa tu tengah sakit gigi yang membawa ke sakit kepala. Maka fikiran pon tidak dapat berfikir dgn terlalu waras. Hakhak =P Apelah yang aku merepek meraban nie yerp? Alah...korang tengok jelah gambo bawah tue....
Haaa. Menatang atas tuelah yang aku beli kelmarin masa kt Watson Giant, Nilai dgn harga RM23.90. Tak pernah seumur hidup aku yg dah masok 29 tahun bulan lepas beli benda alah ni taw! Hebat tak aku skrg? Wahahaha. Camne ntah tetibe rasa nak beli. Selalu tengok orang yang pakai celak mata nie cam gojes je jadik mata diorang. Cam hitam menawan gitu kan? Jeles. Huuuu =P
Adik aku Anje selalu gak pakai masa outing. Kak Ya kalo ada event special sket dia pakai lah. Aku? Nan ado. Tak pernah. Tak kompiden lansong nak cuba pakai eventho suruh adik sendiri. Takot muka aku nampak pelik tak senonoh macam clown. Boleh gitu? T_T
So semalam aku saje soh Anje pakaikan ke aku. Budak tu pon lukiskan ah atas mata aku dgn hati-hati. Dia tak pakai yg…

Ibu Bekerjaya

Malam td habi sakit kepala kronik lagi. Muntah-muntah selang seli dgn chery berry. Kesiannya dia. Tak tahan sgt sakit kepalanya sampai kejut aku tgh tido suruh tolong picitkan kepala dia. Dah makan ubat pon muntah balik. Usually kalo penyakit nie dtg bukan tgh-tgh malam & pagi buta, mmg aku urge dia pegi klinik amek injection kat doc yang dia selalu pegi tu jer. Lepas kena jab, tido, dah sihat. Takyah susah diri nak muntah bagai. Tp kalo dah tgh malam gitu klinik ape yg bukak? Dia pon tak kuasa nak keluar katanya. So menahan jelah sakit gitu.
Bila dia kena sakit gitu, mmg dia takkan dapat tido. Mundar mandir dalam bilik menanti rasa nak muntah tuh. Bila baring dia pening katanya. Pastu angin pon manjang keluar ikot mulut mcm orang sendawa. Memang horror lah habi kalo kena sakit kepala nih. Kesian sgt tgk. Punca sakit kepala sbb dia super penat after drive from Semenyih-Simpang Ampat, Melaka-BBST, Sepang. Mmg lepas mandi dia flat je aku tgk. Tp tak sangka sampai kena sakit kepala gi…

Dinner @ Wisma Chinesse Chamber

Jumaat yang lepas tetibe masa aku tgh masak right after arrived at home, Anje ajak ke Hotel Corus. Kak Ya ada kat sana & deme tak jadik balik Johor. Memula macam malas sebab aku tgh masak masa tu. Nak makan, nak mandi bagai. Dahlah time tu hujan agak lebat kat luar. So aku ckp ko pegilah kalo nak pegi. Dia pon pandai drive. Takde hal. 
Tetibe tak lama pastu habi masok dapor. Aku pon saje jelah ckp ape Anje ckp & amazingly habi tnya aku nak pegi ker? Aku ckp terpulang pd dia lah sbb dia driver. Hehe. Then habi ckp siap-siaplah kalo nak pegi. Dalam pukul 8 kang kite gerak. Aku pon yeayyyy!!! =D Roger boss! Sape tak suke kalo nak pegi jumpe Kak Ya kan? Hahahha...i think you guys know what I meant....hehehe =P
So dalam kehujanan kitorang geraklah ke KL. Seb baek takde jem ape. Cuma kat traffic lite Dengkil, Bangi, Cyberjaya tu, dr arah berlawanan dgn kitorang, aku tgk jem dekat 1km+ ohh!! Gilo ah. Seb baek kitorang menongkah arus. Huhuh. Dlm hati doa KL tak jem. Alhamdulillah tak je…

Best Theraphy Ever!

Bila rasa sedih atau stress di office, cubalah lihat gambar-gambar anak anda utk menghilangkan rasa negatif itu. Insyallah cepat aje rasa ceria & lega =) Dah banyak kali cuba terapi gambar anak nie. Tak pernah fail sejak mengamalkannya. Love it!





Weekend nie agak sibuk bagi aku & family. Penuh dengan pelbagai agenda kekeluargaan. Penat tapi aku pasti ianya berbaloi. Have a nice weekend to all my blog readers. See u guys on Monday, Insyallah =)




To Have A BIG Heart

Hormon perempuan bila pregnant memang lain macam kan? Sama macam bila kite period jugaklah. Kan macam moody ajer. Asyik nak marah tak tentu hala. Mudah sentap dan sebagainya. Tak boleh nak control benda-benda tu semua. It happens naturally & sometimes tanpa kita sedar. Orang-orang kat sekeliling kita lah selalunya yang notice tentang perubahan emosi kita. Aku pon kalo orang tak cakap, macam tak tahu. Tak pon memang taknak ambil tahu. Boleh gitu? Ekekeke...Tapi ada juga orang yang tak pregnant dan tak period, dia mudah sentap jugak. Acane gitu? Hehehe....
Sentap. Boleh jer sebenarnya. Tapi kalo sentap kat benda yang tak ditujukan or takde kena mengena lansung pon dengan diri kita, macam mana yer? Hahaha. Contohnya macam nie lah. Aku pergi masok blog polan pastu aku baca entry dia up. Entry dia tu takda mention nama siapa-siapa pon. Pastu tetibe aku sentap sebab aku rasa macam kena kat batang hidung sendiri. Padahal cerita yang polan tu tulis dalam entry dia pasal orang lain. Acane t…

Dalam Kereta

Di dalam kereta on the way balik ke rumah dari office:-


Husband: Apasal muka sayang macam ni? Entah apa difikirnya entah....

Wife: Orang tengah sakit gigi lah! (sedang menipu =B padahal tgh pk nak ikot adik balik Johor esok harinya)

Husband: Tipu. Padahal tengah fikir benda lain tue....

Wife: Mana ada. Mandai-mandai jer Abang nie. Sambil tersenyum sumbang.( he can read my mind meh?)

 *******************************************************

Pagi tadi di dalam kereta on the way ke office:-

Wife: Abang....

Husband: Apa dia?

Wife: Esok orang nak makan nasi ayam semenyih yang sedap tuelah!

Husband: Sayang nak makan 2 kali ker?

Wife: Hah? Kenapa pulak?

Husband: Esok tengahari kan ada kenduri kat rumah Pak Lang.

Wife: Lorrr...luperrr......=.= ( sedih tak dapat makan benda yang di idam)

********************************************************

Pagi tadi. Juga di dalam kereta semasa on the way menghantar anak ke nursery.

Wife: Abang, ayam kat giant murah lah abang. $6 je per kg. Udang XL pon m…

Muka Baru Blog Aku

Kepada yang perasan, memang akan perasan lah kan yang blog aku nie dah berubah wajah. Setelah sekian lama setia dgn template dr blogger, akhirnya aku nekad nak try guna template dr sumber luar. Memang letih nak edit balik sana sini. But since dr pagi bos takde sebab ada conference, makanya gigih la aku mengcopy balik semua blog list yang sah-sah sudah hilang T_T Hari tu masa tukar url dah buat. Ini kena buat lagi. Memang suke menyusahkan diri benar aku nie kan? Hehe.
Ate, orang takde kerja urgent gitulah. But right now dah ada keje bos bagik setepek atas meja ni hah! Aku pandang-pandang jeling-jeling jer dulu. Mood belom mari. Hahaha. Geng gocoh kat fb pon yillek hari nie. Entah kemana la minah tu pegi. Selalunya kalo dia nak cuti, bagitau aku siap-siap. Ada apa-apakah yang berlaku? Hurm...apa-apa kite kasi sms dulu. Tengok dia balas ker tidak. Kalo tak balas, maybe xde kredit. Bersangka baek. Hihihi....
So, how's my new blog interface? Ada ok ka tara ok? Gasak! Aku pon nak tengok s…

Kahwin Juga Akhirnya

Ehh! Aku tak citer lagi ek pasal ex-tunang aku dulu dah nak kawen weekend nie. Hehehe =P
Aku dapat tahu pon bila tetibe kat tepi fb tu ada suggest add him as friend sbb 2 of his friends is my mutual friends already. Tergerak lah hati nak tgk what he's up to lately. Tetibe tgk gambo profile, gambo dia & tunangnya pastu ada tarikh kawen deme on 23rd at Melaka & 30th at here, Selangor. Kawen jugak dia akhirnya dgn minah tu yerp? ^_^ Elok lah tue. Tak elok couple lama-lama nie. Macam-macam perkara tak elok boleh berlaku. Macam kisah aku dgn dia jugaklah dulu. Couple sket punya lama 4 tahun. Last-last berpisah sebab dah memang bukan jodoh kitorang.
Hikmahnya pd diri aku tersangatlah banyak. Skrg nie dapat suami yang super best sebab menerima diri aku seadanya. Tak pernah desak suruh ubah apa-apa tentang sikap aku. So aku pon macam tu jugaklah. Terima aje kelebihan & kekurangan yang ada pd habi. Hidup aman damai keluarga bahagia sampai skrg. Alhamdulillah =)
Err...bila aku teng…

When I Am A Mother

Semalam kan, sampai je rumah pas balik keje, adik aku Anje cecepat tunjuk aku video kat henpon dia. Video Naurah katanya. Sokay la. Aku pon nengok ape benda sgt yang adik aku kata kelakar si budak kenit tu buat kat nursery kan? So aku pon tgklah videonya. Rupanya video Naurah tgh duduk katak kat lantai nursery tersengguk-sengguk menahan mengantuk. 
Kiranya budak tu dah mengantuk sangat sampai tido duduk tersengguk-sengguk. Mula-mula aku tengok video tu, rasa macam kelakar la jugak. Tapi a few seconds later aku rasa nak marah kt adik aku. Sanggup jer dia tgk Naurah dok dlm keadaan macam tu? Kesian siot anak aku T_T Rase cam nak pelok Naurah kuat-kuat pastu baringkan dia dlm lap aku biar dia tido puas-puas.
Tapi adik aku boleh tergelak-gelak lagi tgk video Naurah tu. Aku sekeh kepala budak ni kang baru tau! Aku pon tanya adik aku kenapa tak angkat Naurah & bagi dia tido kat tilam? Adik aku kata masa tu baru pukul 12.30 tghari. Belom masa untuk tido. Kalo dia tido skrg, nanti dia bangu…

Keranamu Naurah

Korang masih ingat lagi tak yang dulu si Naurah pernah kena febrile fits. Yang menyebabkan dia admitted di An Nur Specialist selama 3 hari pd akhir bulan April lepas. Kemudian aku pernah juga post entry tentang Naurah terjatuh kakinya tersadung wayar washing machine pastu mulutnya terdagul pd tin susu yang dimainnya. Tin susu ke tin beskot. Aku pon dah tak bape ingat. Hehe. Tp sebab kejadian tu, pecah bibir bwh Naurah di bahagian dalamnya sampai darah bertakung-takung T_T
Sebenarnya 2 peristiwa di atas mengajar aku erti menjadi seorang Ibu. Ada kesan pd diri aku bersabit dengan 2 peristiwa di atas. Cuma aku tak sure kesan tu positif ke negatif. Pertama bersangkut paut dgn kes febrile fits. Aku jadi super takut bila membayangkan yang aku akan kehilangan Naurah. Anak aku satu-satunya buat masa ini. Ibu mana yang sanggup kehilangan anak yang dikandungnya kan? Its a worst nightmare ever. 
Masa Naurah kena fits tu, aku dah lalui perasaan betapa takutnya kehilangan orang yang sangat kita saya…

Healthy Again =)

Syukur Alhamdulillah. Si Norah Jones Jr. tu dah sembuh sepenuhnya dari muntah-muntah & cirbir nya yang bermula sejak Khamis lepas. Skrg sessi nak menambah berat balik katanya. Bukan main lagi kalo dibagi makan nasi ayam kuning tu. Dia punya selera bile makan nasi ayam dgn berlaukkan sup jer tu bikin hati aku super happy. Perot pon dah boncet aku tgk. Itu pon mintak makan lagi. Sabo nak! Pecah kang perot ko masok sekali banyak gitu. Hukhuk.
Pagi tadi dia mintak makan lagi. So menyinggah la kami kat gerai tepi jalan on the way ke nursery tuh. Tak sempat bayo duit kuih pon lagi kat makcik tu. Dah dia mintak donat dia kt aku. Kekeke. Sangat lapo ker ko nak? Makan jelah nak yer selagi rasa nak makan. Ibu izinkan. Asal ko sihat walafiat udah =)
Bila anak sakit, rindu dgn kaletah dia lari sana sini nak explore dunia. Tapi bile dia sihat, anak ajak main kat taman, sepahkan rumah buat onar macam-macam, rasa macam nak jadi singa lapo aje. Hehehe.

Ehh..nak cerita yg MIL hari nie mc. Dah jangki…

Contest: Teka Umur Saya?

Ada orang tag aku join contest. Orang itu ialah Jue Rayyan. Sebab dah tahu, maka kena jugak join contest nie. Kalo aku tak perasan, takdelah rasa bersalah sangat tak buat ye dop? =B


Sila klik gambar diatas utk keterangan lanjut tentang contest ini yerp!
Pastu kena teka umur orang dalam gambar kat bawah nie....


Aku teka umur dia ialah....27 tahun...kan?kann? hihi (walopon kat bloglink tulis 83, aku rasa itu saje nk psiko org jer..ker aku yg psiko sbnrnya? wakakak =p)


Pastu aku tag 3 member. Member blog  yang bertuah ialah 1. Mun 2. Nano 3. Izzatul Azma@Sweethoney

Sekian, terima kasih.

Hatinya Tak Seindah Bahasa

Pagi tadi citer pasal kesihatan Naurah. Petang nie citer pasal aku pulak. Well, gigi berlobang yang ditampal simen sementara oleh doctor gg hari tu dah mula menimbulkan masalah. Right after aku kunyah makanan guna belah situ. Bermakna sangkaan doctor ttg gigi tu nampak sudah tak boleh diselamatkan memang benar belaka. Tu pasal dia buat simen lembut dulu tak teros keras macam gigi bahagian atas yg berlobang jugak tuh.
So skrg mmg hazab la rasanya bila sakit tu datang. Tak kira masa dia menyerang. Dah bbrp malam aku tido dgn menelan panadol utk tahan sakit. Gilo ah! Takkan nk tiap malam macam tu. Not good for my health ok! So dalam masa terdekat nie aku plan nk cabot jela gg bermasalah tue. Rongak pon rongaklah. Seb baek geraham so x nampak sgt rongaknya. Hahaha =P
Jerawat bernanah kat muka aku pon dah datang kembali. Giler sampai bernanah tuu. Kat dagu, pipi & dahi bahagian hujung. Tempat feberet jerawat nak bertepek kt muka aku T_T Sampai habi pon dok tegur manjang psl Cik J nih. Ma…

Naurah: Food Poisoning

Khamis & Jumaat last week aku mc. So takdelah update dari ambo yerp. Sbb cuti dah tak banyak, gasak mc ajelah skrg. Sbnrnya boleh aje nk datang keje. Sbb sakit perot biasa-biasa aje. Tak teruk mana. Tapi sebab utamanya ialah nak jaga Naurah. Budak tu kena food poisoning kot. Muntah-muntah & cirit birit. Dah susut dah badan budak tu. Baru jer nak montel T_T
Anak kalo sakit memang asyik nak menempel dgn ibu dia aje. Aku pon tak sampai hati nak biar dia kat nursery dalam pada muntah-muntah gitu. Tak senang hati kalo g keje jugak weyh! Manjang ingat kat dia elok ker tidak. Takut nyusah ke pengasuh lebih pon iyer. Senang kata mmg rasa kena bertggjwb la pd anak tu bila dia sakit nih. Takleh lepas tgn pd orang lain sesuka hati jerp. Lebih-lebih MIL pon dah takde cuti nak tolong jaga. Takde arah dah la...
Aku bukan ape, keje bkn ade sgt. Cuma tang bos tak berapa memahami yang lemoh sangat. Kite amek mc dia bising. Kite amek emergency leave pon dia bising. Acane gitu? T_T Pasrah jelah ye…