Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

A Tribute To Faith

Yes. This is the final scene where they met again after many years of departed. Those teary eyes makes my heart like wanting to explode. Hahaha. Over. Choi Young siap dah ada misai & janggut sikit. Nampak lebih macho & dewasa kot. Seb baek tak lebat sebab i hate mens with misai & janggut yang lebat. Asal ada nipis-nipis gitu je cukop. Dah cukop macho & hemsem dimata aku hewheww =P
I'm gonna missed Choi Young & Eun Soo.
Tengok cerita nie buat hati makin sayang kat habi. Siryes tak tipu. Yelah..sebab terbuai dengan perasaan indah menonton drama ni, sedikit sebanyak effect jugak pada kehidupan realiti kita. So aku tak rasa membuang masa la follow drama yang dapat meruntun hati macam nie. Sebab dapat aplikasi pada suami sendiri ^___^
Hati berbunga cinta maka taburlah ia kepada suami. Ecehhh..tetibe jiwang pulak HAHAHA tak kena pulak rasanya dgn personaliti aku =P
Seb baek dah ada suami. Kalau belom kawen, ape pon tak bley. So sila lah cecepat kawen yer anda yg buj…

Kdrama : Faith Finale

Akhirnya.....wuwuwuwuw +___+
Its a bitter sweet ending for this kdrama for me. Sedih sebab takde lagi dah menunggu saban minggu nak tengok Minho & Heesun. Walaupun jarak umur diorang 10 tahun dalam cerita ni, tapi tak berapa nampak sgt sbb Heesun tu sangat la tak dimamah usia. Pastu Minho pulak nampak macho & tak kebudakkan sangat mukanya. Memang couple yang sangat perfect bagi aku dalam drama ni. Diorang punya keserasian berlakon tu memang terbaek.
Kalau tengok the making of each episodes memang seronok gila. Diorang ni berlakon dalam suasana yang mesra & friendly. They're working but they still having fun on the set. Pada aku inilah kdrama terhebat pada tahun 2012 ni. Saranghae Lee Minho & Kim Heesun ^____^ 
Faith a.k.a The Great Doctor is the best drama ever!!!
Aku susah hati sebenarnya takot ending dia hampeh. Tapi ending cerita nie memang memuaskan hati. It just that last scene tu sepatutnya diorang hugs each other supaya nampak lagi kebabom. Of kos akan lebi…

Alaminya Sendiri

Aku setuju betul dengan entry Noe tentang keadaan dimana selagi kita tak mengalami sendiri satu-satu situasi tu, kita takkan sebenar benarnya faham erti keadaan itu. 
Contohnya percintaan antara lelaki & perempuan. Selagi mana kita tak experience sendiri perasaan dilamun cinta, kita takkan faham perasaannya. Selagi kita tak jadi seorang ibu, kita takkan faham perasaan seorang ibu kepada anaknya. Selagi kita tak pernah putus cinta, kita takkan tahu betapa sengsaranya terpaksa melupakan seseorang yang kita sayang. 
Experience it yourself then you will know exactly how it felt.
Suatu masa dulu aku juga pernah bercinta & putus cinta. Kemudian bertemu cinta semula, getting married & menjadi seorang ibu. Its like an evolution from being a baby, a child, a girl, a woman, a wife & a mother. Selepas menjadi seorang ibu apakah yang seterusnya? Ohh..I know...mempunyai menantu =) having a grand children's & everything will be on cycle again. Sampai lah kita mati & ber…

Double Happiness

Congratulations to Azman my office mate for his newborn baby boy yesterday 29/10. Excited lebih sebab quite close la jugak dengan mamat neh since dia punya workstation sebelah aku aje. Ini adalah anaknya yang keempat & penutup katanya kekeke. 3 orang anak sebelum ni semuanya perempuan & akhirnya dapat jugak dia kawan sorang buat main bola. Happy terlebih la tuw ^___^
Ex office mate Kak Nita gave sms on 27/10 Sabtu yg dia dah delivered baby boy kat Hospital Pantai Melaka. Comel gile baby dia sebab ayahnya kan pak arab. Hidung mancung & kulit putih melepak. Perghh..kompem dah besar sok jd rebutan wanita hewheww =P This is her first baby.
I'm so happy for them. Masing-masing ada sebab utk double happiness than usual. To Azman, sila jaga Kak Imah baik-baik. Pegi tolong basuh baju, kemas rumah, cuci pinggan sana! Hahaha. To Kak Nita, selamat berpantang. Take care of yourself & enjoy your motherhood. Anugerah terhebat dari Allah. Lets cherish it =)
Aku pada hari ini ada…

Batu Api

Tolonglah jangan menghakimi aku melalui penulisan disini. Inilah yg aku minta pada pembaca sekalian. Tidak semua yang aku tulis disini menggambarkan keseluruhan cerita. Semuanya sudah ditapis kerana mengambil kira sensitiviti banyak pihak. 
Jangan kerana anda salah tafsir dengan penulisan disini, anda kemudiannya menghebahkan kepada orang lain & menjadikan ianya satu isu yang besar sedangkan sebenarnya ia tidak perlu menjadi begitu.
Sometimes memang aku rasa fed up sangat dengan orang yang suka membaca penulisan orang lain dengan cara yang negatif. Sebaik mana pun aku menulis utk mengelakkan sebarang salah faham, akan tetap ada orang yg salah sangka.
Maybe aku yg tak pandai menulis agaknya. Aku malas lah nak cakap hati orang yg membaca masalahnya sebab nanti kang kata macam la aku ni baik & betul sangat kan?
Tapi sejujurnya memang aku stress dengan orang yg selalu fikir -ve dulu instead of +ve. Aku dah mula rasa blog nie bawak byk masalah dalam hidup aku sebab orang-orang se…

Menantu Hantu = Aku

Dah lamanya rasanya tak balik Semenyih. Last week aku ade ajak habi balik sana kejap sbb weekend lepas ni kan balik Johor. Tapi Sabtu dah sibuk mengecat rumah. Ahad nya habi pon flat kepenatan. Dia diam aje tak ajak balik sana eventho sblm tu dia ckp boleh jugak balik sekejap. So aku pon diam ajelah evetho dalam hati rasa tak best pulak dah lama sangat tak balik sana. Takut orang cakap aku pulak yg taknak balik sana padahal aku suka aje kesana. 
Naurah suka main dengan semua pak sedara dia. Aku pon dapat relax sikit sebab kat sana barulah Naurah tak berapa nak follow aku kesana kemari. Maybe sebab dia seronok ramai yg melayan kot. Pastu memang rapat pulak. Suka tengok suasana meriah kat sana bila Naurah balik. Untungnya awak Naurah ada ramai yang menyayangi. Sometimes Ibu pun rasa jeles kat awak ^___^
Korang ingat lagi tak tentang kejadian bulan lepas yang aku menangis sampai bengkak mata beberapa hari tentang rambut Naurah? Ape pulak perasaan aku selepas beberapa lama kejadian tu be…

Cerita Jem

Alhamdulillah masih hidup lagi hari nie utk menulis 1 lagi entry kat sini.
Semalam kami balik ke BBST & jem adalah maha teruk. Bertolak dari rumah exactly at 1 o' clock and bajet memang takkan harung jem lah. Tapi ianya sekadar impian kosong bilamana belum nak sampai Ayer Keroh pon macam dah sesak. After Ayer Keroh the traffic still moving but only for 20km per hour. Masak oiihh nak sampai ke exit Nilai kalau macam tu. So habi decided masuk exit Pedas/Rembau/Linggi but end up jem teruk jugak kt situ. Mana-mana jalan pon takbley.
Nak taknak kami harung jugaklah sampai ke entrance Lekas at Senawang. Dah masuk Lekas barulah lega & boleh memecut. Perjalanan yg selalunya memakan masa 4 jam termasuk 1 stop akhirnya memakan masa selama 6 jam termasuk 1 stop semalam. Gila ahh. Selalunya kami memang bernasib baik tak harung jem teruk macam semalam. Tapi kali nie tak dapat pulak keistimewaan tu huhuhu. Kesian kat Naurah la sebab penat kot ddk dlm kereta lama-lama sampai dia pon jd …

Happy Holiday =)

This time around aku tak apply pun cuti lebih nak balik Johor sempena Raya Korban neh. Sebabnya tak lama lagi ada last trip for this year to Medan, Indonesia. Cumanya kali ni lebih best kot sebab ada my parents & another 3 of my siblings. 
We are going to have such a wonderful time together, InsyaAllah. Another 2 weeks to go. Tak sabar sangat sebab rasa sangat memerlukan cuti after our last holiday at Sabah on May. Badan rasa letih dengan rutin kerja & its time to get a rest again.
Selamat Hari Raya Korban semua. Have a safe journey for those yang travel okay. Moga kita berjumpa lagi pd hari Isnin nanti. Have fun.
Another 1 and a half hour to go. Nak balik!!!








Perasaan Seorang Ibu

Menjadi seorang ibu kalau boleh kita nak semuanya perfect untuk anak kita. Kalau boleh taknak jadi cuai yang boleh menyebabkan anak kita dalam kesakitan. Bila tengok anak sakit, betapa pilunya hati kita melihat keadaan dia. Kalau boleh memang nak sangat bertukar tempat dengan anak biar diri kita yang menanggung segala kesakitan. Itulah perasaan seorang ibu. At least for most of moms in this world.
Walau betapa berazam nya diri kita utk tidak membuat kesilapan dalam membesarkan anak, akan tetap ada kejadian-kejadian yang tak dapat dielakkan. Accident or mistakes do happen no matter how much be careful we are. It just that bila ianya berlaku, kita cuma dapat berjanji dengan diri kita utk mengelakkannya terjadi lagi di masa depan. Walaupun kesilapan yang berlaku merupakan perkara yg sangat kita tak suka, tapi kebaikannya ialah we learn something from the mistakes.
Pada aku memang betul kesilapan tu membuatkan kita menjadi lebih baik drp sebelumnya. Makanya kesilapan itu juga penting. Cu…

Hari Ini

Pagi nie hantar Naurah kat taska & tengok budak-budak macam sikitnya. Bila tulis nama dekat buku rupanya Naurah budak yang kelima. Aku rasa ramai parents dah ambil cuti hari ni kot sempena Hari Raya Korban esok. Jalan pun agak lengang kat pekan BBST.
Malam nie after Maghrib kami akan bertolak balik ke Johor. Tak sabar nak jumpa adik beradik semua kat sana. Atok & Nenek pon sokmo call nak cakap dengan Naurah. Rindu agaknya. Budak tu pon semakin petah bercakap & dah pandai berborak dalam phone. Dulu sokmo merenung henfon macam berfikir macam mana suara Atok boleh keluar kat sini eyh? Hahaha. Maybe that was what she thought at that time.
Hari ni aku berpuasa sunat utk hari yg ke-4 dalam minggu nie. Rasa lebih bersemangat nak berpuasa sebab mengenangkan 10 hari terawal di bulan Zulhijjah memang besar fadhilat pahalanya. Like hari ni which is 9 Zulhijjah merupakan hari orang yang menunaikan haji wukuf di Arafah. Bagi kita yang tak menunaikan haji, digalakkan berpuasa kerana pa…

Punca Body Temperature Naik

I forgot to update about Naurah health recently. Last Friday she's down with a fever again. Or maybe it cannot called fever because like before, it just that her body temperature risen up. No flu & coughs at all.
So we headed back to AnNur Specialist at Bangi & see Dr. Khairul her original PAED since she was born. Budak dah bijak tu nampak klinik tu aje dia dah tawu nak kena jumpe doctor. Mulalah buat muka nak menangis & cakap taknak masuk bagai. Sebelum nie aku cuma nampak budak lain aje yg menangis taknak jumpa doctor. This time around anak sendiri dah dapat penyakit yg sama. Akhirnya sudah sampai ke fasa ini yer? My daughter is all grown up already.
I tricked Naurah saying that its me who gonna meet the doctor instead of her. She's kind of buying that tapi bila dah masuk dalam bilik doc, tak dapek den nak nolong eyh. Of course la Doc nak examine her body, throat and all kan? So melalak la bagai nak rak lelebih lagi bila doc mintak dibaringkan atas stretcher. Pa…

Jujur Dalam Penulisan

Ape nak citer kat sini yer. Owh yes...aku teringat tentang satu perkara neh. Tentang kejujuran dalam penulisan. Sebenarnya aku dah lama tau tentang perkara nie. Memang terfikir secara semulajadinya. Its like this tau...
Bila kita menulis/menaip di dalam blog ni dengan fikiran hanya kita seorang saja yang akan membacanya, penulisan kita sebenarnya akan jadi lain berbanding kita menulis dengan memikirkan ramai orang yang akan membaca penulisan kita.
Its so true okay!
Contohnya pd awal aku mula terjebak dengan dunia blog, aku menulis dengan jujur sebab rasa memang aku sorang aje pon yang akan baca blog nie. Sape siot nak baca blog poyo mcm nie? Makanya penulisan aku dlm blog nie like bercerita kepada diari. This is my virtual diary. Bila menulis diary, of course kita akan jujur dengan segala fikiran & perasaan yg kita luahkan. Isnt it? Thats what I called a honest writing.
Macam skrg, its totally not the honest one. Sebab memikirkan what if ada saudara mara yang baca? What if ada fa…

Berani Aje

Berani rupanya aku letak gambar tak semenggah diri sendiri kat sini. Aku rasa yg snap gambo ni Kak Niza. Lepas aku snap gambo dia tengah takde mood. Hahahaha. Balas dendam la kiranya ni. So aku pon buat jelah reaksi muka yang pelbagai utk kepuasan hati dia. Siryes aku tak kisah sebab dia snap gune Nikon Merah aku. Bwahahaha. Rasa huduh je aku delete. Ape susah? =D


Hehh..kelakar pulak bila tengok muka poyo macam nie. Puas kena kutuk dengan habi bila dia nampak. Malas nak layan orang pendengki mcm dia. Dah la skrg asyik gelakkan aku bab angau dengan Lee Min Ho. Tak senang betol aku nak layan MV Faith kat youtube bila nampak dia tersenyum sinis sambil menggeleng kepala melihat aku. Grrr...tak kacau orang tak boleh ker?

Haa..nielah gambo Kak Niza yg dia marah bila aku snap. Relax ah kak. Bukan nak sebar kat seantero dunia pon =P Blog cikai nie aje sudah.....hihihi...


p/s: pakai jubah tu dgn tudung hijau tu pon kena kutuk dengan habi. tak matching katanya. ahhh pedulik hape aku???? HAHAHA…

Sexy Naurah

Ini outing semalam kat Alamanda. Bila aku sarungkan dia baju tu, dia komplen ckp " Ibu....baju nie sepsi lahh...". Then buat muka nak menangis. Ini mesti ada pengasuh ajor dia tentang baju sepsi bagai neh. Aku rasa dia dah pandai bezakan baju yg terdedah & tidak. Sepsi atau tak. Alahai...dah membesarnya anak aku. 
Naurah, masa awak kecik camnie jelah Ibu dapat nak pakaikan awak sepsi mcm nie. Sok dah beso Ibu nak awak masok sekolah agama & tutup semuanya. Jangan waktu tu nanti awak memberontak pulak nk pakai yg sepsi gini. Memang Ibu perhambat awak ikat kat tiang letrik cari kerengga bagi geget. Hehehe =P
Seb baek smlm aku berjaya yakinkan dia yg dia comel pakai mcm nie. So dia pon pasrah & ikot kehendak aku. Hahaha. Ibu dengan anak kadang memang sama degil takmo mengalah. Kadang sampai kena tegur dengan habi peel masing-masing taknak mengalah. Like mother like daughter. No one to be blame of  =)









#ProjekMengecat2012 - Part II

Bajet projek nie dapat settle last weekend. Malangnya tak dapek la sebab kena cat 2 kali baru nampak lawo. So habi pon pancit & aku pulak tak kuase nak sambung sebab nk kena panjat tangga. Tak senonoh kot panjat tangga pakai jubah & tudung. Wakakaka. I cannot imagine myself in that kind of situation so matikan ajelah niat suci murni tu. Hasilnya rumah tu separuh aje bercatnya. Mesti orang tengok ingatkan cat tak cukup ekekeke. Gasak ler kan. Nak buat guane. Masa tak mencukupi & habi pon penat sokmo.
By right Ahad tu free aje & boleh sambung cat. Tapi habi taknak buat so aku pon ajak dia jenjalan kat Alamanda do some shopping for Naurah. Baju baru nak bawak pegi jenjalan kat Medan nanti. Dah lama tak beli baju budak tu. Bila dah umur 2-3 tahun nie mcm susah pulak nak cari baju yg lawa, berkualiti & murah. Geram tgk baju baby byk yg murah & cantik. Seb baek brand Pigeon kat Alamanda dah top up dress lawa-lawa & affordable for us. Memang selalunya brand itula…

Hibernate Time Is Over

Salam Jumaat semua =)
Minggu ini merupakan minggu pertama bos takde kat opis. Semuanya nampak macam terkawal aje. Bezanya suasana lebih santai & takde pressure. Semua orang pon relax & happy. Bukan relax bermakna tak buat kerja...ahhh korang paham-paham lah sendiri guane.
Sebelum nie sebab bos ada maka aku memaksa diri utk sentiasa cergas & tuntas dengan segala arahan dia. Bila dia dah takde, aku jadi lemah & lembab barangkali. Hahaha. Macam takde something yang 'drive' kita utk pergi bekerja tau. I'm kinda lost actually. Ahhh..banyak jugak pengaruh bos dalam diri aku nie rupanya dalam hal kerja. Macam tak percaya tapi percaya ajelah.
Ada bos jadi stress, takde bos jadi lost. Sabokan ajelah....
Anyway for a few days back I found something that can drive to go to the office dengan semangat yg waja. Malangnya benda tu tak illegal & aku pon taknak la jd selfish sebab ianya mempengaruhi orang lain jugak. So I try to stop myself & back to my before dail…

Aku Tak Pregnant Lagi

Hadoiii...mekna...mekna...mu bikin gempak pasal aku kat twitter yer. Mementang aku tak masok sana lansung semalam. Selok mu buat gosip ke aku yer -.-"
Camnelah mu boleh terfikir update aku semalam tentang preggy. Takde kaitan langsung hokey! Sabokan ajelah mu nehhh...grrrr
Tapi mu sms aku semalam tu memang aku sambil mandi pon boleh tergelak-gelak. Ahh memang tergelak sokmo lah. Sebab tak sangka lansung update tu boleh menimbulkan gosip sebegitu. Kalau aku preggy mestilah gempak punye update aku. Takdelah pendek gitu aje -.-"
Sebelum tido sempat cerita kat habi. Dia pon punyelah tersengih macam kerang ekekeke. Memang lawak hokeyh!
Kengkawan, berhentilah mengucapkan tahniah pd diriku. Sangat kelakar yer bila baca =P

p/s: korang pergi serang mekna sebab dialah yg memulakan gosip lawak neh kihkihhh...




Aku Ada

Horrr...mesti ada yang ingat aku tak masok opis hari nie sebab takde update kat blog kan? ^___^
Aku ada jer. Hehehehe. Seharian doing something that I really love to watch. I guess some of you know what I mean =) No need to elaborate much huh!
Siryes hari nie rasa bersemangat gila nak datang opis sebab ada niat yg 1 neh. Tak sangka ianya mengambil masa yang agak panjang. Senang kata sampai dah nak balik nielah. Memang concentrate habis sebab taknak ada gangguan lansung. Sekejap aku tersenyum & sekejap aku menangis. Dah macam orang gilak hahaha.
Apa pun takde ape lagi yg aku boleh buat selain menunggu 4 more new episodes to come. I am so unsabar huhuhu...
Apapun sempat jugak jenguk exhibition by habi's company at the hotel. Show some support lah kan. Sadly habi takde kat sini. Dia kat Bangsar setup something lah ntah hape term in IT world ntah. As I expected, hari ni pon kena tumpang balik dgn opismate lagi. I hope this day is the last for the week. Tak suka nak menyusahkan or…

Kehendak Vs Takde Kehendak

Starting from today, habi ada exhibition kat hotel sebelah neh. Semalam lagi dia dah bz set up booth bagai sampai aku pon kena tumpang opismate balik rumah sbb dia byk benda nak kena settlekan. Nasib aku utk hari ni & esok masih belum dapat dipastikan. Ada harapan menumpang orang lagi gamaknye -.-"
Aku sekarang nie sokmo mengugel design car porch with pebble wash. Tengok macam cantiknyer. Haha..yelah memang cantik. Tapi nak buatnya at least kena ada RM5k. Haihh..entahlah. Serba salah aku dibuatnya. Sekarang ni banyak benda nak buat yg melibatkan duit tapi masih pening nak dahulukan yg mana sebab duitnya ciput aje.
Kehendak tu aku ingatkan dah takde. Tetibe datang pulak kehendak yg ini. Gara-gara cat car porch la neh. Bila cat dah lawo, kalau pasang tiles lagi la lawo kan? Membuak-buak pulak semangat nak tengok rumah tu berubah wajah sikit didepannya. Pastu fikir pulak dah alang-alang nak buat, buat jelah yg puas hati bebetol. Tu yg selok nak campur tiles dgn pebble wash pula…