Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Tak Bestnya Sape Keje Hari Nie =P

Tomorrow is my final day at kampong. Rasa macam sekejap aje masa berlalu. Kalo benda yang best selalu aje rasa cepat masa berjalan. Cer klu benda tak best, rase cam nak pusingkan aje jarum jam tu sendiri. Hehehe.
Kali nie mmg habiskan masa bebetol kat kampong berehat. Semalam ptg keluar ke bandar kota sekejap sbb da boring sgt. Itu pon tak buat ape. Kuarkan duit, isi minyak, beli baju kurung ready made utk buat pegi keje, makan & balik rumah. Hari nie takde plan nak keluar. Cuaca ok la berbanding semalam. Lega. Pheww...
Ehh...pagi td bendera merah dah berkibar. Nampaknya tgh bulan nnti kot baru boleh ON misi May 2012. Pengiraan baru pon tak buat lagi. Hehehe. Mak ngan abah macam agree nak dtg my house next week. Tp deme dtg sndiri lar naik bas. Taknak miss kursus haji every sabtu kat sini. Sayang katanya.
Akaun ahli Koperasi Felda dah bukak. Bertambah lagi 1 pelaburan buat diri aku. Klu ade duit lebih bolehla channel masok situ. Ala..buat ada-ada aje. Takdelah beriya sangat.
Ramai ke…

Reaksi Emak

Ohh..agaknya memang musim panas kt Malaysia kot skrg. Sbb Na kate kt rmh dia pon panas. Hehehe. Aircond pon cam tak rasa sangat. Suam suam aje sejuknya. Dh pagi dalam pkl 4 tu barulah terasa sikit sejuknya nak bercomforter pon. Dasyat.
Pagi td around 3am Naurah gelisah. Rupanya badan dh start panas. Nk demam balik. Bagi ubat, tido sampai 8.30am. Now da ok. Lega. Flu ajelah tak betol2 baek lagi. Happy Naurah kt sini sbb Abu Bakar pon ade. So mainlah ber-3 dgn Abg Ayan skali. Diorang ber-3 nie mmg okay aje. Tak gadoh sgt cam klu dgn anak2 Kak Lin.
Na tnya pasal Kak Ya bg brg kemas kat mak. Reaksi mak adlh poyo. BWAHAHAHA. Boleh pulak dia kata emas celop. Dia tak pecaye mmg semuanya emas. Bile tengok kertas yg tulis berat emas bagai, baru dia percaya pastu senyum sampai telinga. Haii lah emak. Memang buat aku tergelak aje dekah-dekah dgn Kak Ya. Abah pon siap sound mak ckp taknampak ke tulis harga kat kertas tu brape? Dekat 10k taw yg dipakai kt badan awk tu semua. Hehehe.
Sampai la tak buk…

Life At Kampong - Day 1

Alhamdulillah entry hari nie bersiaran dari rumah my parents =) Naurah sedang nyenyak tido while habi baru bangun tido sambong ngadap tv pulak. Time si kecik tu tido, dapatlah aku ngadap tenet kejap. Dia dh bangun nanti jgn harapppp okeh. Manjang nak berkepit dengan ibu yang super best bagi dia neh. Layanzzzzz.....
Cuaca kat sini panas & kering, Angin takde. Now dah mendung tp masih berbahang. Rasa melekit seluruh badan. Lepas mandi pon rase cam nk mandi jer lagi.
Aktiviti pd hari nie adalah gaya bebas. Yang dah balik cuma aku, Kak Ya, Hirraz & Anje. Abd Eddy tak sampai lagi. Yang keje sbg cikgu rasanya mmg x balik lar psl sekolah tak tutup on Monday. So mmg sah takkan dapat berkumpul semua siblings. Takpelah. Yang ada ni pon dah cukup baek. At least Naurah terjaga sikit pasal kawan dia nanti cuma Ayan anak Abg Eddy aje. Deme kalo kawan 2 mmg takde masalah. Baik aje =) But if anak2 Kak Lin ade, huhuhuhu...mmg selalu la menangis si Naurah kena buli. Kesian.
Paling best kalo balik …

Happy Weekend Peeps

Have a great weekend everybody!!!!

Ilal liqa' =) InsyaAllah.....

Period Delayed & Gigi Kuning

Ehh...rupanya aku tak period lagi. Dah delayed for 5 days hokeh. Tak mengisah pulak aku tentang period kali nie. Macam banyak benau benda lain yang aku fikir. Aktiviti pon sokmo padat. Takde masa nak risau kot. Hehehe. Takde apa nak risau pon. 1% aje chances nak preggy ade. Kalo preggy pon malas pk banyak. Layanzzzz HAHAHA. Aku bajet nak tukar tarikh nie. Dah lama period datang pd waktu yang tetap. So dalam setahun akan ada perubahan tarikh lebih kurang 2 kali. So for this year maybe ini pertukaran yang pertama. We'll see ^_^
Bulan 5 aktiviti keluarga kecil nie masih lagi padat. Ada masa ke misi May berjalan dengan lancar? Tiba-tiba tarikh period dah lari. Bermakna kalau nak ikot petua how to get a baby boy, kiraan sudah lari. Memang kena buat kiraan balik semula neh. Gambare Sharena!!!! ^_0
Nie nak cerita pasal Naurah. Dia sejak aku amek pakej kartun, manjang request nk tengok kartun aje. Sampai aku ngan habi kena layan sekali. Tapi mana tahan beb tiap malam layan kartun. Mengantuk…

Kurang Hutang & Buah Markisa?

Semalam dekat nak balik aku kalut-kalut masok maybank2u nak perjelas segala macam hutang. Well, tiap bulan pon memang macam tuelah. Masuk gaji, transfer sana sini settlekan tanggungjwb ape yang patot, tinggallah balance seciput buat belanja sampai menunggu gaji utk bulan yang seterusnya. Rutin biasa sejak mula bekerja 7 tahun yang lepas T__T
So login, masok kat bill payment pastuuu..........tettt.....ehhh ape yang aku nak bayar nie? Bil Astro mana sampai lagi. Awal bulan selalunya baru sampai. Okaylah gitu. Bayo benda lain pulak. Tettttt....termenung lagi, ehhh nak bayor apa pulak lagi? Personal insurance buat auto debit. 12hb sok dia tolak la siap-siap. So, aku masok maybank2u nie nak buat apa sebenarnya? Tetttttt.....
Begitulah kisah aku petang semalam kawan-kawan. After all those 7 years masuk gaji zaasss bayo hutang, tetibe bebanan kurang macam nie, jadi macam O___o Siryes tak biasa. Hati nie macam manjang susah hati hissshhh tak buat bayaran apa-apa lagi neh. Padahal memang takde a…

Typless Thursday

Tentang Header

Header blog aku sekarang menjadi topik yang best juga tak best. Yang bestnya ramai kata best aje tengok muke Naurah tido aman & nyaman gitu. Aku sendiri pon rasa best tengok ekspressi muka dia time nih. Tu yang gigih crop gambar, letak quote poyo yang terlintas difikiran & resize the picture. Ehh...juga buat editing sikit kat lemak bawah dagu aku tu. WAKAKAKA. Retouch la balik supaya tak nampak huduh sangat ibu beranak 1 nie =P

By the way yg snap picture adalah Anje. Dalam teksi on the way ke Penang Airport nak ke LCCT.
Topik yang tak bestnya tentang header baru nie pasal anon la yang selalu sangat mengganggu kedamaian blog aku skrg neh sampai aku decided utk tukar setting kat bahagian komen tuh. Takde lagi dah anonymous or OpenID boleh komen kat sini. Orang yang ada google account je boleh komen kot. Ehh entah. HAHAHA. Aku lupe larr. Tapi aku amek setting yang ke-3.
Sebabnya aku tak pasti maksud OpenID. Aku bajet OpenID nie sesiapa pon boleh komen cuma dia kena tulis namanya i…

Hentikan Provokasi

Makin terabaikah blog ini dengan persaingan baru dari twitter. We'll see......
Dah ade 3 komitmen sekarang. Blog, fb & twitter. Amboihhh....ko tak keje ke ape Sharena? HAHAHA. Sampingan lorrr....kalo takde hiburan, keje tak jalan pulak. Cuma kena pandai juggling masa ajelah. Kalo rasa hectic sangat, bukak 2 aje. Hectic lagi, bukak 1 aje. Ape susah kann? ^_^
Apa-apa pon, blog tetap No.1 dalam hati aku. Maklom lah boleh merapu banyak drp kat fb & twitter. Ate namanya hobi pon menulis cerpen bak kata Nanonor kite sane =P

By the way, aku sedang mencari kekuatan utk menukar setting nie blog supaya no more anonymous yang boleh tulis komen-komen lagho yang bisa melukakan jiwa aku yang mudah tersentuh nie. Ecehhhh...ayat tak menahan. HAHAHA.
Betol jugaklah bak kata Na & Izza. Kalo deme tak boleh komen, kite pon takkan baca komen yang tak best. Kalo orang tu ada blog, boleh kite jenguk balik blog dia say hello, selamat berkenalan. Dapat merapatkan ukhwah & saling berkenalan dgn…

Twitter & Sickness

Yeah yeahhh...akhirnya bukak jugak akaun twitter. Saje nak tengok ape yang best sangat kat sane tuh. Okay jugaklah rupanya. Boleh jer nak menceceh apa yang terlintas di fikiran sepanjang hari berkerja neh. Not bad. Asal jangan sampai aku ralit sangat sudah. Kena take note neh ^_^
Malam tadi kann...aku terjaga around pukul 1 pagi gitulah. Tekak rasa perit giler. Kering. Sah! Flu. Start from Naurah, habi & now me. Sebenarnya dah beberapa minggu kipas syiling kat atas tu rosak. So ber aircond lah kami anak beranak dari pukul 10pm sampai ke 6.30am. Lebih-lebih pulak cuaca skrg nie agak panas kan. Hujan pon wap panas naik. So makin panas jadinya huksss.
So senang kata kami bertiga nie tak tahan la pakai aircond sepanjang malam sampai ke pagi. Bikin flu & batuk-batuk. Usually kalau kipas tak rosak, dalam 4-5 hours tu je bukak a/c. Bilik dah sejuk, bukak la kipas pulak. Sokay jer macam tu selama-lama nie. Tapi sejak kipas rosak......hurmm..sampai bawak penyakit pulak pd kami sejuk a/c …

Bermusuhan Dengan Tea Lady

Aku kan....rasanya jenis orang yang tak patot utk dibuat teman gadoh kot kalo kat opis. Aku pon bukan rapat sangat dengan kawan-kawan opis neh. Paling rapat sorang la Kak Niza tuh. Itu pon 1 jabatan. Dgn opismate lain jabatan, mana ada yang rapat. Setakat sembang sekali sekala yang rasanya memang sangat la jarang. Paling selalu pon dengan receptionist time amek newspaper pepagi or amek documents dalam tray jabatan. Itu pon dalam tempoh 5 minit dah balik semula opis.
So ada masa ker orang nak cari gadoh dengan aku kalo gitu? Sepatutnya tak ada lah kan? Tapi ada 1 meenachi nie iaitu tea lady pioneer yang rasa diri dia hebat sangat sebab paling lama berkhidmat kat opis nie gaknye, telah menjadikan dia sebagai musuh aku yang pertama sejak bekerja kat sini. After those happy 6 years plus working here, akhirnya dia nak jugak masukkan nama aku dalam list musuh dia. Bongok punya tea lady! Hamek kaww!
Bukan aku tak tawu reputasi buruk dia dengan ramai orang kat opis nie. Tapi jenis aku, kalo ko …

Susu Omega Plus

Hurm...not bad jugak rasa susu tepung Omega Plus neh. Tak manis lansong. Cuma rasa berlemak yang sangat light. Na Kuantan mesti suke gak kot. Ker mu dah beli awal dari aku? Hehehe.

Hari tu memule nak amek susu tepung Anmum perisa cokelat. Tapi bile nampak depan plastik susu Omega Plus ade tulis "Helps Lower Cholestrol", terus lah amek dia. Maklomlah keputusan blood test aku sebelum nie kan tunjuk paras kolestrol aku ade lebih sikit. So, buatlah pilihan yang lebih bijak!
Disarankan utk minum susu neh 2 kali sehari. Utk permulaan nie aku cuma beli peket 600gram aje. Sebab nak tengok dulu boleh diterima tekak ker tidak. Since rasa macam boleh amalkan, harus aku beli sepeket lagi kot buat minom malam. Ker boleh buat minum petang sebelum balik rumah? Sebabnya aku nie kalo kt rumah tahap kemalasan tu ada tinggi lebih drp kat opis. Kang buat perhiasan aje susu tue huhuhu....
Tak berapa hari jer lagi dah nak masuk bulan May. Bulan cinta utk aku & habi tuh. Hehehe. Weekend nie balik…

Memang Ada Bakat

Ade citer lagi.....hehehe. Ala...K.Ya wariskan aku henpon lama dia Samsung Star Wifi. Touch skrin dia beli end of 2009 dulu. Bajet takde sape nak dah katanya. Ade jugak orang nak pakai henpon outdated katanya. Hahahaha. Aku la tu kan? Ate aku mmg tak minat sgt gadget canggih manggih nie kan? At least yang ini better la dr c3 tu. Nampok la lawo sket rupa bentuknya. Touch skrin skrg pon mmg zamannya larr. Klu rase tak sesuai dgn jiwa, blh je switch balik to c3. Takde hal =P
Malam tadi kan, aku sakit perot taw. Since habi sebok kemas rumah, aku ngadu kat Naurah.
" Naurah, ibu sakit perot laaa..."
" Sakit perot ker ibu? tanya Naurah."
" Ha'ah. Naurah tolong letakkan ubat ehh!"
" Ubat? Mane ubatnya? Ibu ambik kan!"
So aku pon gigih la bangun dari pembaringan & jumpe balm kanak-kanak dlm laci. Boleh jelah. Asal berangin sikit perot aku neh.
" Bak sini ibu ubat tu. Naurah sapukan yer. Ibu sakit kat mana?" sambil dia menyelak baju kel…

Weekend Yang Letih

Weekend yang baru saja berakhir semalam serasakan seperti tidak bercuti saje. Penat & letih sebab outing on both days. Kali nie sebab mau entertain Kak Ya. Yerp. Dia datang KL sebab ada meeting lah. Ape lagi kan? So alang kepalang meeting hari nie, dia datang Sabtu pagi ke rumah aku. Rehat kejap, zaasss pergi Alamanda. Shopping mopping & zasss balik ke BBST semula.
Sampai BBST pergi kedai emas yang aku beli rantai bagai ritu. Kak Ya telah membelanjakan duit hampir RM10k disana o__O Siryes tak tipu koram pon. Dia beli hadiah birthday mak bulan depan 1 set barang kemas. Ada rantai, pendant, bracelet & cincin. Pastu dia hadiahkan diri dia buat pertama kalinya pd usia 34 tahun nie bracelet bola-bola api. Hehehe. Kire aku ok lagilah pasal nak masok 30 tahun dah beli emas utk diri sendiri. Kehkehh =P
Itu menunjukkan kami adik beradik memang tak bape into sgt dgn barang kemas neh. Buat ada-ada pon cukuplah. Tp bile fikir sesak-sesak nanti ada jugak kegunaan emas neh, so beli aje…

Sama Tapi Tak Serupa

Hukk olohhh...ramai betol yang kata muka Kak Ya macam muka aku. Ker muka aku yg mcm muka Kak Ya sebenarnya? Kenalah ikot sape keluar dari perot mak dulu ye tak? Hakhak =P
Tak heran la koram semua tulis gitu. Naurah pon cepat mesra dengan Kak Ya pasal muka Ibu dia lebih kurang. Memang aku tawu sangat. Hehehe. Bagos ah gini...kalo Kak Ya ade, bolehlah aku masok toilet dengan aman. Takde budak kecik sebok nak ngekor sama Ibu dia =.="
By the way, masa sekolah dulu, memang orang senang sangat nak cam kami adik beradik nie pasal muka potostat. HAHAHA. Tapi masa tu memang tak kisah pon pasal boleh tumpang glemer ada kakak-kakak & abang yang pandai lagi berjaya. Kecik-kecik pon aku dah pandai pk macam tu. Tak senonoh betol. BWAHAHAHA
Ok. Stop merapu. Zaaasss sambung gambo kat Penang...

Adooiii...habi nie sabotaj aku ke hape? Invalid image je banyak dia bagi ke aku nehhh T_T Sambong Isnin la gini upload gambo kat Penang yerp....haihhh...bajet boleh settled hari nie jalan-jalan Penang...ma…

Jelajah Penang & Langkawi 2012 (Part 3)

bersambung.....tak habis lagi neh cerita kat Penang....adehhhh.....

My Fluffy Cat

Tak Semua Orang Suka Kita. Kita Pon Tak Suka Semua Orang. Kan?

OK. Semalam kan....aku jadi busy body. He he he ^_^
Nampak macam ade perubahan pada bentuk badan opismate habi, Kak Wahida. So interkom dia & tanya is she pregnant? Seb baek ramalanku benar belaka. Kalo tak mau sentap itu olang. Cam aku sentap la kalo orang tanya, are u expecting? Huuuuuu....
Kak Wahida kata dah 5 bulan kandungannya. Orang kurus bila preggy 5 bulan pon badan tak naik mana. So memang susah nak tawu preggy or not. Due date pula dalam bulan 9. Bulan kelahiran aku tue. In fact bulan kelahiran most of my siblings. 4 out of 7 lahir bulan 9. Habi pon bulan 9. Eventho kami berlainan tahun, tapi nombor kat depan tu ada kesinambungan. Habi 4/9 & aku 24/9. Cantek aje kan? Senang celebrate makan sekali aje. Jimat. Kohhkofff =P
Errmm....nak citer ke tidak yer. Menyampah pulak kalo fikir kang kalo tulis orang kata aku show off manjang. Show off pergi holiday sana sini. Show off beli itu beli ini. Lagak macam orang kaya kunun. Padahal kerja poyo-poyo aje. Piiiirahhhhhhh!! Maybe…

WW Naurah

Gigi Aku=Poyo.Weird

Gardenia Vs Massimo

Tak lama dulu aku dapat emel yang di fwd oleh kawan aku tentang pengeluar roti terkemuka Gardenia & pengeluar terbaru brand Massimo. Katanya Gardenia dimiliki oleh Tan Sri Al Bukhary which is well known dengan kemurahan hatinya dalam kebajikan, terkaya (orang Islam) so on. Manakala brand baru roti Massimo pula sebenarnya dimiliki oleh Robert Kuok. Rasanya orang terkaya di Malaysia. Genting tu semua memang dia punya lah. Anak lelaki dia pon dah masok dalam senarai orang terkaya kat Malaysia hokeh. Memang family business sungguh.
Gardenia nie since dimiliki oleh orang Islam Melayu, so memang takde issue disitu. Roti pon sedap. Takde hal. Massimo pulak dikatakan menggunakan tepung yang sangat low quality. Katanya if kat negara China sana, orang buat tepung tu bagi makan ba alif ba ya? Itulah yang ditulis oleh penulis emel tersebut. So dikatakan pemilik Massimo neh nak dajal pemilik Gardenia. So dia buat brand roti dia sendiri dgn guna tepung yang sangat low quality. Malah cilok pekerj…

Jelajah Penang & Langkawi 2012 (Part 2)

Beli Ape Di Sana?

Apa yang aku beli di Langkawi?
Set memasak Vision yang sekali dengan tangkai utk 3 biji cuma RM220. Aku rasa murah giler kot. Masa tu aku kena buat keputusan nak beli yang untuk pakai hari-hari cam Vision nie or beli set Conrningware or Corelle cam 1 set 19 pcs utk hidangan di waktu hari raya or time ade tetamu datang. Nak beli dua-dua sekali memang mak tak mampu la kan. So akhirnya beli Vision sebab rasa berbaloi masak hari-hari guna dia kot. So periuk belanga yang tak cantik semua dah simpan dlm kabinet. Gune 3 biji Vision yang pelbagai saiz aje skrg. Nampak lawo pulak dapo ade barangan kaca macam tu atas stove. Ker perasaan aku aje? HAHA


Malam tadi habi rasmikan sebiji yang paling kecil buat masak megi. Har har harrr....terbaekkkk!!!
Then kami beli bekas kuih raya jenama Luminarc. Beli 4 biji =RM75. Kalo sebiji-sebiji  RM18.90. So kami beli 6 biji ajelah. Usually memang itu ajelah jumlah kuih aku beli kt rumah Salak nun. Buat ada-ada aje. Orang skrg mana nak makan kuih sangat dah. Aku…

Jelajah Penang & Langkawi 2012 (Part 1)

Satu demi 1 tickers holiday di delete. Sampai tinggal 2 aje lagi yang masih menunggu ^_^
Alhamdulillah jelajah Penang & Langkawi 2012 sudah pun tamat. Rasanya holiday yang paling best setakat nie. Maklomler shopping barang-barang idaman hati. Sape tak seronok kan? ^_0
Naurah pon maybe sebab dah selalu sangat pergi holiday & dah semakin memahami keseronokan berholiday, makanya makin senang dibawa kemana-mana. Asal dapat sekali lelap, tak kira berapa lama pun, tak kira kat mana pun samada dalam kereta or di dukungan ibu atau ayah, celik mata terus happy. Takde masalah cranky sebab tak cukup tido or penat. You are such an angel la sayang. Makin selok la ibu ajak ko g holiday mana-mana. Tak banyak kerenah =)
Dalam flight pon dia dah semakin memahami dia dah besar. So duduk aje kat seat sendiri pakai belt diam-diam. Cuma tangan ibu kena sentiasa melingkari belakangnya. Pelok sebelah tangan gitu. Tapi kalo dia tengah ralit makan kopok ke ape, ok aje dia duduk sorang diam gtu ^_^ Bile …

Blood Test Result

Alhamdulillah. Blood test result sudah keluar. Tak ada apa yang sirius. Tadi check bp pon normal 120/80. Memang rasa sihat sangat hari nie. I am all happy.
Dari blood test tu cuma kolestrol perlu turunkan sikit jelah. Takdelah teruk mana. Makan oat hari-hari boleh kot turun =P Sejak ada beskal memang ada gaklah bersenam bila tak fenin & sakit kepala. Kalo aku gigih nak senam jugak, alamatnya memang terbongkang katak la lepas tu aku atas katil. Menambah penyakit namanya tu. So aku lebih fokus pd jaga makan dulu. Exercise will follow up later. Bergantung pd tahap kesihatan pd hari itu.
Chloride which is garam yang aku makan adalah rendah hokeh! Tak paras normal pon. Tapi rendah. Macam tak logik utk pesakit drh tinggi macam aku kan? Huhu. Siryesly aku memang tak kuat masin mana pon. Biasa-biasa aja. Thats y aku buat entry hari tu cerita tentang tabiat pemakanan aku nie tidak seteruk mana. Tapi dah penyakit tetap nak datang kan? Bukan boleh kita tahan-tahan. Aku rasa faktor keturunan me…

Misi 1 May 2012

Tersenyum sumbing aku bila buat kira-kira tentang hari kesuburan bagai untuk merancang my second pregnancy. HEHEHE. Rasa macam tak percaya akhirnya masa yang ditunggu-tunggu sudah pon tiba. Sebelum nie rasa macam lambat jer lagi ^_0
Sebenarnya macam dah terlupa. Tapi bila baca blog Ana pagi tadi, terus selok semula. Thanks Ana sebab kongsi tips camne nak dapat anak lelaki or perempuan. Since Ana sudah pon berjaya mendapat baby girl, rasa cam teruja nak try kaedah yang dia guna pakai. Aku tahu ianya tidak menjamin apa-apa. Yang menentukan tetap Allah. Tapi tak salah utk kita berusaha utk mendapatkan apa yang kita hajati kan? Selagi dalam batas-batas syarak. InsyaAllah aku masih ingat semua tu =)
Kalo ikot pengiraan yang Ana pakai & mengikut tarikh kedatangan period aku, awal bulan May dah boleh kerja keras =D 10 hari tuk bekerja keras. Chaiyokkk!! HAHAHA
Tetibe teros masok due date calculator for pregnancy. Molek dah boleh dapat baby January 2013. Wuwuwuw. Sambil menaip nie pon dah se…