Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Thursday Ramblings

Kalau hari tu Naurah dah ada 2 pijama long sleeve (LS), kali nie aku beli lagi 2 helai tapi yg short sleeve (SS) pulak. Material baju yg SS nie aku lebih puas hati berbanding yg LS hari tue. Lebih lembut & nampak lebih baru. Maybe mmg stok baru betol la kan. Huhuh.
Tak menyempat tunggu basuh, aku dah sarung kat Naurah. Geram ok tgk baju yg sgt sweet tuh. Lagi satu wane hijau tulis Mommy Little Monster. Malam semalam Naurah dah pakai. Tp aku lupe lak nk snap gambo dia. Kalo tak msti dpt jeleskan Na sebab dia baru jer order klu tak silap. Kann??kannn?? Hehehe =B


Nie pulak aku nak share apa khazanah yg ada dlm handbag aku baru-baru ini. Semalam aku tuang semua atas meja opis. Hahhh ko!! Amek tgk ape yg ada tuh. Meh aku listkan benda2nya yer...
1. tutup botol susu Avent T_T
2. duit $1 = 2 keping, $10 = 3 keping & bbrp syiling $0.20 & $0.10
3. resit pembayaran pembelian Tesco, Mydin & Pasaraya Family Store
4. pen biru
5. usb adapter for wireless G
6. beg hitam kecik utk masok…

Officially On DIET!

Starting from today in 2 months time, I will be on DIET. Oh my. I hate that word so much =.=
Tahap kegemukan badan ini sudah tidak tertanggung lagi. Aku rasa sangat tidak sihat ok! Pergerakan pun sudah semakin terbatas. Sakit sendi & sengal badan pun sudah menjelma semula.
I know it’s a sign from my own body that I need to lose my weight. Bila nak Solat pon sudah rasa terganggu, bermakna keadaan sudah kritikal yer. And I get angry easily. Like a grumpy old woman. T_T
Ok. I don't want to elaborate much about my diet now. Aku akan cerita in detail on Monday, 30th May 2011. Right after the 2 months period end. 
Masa tu pun Insyallah aku dah balik dari bercuti-cuti anniversary di kepulauan borneo. Makanya aku hanya akan post gambar2 aku semasa di sana dgn bentuk badan yang baru yer. Huhuhu. I wish la. 
Insyallah, akan pastikan berjaya seperti mana aku telah berjaya menurunkan berat badan pd tahun 2008 yg lepas iaitu sebanyak 17kg in around 2-3 months. Kalau ada tekad & mengikut pro…

Preloved Toys Etc. - Pt II

This short entry dedicated to Dayu sebab dia yang request soh buat entry tentang toys pre-loved yang aku war-warkan semalam. Sebenarnya aku dah sempat draft entry khas tentang kedai2 preloved online yang ada kat Msia nie petang semalam. Right b4 5.30pm, masa utk aku chow chin chow. Sbb dah kelam kabut takot habi dah datang jemput I di office utk tolong mengangkut box besar berisi ride on preloved Naurah semalam, aku pon ala-ala gedik la buat auto publish. Bajet menjadi macam masa 1st time buat masa besday Naurah dulu.
Sekali bila aku check2 balik rupanya aku lupa nak tekan publish daaaa. Cet cettttt. Hampeh. So dgn tak menukar masanya, aku pon tekan publish & automatic entry masok sebelum entry ttg henpon C3. So might be most of the readers terlepas pandang entry tue la kan? Sila klik sini untuk ke entry Preloved Toys Pt 1 ok! Makanya aku pon terpaksa dlm rela lah menaip entry yg ini. Hehe =B Kata kat opis aku takde keje kan? Ehh..ehhh...aku ada kejela. Cuma ianya agak bermusim yer…

Aku Jeles T_T

Huwaaaa!!!! Aku memang rasa nak menangis semalam dlm kereta on the way balik ke rumah from office. Aku nampak paper bag tulis NOKIA kat seat belakang kereta. Eventho the day before habi dah ckp dia beli henpon murah jenama Nokia utk menggantikan henpon Sony Ericsson yg dah tercabut penutup belakang baterinya bahana asek di campak oleh Naurah, aku tak bajet henpon baru dibeli secepat itu.
Dengar dia ckp dlm paper bag tu ada henpon baru dia, aku tanpa berlengah teros la mencapai bag. Gaya macam henpon aku la kan. Hahaha. Bukak2 je terus aku jatuh cinta. Dah ler original set beli kat kedai Nokia sndiri. Murah & cantik pulak tue. Function dia pon not bad. Habi cuma keluarkan RM350 saje ok! Diulangi RM350 sahaja. Sbbnya tambahan RM50 lagi sparring partner dia tambah. Kata habi diorang kan da mcm adik beradik. Cehhh. Menyampah pulak aku dengar =.= Menyampah ker jeles ntah. T_T
Habi punye adalah yg wane cokelat tue yer. Wane coklat mmg wane feberet aku dr dulu, kini & selamanya ok! So b…

Preloved Toys Etc.

Hahaha. Dayu request aku buat special entry mane nak beli toys preloved. Anak2 korang semua kan dah nak masok setahun kan? Kompem dah nak pandai berjalan. So rajin2 la survey dr skrg preloved toys cam ride on, slide or rocking horse yg kdg2 kat nursery ade letak tu yer. Tak pon  yg kat playground ada. Bila anak2 dah dapat kaki, mmg teruja la nk bg diorang mainan2 nie. Lg seronok weh sbb diorang mcm aktif sket la kan bile main benda2 nie. Boleh duduk, boleh gelongsor & mcm2 lagi lah. Kite yg tengok pon rasa seronok tgk diorang main sungguh-sungguh =D
Kalau ada duit, silakan beli yg kt kedai jelah. First hand. Puas hati. Klu fikir utk long term & ada planning nak bg adik-adik pd anak yg sulung nie, pon jd satu sbb jugak knp nk beli yg 1st hand. Macam aku nie sederhana jer. Klu boleh mmg la nk bg semuanya yg terbaik pd anak yg satu tue. Tp bila fikir2 balik, yg preloved nie pon bkn teruk sgt pon. Byk yg condition masih baik & paling best the price is much more cheaper than the…

Finally 1st Parcel

My 1st parcel sudah sampai =D
Best jer Kanggaroo Wwide Express punye service. Semalam akak tu post. Hari nie sudah sampai. Aku nampak jer sorang bdk laki bwk kotak besar, dah tersengih-sengih dah aku. Heheh. Kompem mainan baru Naurah suda sampai. Petang nie kalau tak hujan, boleh la Naurah melaram naik ride on Ayah tolak dari belakang. Hahaha. Mesti cute jer kan? =B * aku beli preloved jer sbb for outdoor only. much more cheaper =b
Nnti aku upload gambo klu rajin nnti snap yer. Tgk Naurah excited ker tidak. Dah aku rasa bersalah x bg dia naik mainan yg kt public, harus aku belikan galang gantinya kan? Dlm otak tgh fikir nk beli cam rocking horse Little Tikes tu. Naurah suke benor klu dpt naik benda alah tu klu g Hosp. An Nur kt Bangi tue. Since skrg injection yg perlu diambil pon sdh jarang, makanya dah lama dia tak merasa naik benda tue. Last masa aku g Critter Land masa besday dia dulu jelah.
Excited sungguh dia dok menghayun klu dapat naik benda tue. Siap buat muka teruja dia tue. Pri…

1 Year 1 Month 10 Days

Rase macam dah lama tak cerita pasal progress Naurah. Ehh...ye ker? Hehehe =b
Naurah sejak duduk rumah ngan Atok & Nenek Johor, bukan main lagi banyak yg pandai cakapnya. Semalam aku balik dari opis, mak tanya aku Naurah memang dah pandai sebut Atok & Nenek ker? Aku kata mane ade. Aku & habi xde ajor pon sebelum2 nie. Mak teros ckp yg Naurah dah pandai sebut tadi. Aku ckp ye kerr? Ala-ala tak percaya gitu kan. Hahaha. Hampeh aku nie.
So mak aku pon tak puas hati la kan. Dia ckp ngn Naurah soh sebut Atok. Budak tu mula2 buat muke poyo dia tue lah. Saje lambat2 bg reaction bila org semua tgh bg perhatian pd dia soh buat sst. Pastu tak lame dia pon ckp 'Atok'. Keh kehhh. Aku pulak yg jd jakun bile dengar dia sebut mcm tue. Sgt cute sebutan dia tue. Bunyi huruf T tu jadi macam campuran dgn huruf C. Ahh..so sweet =)
Pastu mak aku soh sebut Nenek pulak. Yang nie pon comel. Sebutan Ne to jadi mcm Nyenek. Hehehe. Cute. Sebut Ayah mmg dia dah master la kan. Asek jerit 1 rumah …

Khidmat Pos Hampeh!

Aku nie. Sejak habis bayo semua hutang2 online yg kebanyakkannya brg2 Naurah Khamis lepas, asyik tertunggu-tunggu parcel semua sampai. Tertunggu-tunggu receptionist call ckp ' Sharena, ada parcel utk u'. Yg selalunya akan pantas membuatkan aku terkedek-kedek lengggang kangkong ke main office yg sekangkang kera tue. Huhuh.
Tp sejak hari Khamis lepas, takde satu barang pon yg sampai lagi. Hari nie pon aku kuciwa jugak. Intai2 kat belakang receptionist kot2 ada parcel yg diorang lupa nk inform aku. Tp harapanku musnah. Takde 1 parcel pon yg kelihatan. 
Aku tahu yg aku exaggerate lebih. Dah tentu2 klu tolak weekend 2 hari, hari nie baru hari ke-3 since aku buat payment. Agak2 la kan kot ye pon aku buat payment, takkan org tu terus zass ke post office & kurier brg2 aku tuhh. Ntah pape aku nie kan? =B
Lg2 for those yg guna pos malaysia. Skrg pos laju pon makan masa 3-4 hari. Lansong x menepati motto dia pos hari nie sampai esok. Aku dah 2-3 kali terkena dgn pos laju nie. Sakit hat…

L.O.S.T

Jangan terlalu sayang kepada seseorang dengan sepenuh hati. 
Sayang pd sesuatu barang, kemungkinan utk mendapatkannya semula masih ada. Tp sekiranya anda kehilangan ssorg yg ditarik nyawanya oleh Allah, adakah anda boleh mendptkannya kembali?
Itulah pengajaran yang sgt bermakna pd aku pada tahun 2008. Walaupun ianya satu peristiwa yang pahit utk ditelan pd ketika itu, tetapi peristiwa itu memberikan aku 1 pengajaran yang sangat bermakna hingga ke hari ini. Walaupun ianya bukan perpisahan yg melibatkan nyawa, ianya sudah cukup memberikan aku pengajaran utk belajar menghadapi 'kehilangan'.
I'm a different person after that incident. It changed me quite a lot on how I think about life.
Aku belajar utk bersedia menghadapi kehilangan orang-orang yg aku sayang. Tolong jangan sayang seseorang 100% or more than that. Jangan terlalu sayang kerana suatu hari nanti orang itu pasti akan meninggalkan kita. Kita kena sentiasa bersedia utk menghadapi kehilangan. Samada kehilangan krn kemat…

Its a Great Weekend

Alhamdulillah. My dad sudah diberi pelepasan utk keluar from ward yesterday =D
Rabu nie dia masih kene pergi check up. Kena ambil darah utk check level ubat Warfarin (ubat cair darah) & melihat samada clot yg berada di sekitar jantung Abah sudah semakin mengecil saiznya. Sejak Abah ada penyakit jantung nie, mcm2 term medical yang aku tahu. As his daughter, aku rasa kami all the sibling kena ambil tahu benda2 mcm nie. So if jadi apa2, boleh explain sikit2 kat doc yg merawat. Taklah terpinga-pinga tak tahu apa kan? =)

 Weekend lepas nie agak hectic juga for me & the siblings. Aku rasa my parents adlh atr parents yg sgt bertuah krn mempunyai anak2 seperti kami. How I wish me & habi can be like them when we're older. Sbb itulah dalam mendidik Naurah, sedikit sebanyak aku ambil contoh how my parents didik kami satu masa dahulu. Hasilnya adalah kami the 7 siblings yg sangat mengambil berat tentang keadaan mereka.
Kalau pasal duit, Insyallah Kak Ya mmg sentiasa bersedia menghulu…

Living Room Deco

Inilah yang aku sedang berura-ura nak buat kat my living room tue. Nice kan? Huk huk As, ini aku cilok dr blog yg ko bg tue =D Klu x dpt yg gini, ala-ala pon jadi lewwww =b

Aku Malu T_T

Hari Rabu masa aku amek half day pergi melawat Abah at HUKM, as usual bdk2 under 12 years old mane buleh masok dlm wad. Aku tak taulah syarat tue cuma utk wad org2 yg ada masalah jantung saja or applicable to all wards. Makanya Naurah tentu2 lah tak dapat masok kan?
Tp aku saje buat sengal on that day. Bwk je Naurah masok jumpe Atok. Aku ckp ngn habi, bile nurse dah marah, kite bawak la Naurah keluar. Klu diorang senyap jer, lagi bagos. Hehehe. Kesian siot klu aku x bagi Abah jumpe Naurah. Mesti dia rindu ngn cucu comel dia tu kan? Hihi =b
Dpt la 10 minit Abah jumpe Naurah b4 sorang nurse ckp bdk kecik tak boleh masuk sini la. Hahaha. So aku pass Naurah pd habi & teruskan menyembang dgn Abah & kemas2 brg keperluan Abah dlm peti simpanan sebelah katil tuh.
Dah penat menyembang, aku mintak diri nak tengok Naurah ntah hape keje kt luar tu dgn habi. Tengok2 bdk tu syok jer berjalan ke hulu hilir kat ruang menunggu luar yg luas tu. Bdk2 mmg suka kan tempat luas2 mcm tue. Excited nak t…

My Family Are Here!

I'm so glad that my mom, lil bro & sis + Kak Ya sudah ada at my house. Kesemua mereka sampai pd malam tadi. But unfortunately my dear hubby had a fever. So he's on medical leave today leaving me to drive on my own to the office. 
Stress ok kene bersiap pagi2 pegi keje sedangkan org lain ada yg masih enak di buat mimpi. Naurah pon tak perlu di mandikan seawal pagi spt kebiasaannya on weekdays. Amazingly Naurah sgt manja dgn nenek pagi tadi. Sblm nie Naurah cuma manja with my dad & not so into my mom.
Maybe budak itu sudah makin bijak. Sudah betul2 kenal my family members eventho jarang berjumpa. Bila aku nk naik atas utk mandi, Naurah sllunya pasti merengek nak ikot kemana jua aku pergi. Tp tadi dia buat tak kesah ok! Dok main cak-cak dgn nenek & I can see my mom sgt happy dgn penerimaan yg baik dr Naurah.
My mom selalu mengeluh bila Naurah tak berapa nak dgn dia. Katanya sbb tak dpt meluangkan masa dgn byk with Naurah bila kami balik ke Linggiu sbg puncanya. Biasalah …

Naurah Wakilkan Mood Ibu 4 Today =D

Abah

Ohh my...
My dad kena tahan wad di HUKM la kawan-kawan. Hari nie sbnrya cuma check up biasa dia for eco. Tiba2 nurse ckp ada darah beku pulak kat salur jantung dia tue. Adehhh...
Abah kata mmg dia dah stop makan ubat cair darah tu. Doc yg sllu buat follow up kt dia tu ckp dah tak perlu makan bila ujian eco yg sebelum nie nampak darah beku dah takde. So Abah pon dlm sebulan lebih jugaklah dah tak makan. Tiba2 check hari nie darah beku/ gumpalan darah sudah muncul kembali dgn kebesaran yg agak membimbangkan doc. Then ape lagi...kena warded la. 
Abah ckp doc kata maybe amek masa dlm seminggu jugaklah kena tahan tue. Or senang kata sampai keadaan kembali normal. Tiada lagi darah beku & Abah kena sambung balik makan ubat cair darah.
Doc pakar ckp, sbnrnya eventho dah clear jantung Abah tu sebelum nie, ubat cair darah tue kena makan jugak & kena monitor bila da follow up check up. Bukan senang2 boleh berhenti gitu jer.
Dlm perkara nie doc yg arahkan ubat tu diberhentikan la yg tak betul. …

Faces

Cyberjaya Digital Photography Contest 2011

Dpt emel from corporate comm dept. tentang contest nie, terus teringat kat Jue. Hehehe. Kepada sesiapa yang berminat & berbakat, sila lah join yer! =)

Quick Update

Nak update blog tapi ada kerja la pulak. Hari nie Cyberjaya hujan sepanjang pagi. I love when its raining. Suka sbb sejuk & mendung. Hehehe. Ntah pape....=b
Esok ada staff meeting. Bermakna ada pengumuman tentang bonus. Last year aku tak dapat attend sbb masih dlm maternity leave after bersalinkan Naurah. So agak rindu dgn staff meeting nih. Suka tengok ada org bangkitkan issue2 yg berbangkit. Eventho x semuanya akan mendapat jwpn yg +ve dr COO or HR, at least ia dibangkitkan & diperbincangkan.
Tp klu nak harap aku yg berkata-kata, jangan harap la kan. Aku nie sape siot. Pekerja cabuk saje. Hehe. Tak terkata-kata aku dlm board room yg penuh manusia tue. Gugup wehh! Aku dah biasa low profile sejak dr zaman sekolah lagi. Keh kehhh =b
Hujung minggu nie gaji masok. Hrpnya bonus pon masuk sekali. Weekend boleh la kami berjimba. Yahooo! Mggu depannya pulak plan nak balik Johor. Mggu depannya lagi satu ada invitation birthday party pulak.
Bulan 5, bulan yg ditunggu tunggu. My little fami…

Bayu Beach Resort, PD - The Story

Huawaaaaa!!!! =.=
Badan aku sengal-sengal la wey. Inilah bahana main banana boat tak sedo diri anak dah sorang. Serius mmg aku rasa macam kembali ke zaman muda mudi riang gumbira. Maklumlah geng dgn kazens habi yang semuanya belum berkahwin. Harus lah aku pon perasan bujang kan? Hehe =b
Kitorang sampai lambat sket petang Sabtu tue. Al maklumlah habi ku yang terlebih rajin tue nak settlekan pengemasan rumah dulu. Dekat pukul 4 ptg la sampai ke Bayu Beach Resort, PD tuh. Family MIL & Andak dah pon sampai. Family Busu je tak sampai lagi. Kitorang ddk 1 apartment jer. Ramai-ramai macam tu mmg meriah betol. Naurah lansong tak kisah kat aku & habi. Ramai yg nak melayannya. Maklum la cucu kecik sorang. Hehehe =)

Lepas Solat Asar, semua pakat mandi  laut. Bila aku fikir2 rasa adalah dlm 7 ke 8 tahun aku dah tak mandi laut. Pegi laut tue selalu la jugak. Tp bab mandi manda nie aku mmg agak kureng sikit. Sbbnya aku x minat sgt dgn air masin yg melekit-lekit tuh. Air masin masok mata adlh t…

Bayu Beach Resort, PD - Teaser

Epok-epok

Sebenarnya nie gambo tahun lepas. Bulan 12 to be exact. Kobar2 aku uli tepung & buat inti kentangnya. Nak tunjuk kat habi yg aku boleh buat kuih jugak kalau aku nak. Hehe. Alhamdulillah nampak semenggah jugaklah. Cuma habi kata tepungnya tebal. Klu nipis lagi best katanya. 
Well, aku lenyek2 tepung dengan cawan saja maa. So xleh nk bajet tebal sgt ker hape. Yg penting tak bocor sampai keluar semua intinya. Aku kira aku dah passed la buat karipap or epok-epok kalo org Johor panggil. Entah bile nak buat lagi ntah. Habi aku tu hantu karipap. Nanti la bila2 klu ada benda nak jack dia. Nk soh belikan PB ker. Hahaha =B (kang ade org sentapp lagi nie...kui kuiii)

Maman Bosoni 2nd Review

Ok. Naurah dah pakai Maman malam td. Tp aku masih x boleh bg kata putus whether its good or not sbb Naurah cuma minum susu 2 kali jer malam td. 
1st b4 she went to sleep around 9.15pm. 2nd around 3.30am b4 she vomit back all the milk on the mattress & on me =.= So that didn't count yeah. So the 2nd one is around 4.30am and that's it.

Naurah vomit susu sbb dia batuk2 macam ada kahak. So end up vomit semua susu yg baru di minum dlm 10 minutes. Badan dia dah dedar2 aku rasa time tue. Kejut habi soh amek ubat fever & she won't go to sleep after that. Maybe dia pun rasa tak sedap badan. Hangat.
Tp dia tak merengek lansung. Cuma mata terbuka & nak baring on my lap. Sayu pulak hati aku tgk dia macam tue. Aku basahkan sapu tgn besar & lap2 badan dia bg sejuk sikit. Entah bila aku & Naurah tertido. Maybe dlm 5.00-5.30am kot. Terkejut bila alarm habi berbunyi menandakan sudah pukul 6.00am. It's time for him to wake up. Aku? Sambung teman Naurah tido. As usual. H…

Maman Bosoni 1st Review

Nah. Ini dia diaper Maman Bosoni from Korea tuh. Cute kan design dia? Ini kira front look dia la. Back look dia pon cute jugak. Gambo cartoon yg sama.
Lembut. So aku tahu Insyallah takkan ada masalah kelengkang merah2 mcm klu Naurah pakai Huggies Blue & Pet Pet (sori para peminat pet2 hihi). Its more like Drypers punya cloth la. Tp xkan dpt lawan Pampers kegemaran spjg zaman aku tuh. Huk huk.
But honestly yer kawan2, aku kurang pasti dgn quality penyerapan dia. Nipis wehhh. Mcm sama kategori dgn Fitti or Diapex kot. Huhuh. Tp bak kata org, don't judge the book by its cover. So aku try dulu pd Naurah malam nie. Kalo bocor, reject la plan aku nk jd business woman. Hahaha =B

Bonus! =B

Lega Wordless Wednesday sudah berlalu. Now I can write my ramblings back. Hehehe. Dasar suka merapu mmg mcm nielah dia. Tak dapat menulis sehari rasa macam something missing somewhere =b
Sbnrnya terlalu banyak benda kt dlm otak nie yang difikirkan. Kdg2 ada buruknya jugak bile tahu dah nak dapat bonus nih. Otak dah set macam2 benda nak buat & nak beli. Bile list down rasa mcm banyak gila $ yang akan mengalir keluar. Tp nak potong2 list rasa mcm sedih pulak. Maklumlah setahun sekali je dapat bonus. Bkn selalu dpt berbelanja ha-hu mcm nie kan?
My bos selalu ckp if dpt bonus or increment, andaikan $ itu sbnrnya tiada. Masukkan semuanya dlm savings. Maka savings anda akan menggunung tinggi! Ahh...itu applicable pd dia yg gaji bulan2 sampai tak tahu nak buat ape jer. Utk aku tak practical lansong ok!
I love to enjoy my life. Saving itu perlu. For me asal ada sudah. Cukuplah potong gaji tiap2 bulan tue. Its for emergency purpose saje kan? If xde emergency cases, kira mcm bonus jugak sbb ma…

Wordless Wednesday (3)

Wordless Wednesday (2)

Wordless Wednesday (1)

We Was Robbed

Aku lupa nak cerita hari Sabtu malam Ahad yang lepas, rumah aku kecurian. Yep yepp. Berlaku kecurian di rumah kami. Pdhal kami ber-3 tido di ruang tamu malam tue. Tp lansong tak sedar. Aku pon tido agak lambat & selalu ulang alik kitchen kdg2 buat susu Naurah & kemas2 sikit ape yg patot since esoknya tak keje. So x kesahla tido tak cukup masa pon sbb siang klu bernasib baik dpt la terlelap barang 10-15 minit. Itu pon dah cukup heaven since ada anak kecik nie. Huhuh.
Pagi Ahad tu pagi2 lagi aku dah noticed pintu pagar rumah kami tak ditutup dengan betul. I bet habi punya kerjalah tue. Nak cepat tutup gaknya. Lagi pon gate tue mmg problem sket nak tutup. Alignment sudah lari atr 2 daun pintunya. Trick utk menutupnya hanya org yg dah biasa buka tutup yg tahu. Aku, habi & MIL =B
Suddenly dlm pukul 10pagi after habi bawak keluar Naurah main2 kat yard kecik depan rumah tue, dia ckp ngn aku ada org masok curi kasut rumah kita malam td. Hahh? Ye ker? Kasut apa yg hilang? Boot bola a…

Kebolehan Baru