Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Berdarah Di Hari Terakhir Ramadhan

Sehari sebelum 1 Syawal kami sekeluarga masih berada di BBST. Aku & habi masing-masing mengemas rumah utk yg kesekian kalinya utk menyambut Syawal. Kira macam persiapan terakhir la nie. Tup tup habi menyuarakan keinginan dia utk mencantas pokok buluh jiran sebelah yg dah masok ke halaman rumah kami & agak mengganggu gugat performance piring Astro kt tepi tu. Jiran lelaki bujang memang jarang ada kt rumah. Sebulan sekali pon payah nak nampak btg idong dia. 
So habi ckp mamat tu OK kot sbb dah masok kawasan rumah kami pokok buluh dia tuw. Nanti jumpa dia ckp ajelah kita dah cantas sket pokok buluh dia tu. Should be no problem katanya. InsyaAllah. So dia pon soh aku pergi ambilkan pisau besor sket nak cantas buluh yg dah merimbun tuw. Habi panjat tembok rumah & start mencantas sambil diperhatikan oleh aku & Naurah. Syok betol Naurah tgk ayahnya mencantas pokok. Sebok la dia main ranting buluh buat penyapu.
Kawasan sekitar taman dah mula lengang. Ramai yg dah balik ke kam…

Jagalah Hati

Adakah perlu utk kita menyatakan kekurangan diri seseorang tanpa mengira bagaimanakah perasaan orang itu? Is it really necessary?
Itulah persoalan yang paling ingin aku tekankan disini.
Ada orang memang puas rasa hatinya dapat menyakitkan hati seorang manusia yg lain. Ya Allah...jenis manusia apakah yg seperti ini?
Sebenarnya tiada apa pun yang hendak dihairankan sebab kat dunia nie banyak aje orang-orang yang berhati batu. Maybe hatinya keras kerana terlalu banyak mengumpul dosa. Mungkin juga kerana dosa-dosa kecil yang akhirnya menggelapkan hati. Manusia spt ini hanya Allah yang dapat menunjukkannya jalan. Manusia sudah tidak mampu barangkali.
Mungkin dia lupa bahawasanya hidup di dunia ni hanya satu persinggahan. Di dunia inilah tempat kita menanam pokok & di akhiratlah tempat kita menuainya. Apalah yang kita dapat dengan menyakitkan hati seorang manusia yang lain? Apakah manfaatnya kepada diri kita? Tiada manfaat. Anda hanya mengumpul dosa. Nantikan balasan Allah di akhirat n…

Pahit Akan Manis Akhirnya

Tak tawu nak cakap samada kisah sedih, kelakar ataupon kisah gembira. Mesti ramai yg fikir ape punye peghak lar kompeni yg aku keje kt Cyberjaya neh bila aku cerita kisah ni. Whatever it is, aku cerita jugaklah sebagai catatan supaya tak lupa bile menjengah balik blog nie 20-30 years ahead nanti (kalau masih hidup). Takde niat yang jahat pon citer benda ni. It just another story that happen in my life =)
Aku start bekerja kat sini pd akhir tahun 2005. Senang kata akhir tahun nie genaplah 7 tahun aku bekerja kat sini. Takdelah lama mana pun. Belum cecah 2 angka pd aku tak lama lagi tuw. Kt opis nie pakai access card utk masuk dlm opis. Boleh kata merangkap kad pekerja sekali lah tuw kan? Malangnya for the past 6 years plus aku keje sini, card access merangkap worker card ID nie adalah kosong saje. Ianya semata-mata kad kosong yg kite kena tampal nama kita dgn kertas & salotape utk mengelakkan bila tercicir org taktawu milik siapa kadnya. Sadis kan? Hewheww...
Bukan ape....kompeni…

Cantiknya Bila Kurus

Memang semua wanita nampak lebih cantik kan bila kurus? Aku pon rasa aku lebih cantik kalau kurus. Hehehe. Cantik dimata aku & cantik dimata habi je yang aku pentingkan. Takpelah orang lain kata tak cantik pon. Ape kena mengena dgn hidup aku ye dak? =)
Bab jeles pada bentuk badan wanita yang selim memang tak pernah terhapus dari kamus hidup aku kot. Lebih-lebih lagi kalau tengok para artis yg cun melecun tuh. Apetah lagi yg dah berkahwin & beranak pinak. Contoh cam Erra Fazira yg makin cun kebelakangan ni. Juga seperti Rita Rudaini yg dah beranak 2 hokeyh! Tipu lah kita yg dah beranak sorang nie tak rasa tergugat kan? Kalau deme boleh, nape aku tak boleh? Itulah atr persoalan yg timbul dalam fikiran aku walaupon aku sudah arif benar dgn jawapannya. Hahaha...
Malas lah nak cerita pasal orang lain. Cerita tentang diri aku jer sudah! Entah apa nasib masih tak jumpa produk yg berjaya menurunkan berat badan aku dgn drastiknya. Salah produk atau salah aku sbb tak jaga makan spt yg …

Sneak Peek : Raya House

OK. Tak boleh reveal banyak-banyak sangat deco raya utk rumah aku tahun nie. Nanti korang datang beraya dah tak surprise pulak. Kehkehhh. Apa yang baru kat dalam gambar diatas cuma langsir & pasu bunga. Setelah penat memerah otak ape nak letak kt situ dgn bajet yg ciput, hasilnya adalah pasu & bunga-bungaan simple itu. Memang kena carik pasu & bunga tinggi supaya ruang nampak penuh dan tak terlalu kosong.
Nampak giraffe & kerusi princess tuw? Haa...itu ajelah khazanah Naurah yg aku tinggalkan untuk dia. Untong aku tak humban sekali masuk dalam stor. Hahahaha. Memang kena kijam bab nie pasal budak tu kalau dia nampak all her toys, harapan lar nak tengok rumah tu dgn rupa semenggah. So sebelum aku naik hantu, baik aku nyorokkan semuanya. Syukur jugak dia tak bertanya mana hilangnya meja IKEA & sebakul toys nya tuh. Ala...dia pon tawu aku humban dlm stor semuanya. So aku andaikan dia dah besar & tak kisah pon takde toys utk dibuat main. Bila ada, dia main. Bila d…

1 Syawal 1433H

Pilihan

Terima kasih Allah sebab puasa ganti hari nie rasa best aje =) Kat opis pon ramai yg berpuasa ganti/sunat Syawal. Bila masuk waktu Zohor, geng puasa pon sampai. Lebih awal mereka bersolat drp biasa. Alhamdulillah. Kdg seronok solat ramai-ramai dlm surau. Perasaan aku lar yg seronok tengok ramai orang yg lebih mengutamakan Allah drp hal-hal yg lain. Alah..aku pon bukan punctual sangat waktu solat neh. Kat opis boleh lah nak istiqomah bersolat sebaik saja masuk waktu. Tp kalau kat rumah tetap saja bz dgn hal duniawi. Kdg OK kdg KO. Ingat senang nak jadi muslimah sejati? Niat berkobar klu usaha takde pon tak boleh jugak. Hurmm....
Yg tak seronoknya bila ramai org dalam surau ialah bab bercerita. Bila sorang dah buka cerita, kdg kita pon tercerita sama. Tak sama mengumpat, dengar org mengumpat pon dapat dosa jugak. Kdg bersembang sampai menggangu konsentrasi orang yg nak bersolat pulak. Tak ker tak molek gitu? Makanya aku prefer solat sorang or tak berapa nak ramai spy tujuan ke surau ut…

Sekitar @ Kampong

Kerja On Call

Semalam punye penangan puasa ganti, perghhhhhh wa cakap lu. Flat habis masa otw balik ke rumah. Serba tak kena masa dlm kereta mengalahkan monyet kena belacan. Ehh...monyet kalau kena belacan dia jadi cenggane sebenarnya eyh? Monyet ke beruk? Hilang ingatan kejap hehe...
Whatever it is, aku memang flat habis weyh. Habi pon pelik kenapa aku lemah mcm tu sekali. Masa puasa sebulan ritu takde pon peel gitu. Sbb dh tak larat sangat, so cancel pergi beli lauk pauk kt Zemart. Kami pergi ke pasar malam kat Tmn Seroja tu aje. Sadly tak banyak gerai yg dah bukak. Maybe ramai peniaga yg masih dlm mood beraya. Semua makanan yg dijual pon sold out & kami kembali ke kereta dgn perasaan yg hampa. Terutama sekali aku +__+ So habi pon drive cari kedai makan yg available & kami makan dekat area Kosmopleks Sepang tuh.
Aku order nasi goreng usa & yg datang nasi goreng merah bersama kepak ayam goreng yg dicurah sos atasnya berlapikkan daun salad. Pastu sosej seketul. Ni ape jenis nasi goreng…

Moody Mood

Takde mood nak merapu dlm blog. Maybe sbb ini first day puasa ganti di bulan Syawal kot. Rasa sangap semacam aje. Maklom ler dah 8 hari melantak ape saje yg didepan mata. Sampai uniform pon dah rasa ketat balik. Nak susut kena puasa sebulan. Nak menggemok bagi 8 hari je dah cukop -.-
Harapnya dapat istiqomah puasa ganti 4 hari bekerja utk minggu nie. Kemudian sambung minggu depan pulak. Samada sambung lagi 1 hari utk settlekan puasa ganti atau selepasnya tambah lagi 1 hari dgn niat puasa 6 or puasa utk 6 hari lagi utk itu. Kite tengok lah kemampuan tahun ni macam mana. Harap Allah permudah ajelah...
Lauk pauk kat rumah semuanya dah yillek. Ptg nie nak taknak kena keluar berbuka di luar pastu shopping lauk ler. Kalau tak dapor tak berasap ler seminggu. Malam td nak masak sardin pon dah takde stok. Sudahnya aku buat telur mata masak kicap. Pelik sbb habi bertambah pulak nasinya. Satu fenomena yg sgt jarang berlaku. Selalunya cedok nasi sepinggan aje dia dah kenyam taknak tambah. Semala…

Crab Feast @ Kampong

Header Raya & Sitiawan Wedding

Nampak header baru blog aku? Sedih aje kan gambo penulis blog sekeluarga takde pon dalamnye. Maklom ler tahun nie beraya di Semenyih dulu. Walaupon begitu, rasa macam lawo aje gambo raya kat Johor neh. So aku letak jelah sebagai header utk beberapa ketika. At least sampai habis Syawal ye dop? He he he
By the way selain family aku, family Kak Lin pon takde dlm gambo diatas. Kami sampai Johor malam Selasa, deme sampai pagi Selasa. So nan ado jugaklah dlm gambo seperti kami.
Bercerita tentang gambo raya, as usual kt rumah in law mane ada tradisi amek gambo sekeluarga mcm kami kat Johor. Sudahnya aku cuma dpt snap a few pics of habi & Naurah dipagi raya. Itu pon tak complete la psl aku yg jadi mamarazzinya. Nak soh adik ipar tolong snap macam segan. Huhu. So dpt tepek gambo habi & Naurah jelah kot nnti. Tp manelah tawu ade nk berjalan beraya rumah sesape nnti. Blh la snap gambo sefamily pakai baju mcm beraya sedondon. Mengelat je macam. Ha ha. What to do? =P
Ade la a few pics yg …

Salam Lebaran 2012

I meet IMAN, TAQWA, PATIENCE, JOY, LOVE, HEALTH & WEALTH today
They need a permanent place to stay, so I gave them your address
Hope they arrived safely to celebrate SYAWAL with U
May ALLAH bless U & Family
^___^ 
Have a safe journey everyone!




Just An Update

Wahh..hari nie dah Syawal ke 5 kalau aku tak silap kira. Dah ada kat Johor dah pon =) Best sangat eventho Abang Eddy & family dah gerak balik ke Perak. Takpelah. Adik beradik yg lain semuanya masih ada kat sini. Meriah lar dgn anak buah semua. Naurah pon seperti yg dijangka sibuk main dgn all her cousins tak hirau ibu ayah sangat. Best tengok dia dah mesra dgn semua cousins & boleh main sama-sama. Kejadian menangis kurang sebab maybe dia pon dah besar sikit. Takde nak gado-gado sgt mcm sebelum nie. Main baik-baik aje semuanya.
Cuma si Abu Bakar masih lagi tak mesra dgn pakcik makcik belah kami. Dgn cousins dia je yg dia OK sikit. Selainnya cuma nak dgn ummi & walid nya. Dia aje pon yg paling kecil diantara semua cousins. So boleh dimaafkan lagi kot. Huhu. Eventho dia sebaya tahun dgn Naurah. Tp klu ikot bulan agak jauh jugak. Naurah bulan 2, dia bulan 11. Memang nampak beza terutamanya dr segi percakapan. Naurah dh blh sembang lagak mcm 'orang dewasa' while Abu ma…

Twilight Saga: Breaking Down - Part II

Bella dah jadi vampire dalam final chapter The Twilight Saga neh. Jujurnya aku tak pernah tengok pon movie nie kat cinema. Tengok kat HBO or FOX Movie aje kalau ada tayang. Terbaru deme ada tayang yang sequel sebelum Breaking Dawn tajok ape ntah. Haha. Memang tak tengok lagi yg itu. Masa holiday kat KK ritu aku beli Blu Ray CD Breaking Dawn Part I. Dapat tengok kat sana kat laptop habi. Balik sini entah hilang kemana si Naurah buat main. Sabokan ajelah. Tak dapat nk tengok lagi sekali betol-betol punye +__+
Final chapter movie dijangka keluar on Nov 15 nanti. Tak sabar nak tengok. Maybe utk sequel yg terakhir nie boleh tengok kat cinema. Harapnya habi approved huhu ^___^




Perasaan Hari Ini

Jalan raya is much more lengang for today. Sadly I saw an accident which I don't know how did it happen. Sangat pelik kereta proton saga lama yang penuh dengan ayam yg dah siap dipotong remuk teruk begitu. And the car is all alone. No other cars & it didn't rammed into anything like the divider or anything else. Kereta polis sudah ada 2-3 biji & I saw some policeman are sweeping the chickens yang bergelimpangan atas jalan raya untuk melancarkan trafik. Thank god the accident didn't happen on our side of the road. Ianya berlaku menghala ke KLIA from Dengkil/Bangi/Cyberjaya.
I hope the driver did survived the accident & aku rasa mesti dia seorang peniaga. Di bazar Ramadhan maybe? Hurm...nak dekat-dekat menjelang Syawal nie kalau dengar or baca news ttg accident memang rasa sayu sikit. Begitu jugak kalau dgr news budak-budak putus jari, hancur jari & sebagainya bahana main mercun. Time raya kita nie kalau boleh nak happy-happy sebab berjaya melalui bulan Rama…

My Beautiful Life

Petang semalam aku happy. Sebab? Baju kemeja yg habi belikan utk aku kat Korea ritu nampak cantik dipakai di badan. It means? Lemak dibadan memang berkurangan. In a quite a lot of quantity sebab aku gained weight kaw-kaw tanpa disedari or  buat-buat tidak sedar sbnrnya sebelum nie kihkihhh. What i can say is that i'm back to my normal figure like on hari raya last year. Itu saja kahkahhh. Kesian kan? Layankan ajelah weyh. Nak kurus macam masa kawen dulu memang agak mustahil bg orang spt aku. So kita redho ajelah senang. 
Yang penting sayang habi pd aku tak pernah berubah walaupon aku gemok. Which is i doubt about it at first sebab tawu dia memang suka perempuan yg normal BMI nya. Walaupon aku tak secara sengaja menggemukkan diri tak hengat dunia last couple of months before, tp ianya seperti 1 ujian utk menenangkan hati sendiri & mengenali hati budi habi dengan lebih mendalam. Dia kata dia akan tetap sayang bini nya nie sebab bini inilah yg dia pilih dulu utk hidup bersama ut…

Alahai Si Puteh & Si Oyen

Semalam telah berbuka kali kedua dihotel utk minggu terakhir berpuasa nie. Nothing special to write about. Gambo pon takde amek pasal syok nyembang aje kihkihh. Naurah sebab dah 2nd time pergi tersangatlah independent & tak takot dah ramai-ramai gitu. Siap main tangga sensorang sambil aku mengambil foods kat area luar. Seb baek pandai pulak dia carik aku lepas tu. Nampak dia happy & selesa. Tp bile kena tegur dgn orang yg dia tak kenal, as usual mendiam seribu kata. Haha
Hari nie aku akan memasak utk kali terakhirnya di bulan Ramadhan. Ada ikan tongkol & sotong. Ngam-ngam utk dibuat lauk iftar & sahur. Lepas tu freezer akan kosong. Takde pembaziran lansung. Esok aku & habi akan berbuka kat Burger King lagi kot. Itu pon tanpa Naurah sbb bdk tu akan ikot Wan nyer balik Semenyih terlebih dahulu kes taska cuma bukak half day. Kupon Burger King yg aku beli ritu pon masih banyak lagi. Rugi kalau tak digunakan sbb penjimatan yg berganda. Beli 1 burger, dapat FREE 1 burge…

Cornflakes Madu Rentung

Hehhh...bos dah balik pukul  3 petang tadi. Tapi masa berlalu tersangatlah lembab pulak. So update la jugak blog pepetang nie eventho takde ape yg menarik sgt sbnrnya hihi. Haa..malam tadi Anje ajak buat cornflakes madu. So aku pon tolong la panaskan butter, curah madu & tabur cornflakes dlm kuali. Senang gila buatnya huhu. Then aku soh Anje masukkan dlm paper cup. Aku sambung tengok kdrama Ghost kihkihhh. 
Pastu tak tengok resipi ape sbb malas, so letak je 200 degree buat 10 minit. Hasilnya RENTUNG wakakakaa. Nampak sangat orang baru beli oven tak pandai nak agak temperature & timing utk kuih.
Nie dikira kuih la jugak kan? Cipta rekod ok buat kuih raya tahun nie. Itu pon kalau tak Anje beli barang, nan hado kuikuii. So 1 tray terbuang sbb rentung kebabom tak dapat diselamatkan. Second tray & yg seterusnya sukses aje. Bakor 5 minit suhu 100 degree pon dah OK rupanya. Cesssss -.-
Lepas dah ajor Anje camne, aku teros ralit tgk Ghost & jenguk kejap-kejap kt dapur tgk prog…

Raya Sana Raya Sini

As usual kalau beraya di rumah in law, hari yang terakhir sebelum masuknya 1 Syawal pon masih boleh bekerja. Kihkihhh. Ate jarak rumah kami dgn rumah in law cuma 20 minit aje lalu highway Lekas nuuu. MIL pon Jumaat nie masih bekerja seperti kami. Memang takde hal lah. Lain sangat persiapan menyambut Syawal kat rumah in law dgn kat Johor sane. 
Kalau turn raya Johor dulu, memang wajib amek cuti awal sehari dua sebab byk kerja nak dibuat kat sana. Mak memang tak larat nak kemas rumah panjang kt sana. Bilik tidur aje dah ada 5. Bilik air pon 5. Seronok OK ada adik beradik ramai nie. Meriah sangat bila semua orang balik. Tp kalau tak balik, seram aje kata mak duduk rumah besar-besar berdua gitu. Mak aku tu boleh tahan jugak penakotnye. Hahaha...
Mak pernah cerita kalau Abah pergi naik KL ke HUKM amek ubat, dia kan akan tinggal sorang-sorang. What she do is kalau tengok tv, takmo tgk channel biasa nie kecuali channel sport. Sebab takot ada iklan cerita hantu pastu nanti dia takot. Bwahaha…

Private Vs Gomen

Minggu lepas aku berdiskusi dgn exec kat sebelah ni. Tentang perempuan yg bersalin dgn doctor lelaki. Almaklomlah kawan tu bininya dah nak bersalin dalam sebulan dua nie lagi. So dia tanya pendapat aku tentang benda nie. Hewhewww.
Tidakkah dia tahu bahawasanya antara sebab utama aku memilih utk bersalin di hospital swasta adalah kerana takot if bersalin kt spital gomen tetibe waktu nak bersalin doctor lelaki yg menyambutnya? ^__^ Siryes aku malu weyh klu doctor lelaki tengok bahagian sulit aku neh. Pada aku itu hak eksklusif seorang isteri utk suaminya saja. Lagi pon aku berpegang pd masih ramai doctor wanita kat Malaysia nie yg boleh menyambut kelahiran anak. Kita bukan dlm keadaan darurat utk terpaksa biar doctor lelaki yg sambut kelahiran anak kita kan?
Duit yg habis boleh dicari. Siryes aku sanggup jual barang kemas aku utk membolehkan aku bersalin dgn doctor muslimah wanita. Memang aku takkan fikir banyak pon. Paling koman setahun sekali aje pon kita bersalin kan? Bukannya setah…

Menjelang Syawal & Doa

Dah akhir-akhir nie semuanya jd malas terlebih. Nak masak malas. Nak bangun sahur pon malas. Abes tu ape yg rajinnya? Menghabiskan duit. Haa...yg tu memang tak payah nak suruh rajin. Mmg rajin tak kira masa. Lepas tu menung bila fikir cukup ke duit yg ada sampai gaji yg seterusnya? Dasar orang tak pandai kawal nafsu mmg mcm nielah jadinya.
Semalam pon rasa malas gile nak masak utk iftar. Sudahnya masak yg simple aje mcm pari bakar percik, kobis bunga tumis air & ikan bilis goreng kicap. Seb baek habi makan tanpa bersungut. Cuma dia perli lately asyik guna kaedah kukus, grill, panggang aje. Eyh...dia tak tawu ke oven tu sgt membantu bila time malas memasak mcm skrg nie? Bukan tanda rajin tp tanda malas bg orang seperti aku. Hewheww. Yg penting rasa berbaloi beli oven ye dop? At least guna seminggu sekali pon dah cukop baik.
Dlm freezer tinggal sotong, ikan selar 2 ekor & ikan tongkol sekor. Rasanya tak perlu top up lauk lagi pasal rini berbuka kat hotel. Rabu pon hotel yg sama…

Something Simple & Budgeted

Aku pasti bukan aku sorang jer yang dah kureng mood utk bekerja minggu nie. Most of workers & students & alls yang menyambut Hari Raya Aidilfitri pon pasti sama merasainya. Now sedang mode persiapan terakhir sebelum datangnya Syawal dalam beberapa hari saje lagi. 6 hari gitu kowt. Dalam pd sedih kerana bulan Ramadhan akan meninggalkan kita, bulan Syawal juga perlu disambut dengan penuh kesyukuran. Tak gitu?
Sabtu & Ahad lepas tiada yang istimewa sgt bagi aku. Cuma hari Sabtu ada la jugak outing ke Bangi bertemu dengan saudara. Aku doakan moga saudara itu tabah & sabar menghadapi segala ujian Allah. Aku pasti 1 hari nanti dia akan bertemu dengan orang yang betul-betul ikhlas menyayanyi dirinya & menerima dia seadanya. Orang yang teraniaya tiadak akan selamanya bersedih. Matahari pasti akan muncul jua. It just a matter of time. Allah itu maha adil & maha penyayang. Akak sentiasa mendoakan kamu dik! Moga kita tak terputus hubungan atas apa pun yang terjadi yer.
S…

M.A.L.A.S.

Sejak tak boleh nak berpuasa nie, malas benor aku jadinya. Penat badan mengalahkan orang berpuasa. Rasa macam nak relax teman Naurah tengok kartun aje lepas balik keje tu. Usually pinggan kotor lepas berbuka aku terus settlekan malam tu jugak. Tp skrg pepagi baru hegeh-hegeh nak basuh. Pastu sampai opis lambat nak marahkan habi pulak. Psiko betol klu tgh bendera Jepun neh -.-
Dah 2 sahur jugak aku tak bangun menunaikan tggjwb yg seblm nie dilaksanakan dengan sempurna. Sebab? Naurah time waktu jam henpon bunyi 4.45am tu mesti dia cam dah tido-tido ayam. Dia baring atas lengan aku & pelok kuat-kuat takmo lepas. Aku nak alihkan kepala dia, merengek pulak menangis. Sudahnya habi kata takpayah bangun lah. Dia je panas lauk & makan sorang-sorang. Kesiannya T__T Kebetulan Anje pon bercuti. So memang sorang-sorang la habi makan kat bawah tu sobbbsss.
Sahur tadi aku gigih la nak bangun jugak temankan habi bila tgk Naurah dah terlena. Sekali tgk jam dah 6.05am & habi pon dah naik a…