Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

Kisah Emak Yang Terkesan

My mom baru aje lepas called tadi. Dia ada kisah yang sangat menyentuh perasaan aku. Terasa sangat kehebatan & keagungan Allah SWT.
Kisahnya macam nie. My mom dah banyak kali hilang kad pengenalan dia taw. Kalo lagi sekali hilang ntah-ntah kena masuk penjara. Gitulah abah aku cakap. Tak tawu betol ker atau sekadar dia nak menakotkan mak aku. Huhu. So mak cerita, baru-baru nie purse dia hilang. Bila hilang purse, bermakna hilanglah sekali ic ye dop? So mak pon sangatlah susah hati. Dia solat hajat banyak-banyak kali utk dapatkan semula at least ic dia tu. Tak kisahlah kalo duit dalam tu hilang pon. Yang penting ic.
So abah aku pon mak kate dah macam rimau marohnye. Deme siap dah pergi ke kedai-kedai yang deme pergi kat bandar sana utk tnya ada tak nampak purse dia. Semua kedai kata takde. So hampa lah mak aku. After a few days, mak abah ada ke masjid utk dengar ceramah tentang haji. So mak pon amek kesempatan sebelum kursus bermula, sampai masjid terus ke saf yang paling depan, so…

Currently Boros & Gambar Family Umrah

Ala...pagi-pagi dah dengar suara tak best meroyan. Fed up mak taw! =.=
Lupe la pulak pagi nie nak makan penambah tenaga. Tapi semalam makan pil tu macam tak bertambah pon tenaga aku. In fact nak masak utk dinner pon tak kuasa sampai kena singgah pasar tani kat depan tu. Ehh...tak masak tu bukan pasal malas ker? Takde kena mengena dgn tenaga meh? Tp kalo rasa bertenaga, mestilah rajin nk masak ye dop? Entah hahaha =P
Rasanya dah masuk minggu yang ke-3 sejak aku start diet. Ala..diet tak diet sangat la kan. Cuma kurangkan aje makan nasi. Itu yang paling penting. Kadang aku cilok gak nasi ayam Naurah barang 5-6 suap. Drp bazir buang gitu je kan? Sayang beb nasi tu. Tak baek membazir. Amalan syaitonnnnn.....ekekeke
Supposedly badan dah rasa ringan sikitlah. Pipi pon ada kurang tembam sikit kot. Tapi kalo timbang berat aku pasti takde penyusutan pon. Hahaha. So biarlah perasaan sndiri aje yang fikir indah-indah. Asal tak mendown kan mood utk terus berdiet, I don't mind at all ^_^
For …

Dr. Naurah Zayanie In The House

Ibu suke kalo Naurah boleh jadi doctor dah besar nanti. Tak kisahlah doctor haiwan ker doctor orang ker. Jangan doctor yang kerjanya cucuk diri sendiri sajo sudah. Nauzubillahiminzalik.
Kenapa Ibu nak Naurah jadi doctor? Sebab macam kena aje dengan nama Naurah tu. Nanti orang panggil Doctor Naurah. Sangat sesuai kan? Ker perasaan ibu aje? Hehehe. 
Ada kawan blog Ibu adik perempuan dia bakal doctor. Ker dah jadi doctor? Nama dia pon Naurah jugak. Sangat kebetulan kan? So kalau Naurah boleh ikot jejak anT Naurah yang belajar medic kat oversea sana, Ibu tersangatlah suka.
Apa-apa pun kalau Naurah ada cita-cita yang lain. Yang murni & tak bersalahan dgn agama, Ibu tak menghalang. Ibu cuma nak Naurah happy & disayangi Allah serta orang sekeliling Naurah =) InsyaAllah.





Bantal & Penambah Tenaga

Lupe nak cerita yang aku beli bantal sebijik kat Ikea ritu. Memang dah lama aku aim nak beli bantal sebenarnya. Sejak bantal mahal yang beli pas kawen dulu kempis cam boya bocor aje lagaknye. Mahal tapi tak kualiti. Menyampah je rase =__= Tengkok aku selalu sangat sakit bahana tido atas bantal yang tak best. Pernah nak beli bantal kekabu. Tapi jumpe yang kelebarannya tak berapa memuaskan hati. Pastu mahal tak hagak-hagak. Orang Indonesia je pon yang jual tepi jalan. Tapi mintak kurang kalo beli 2 biji pon tak bagi. Ahh..kerek-kerek gitu malas aku nak layan. Sanggup tanggung sakit tengkok pasal dah rasa menyampah. Haha.
So bile lalu kat bahagian bantal-bantal yang berbagai jenis kat Ikea sane, teros la pilih-pilih mana gaknye yg rasa sesuai dengan masalah yg aku hadapi. Bagus la kat Ikea nun dia siap ada tulis bantal jenis ni utk orang yang tido gaya mana semua. Yang tido terlentang, yang tido meniarap atau yang tido mengiring. Since aku jenis yang tido mengiring, so belilah 1 bantal ya…

IKEA & Talking Elmo

Happy sangat bile dapat sms dr Ayu a.k.a Puan Fairoz tokey Kek Gula Hangus yang super sedap petang Sabtu lepas kalo tak silap. Ehh...ker petang Jumaat? Kurang pasti hehe. Whatever it is, tak sangka ada orang yang baca entry aku pasal tu & berminat order kek sama Ayu. Padahal iklan aku tu cam poyo-poyo aje. Maybe sebab model iklan tu Naurah kot. Cer kalo tepek muke aku. Harammm! Hahahaha =P
Apa-apa pun bukan susah pon Ayu nak buat n3 tue. You don't owe me anything pon. Dah rezeki Allah tulis utk Ayu tue. Harap lebih ramai orang yang jumpe n3 kek Ayu & order sama dia. Amin. Amin.
Kisah ke Ikea. Yer. Sabtu tengahari gerak kesana. 1 jam hokeh dari Sepang-Damansara nun. Tu pasal la sejak kawen ini first time trip pergi kesana. Sadis kan? Sobssobbsss. Ok tapi skrg dah tak perlu sedih sebab dah dapat pegi. Dapat makan roasted chicken & meatballs yang sedap. Dapat usha showroom. Dapat beli meja & kerusi study Naurah. Dapat beli non-stick pan rege RM8.50. Aku suggest Ann &…

Cerita Jalan-Jalan

Ade ker manusia yang tertunggu-tunggu new n3 dari blog neh? Ade kerr? Ade?? ^_^
Maafkanlah hamba pacal yang hina ini kerana membuat anda semua tertunggu-tunggu. Hamba pergi tidak lama. Hanya 3 hari saja bercutinya. Ok stop this nonsense Sharena! =P Jumaat lepas aku cuti ah. Hantar family in law semua ke KLIA. Deme mahu menunaikan umrah. Seronoknya tengok ramai orang muda-muda dah ke Mekah. Aku nie umor nak 30 tapi masih takde rezeki lagi. Asyik fikir nak jalan negara orang sana sini. Sampai lupa pulak niat nak kesana. Hurm...kena muhasabah diri banyak gini neh.
Nak pegi tapi cam sedih nak tinggalkan Naurah. Kalo nak bawak dia sekali, belanja dah makin meningkat. Belum dapat kata putus lagi tentang neh sebenarnya. Tu yg manjang delayed aje T_T
Sedih gak masa hantar diorang semua tu. Naurah pon siap nangis. Taknak pisah dgn Wan dia. Seb baek aku berjaye tricked dia nak g tengok animal bagai. Pdhal tgk kat tv beso aje pon. Hihi. Takpelah asal bukan trick yang membohong =P Korang tawu tak ka…

Kek Gula Hangus Ayu ^_^

Terima kasih banyak-banyak pd Ayu a.k.a Puan Fairoz (fb) kerana sudi mengepos Kek Gula Hangus yang sedap, lembut & moist diatas. InsyaAllah kalau ada peluang, kite pasti akan balas balik. Tungguuuuu...hehehe ^_^

Sebab kek adalah besar, maka bwk bekal sket ke opis. Semua officemates kata sedap, lembut & moist =) So mmg bukan penerima saje nk promote up lebih-lebih yer! =B
Adakah Na Kuantan akan jeles? Jengjengjengggggg....=P

Berniaga Kenalah Jujur & BertanggungJawab

Sekarang nie kan trend berniaga online. Sana sini online. Jual kuih online, jual baju online, jual tudung online. Senang kata serba serbi lah. Maklumlah zaman makin canggih. Atenya semua di hujung jari kan? Dunia serba sibuk sampaikan kadang pengguna tak sempat nak membeli secara nyata. So guna cara maya ajelah. It just that ianya agak berisiko. Lebih berisiko la senang kata dari pegi keluar ke kedai & beli sendiri kan?
Online business nie senang kata utk memudahkan pengguna. Berkenan kat barang, tanya harga, transfer duit ke akaun penjual, maka penjual pon terima pesanan & poskan barang kpd pembeli. Macam itulah lebih kurang prosesnya. Risiko selalunya datang dari pihak pembeli. Di mana kadang barang yang kita pesan tu kadang tak sama dengan yang kita nampak kat skrin komputer. So kadang jadiklah agak kuciwa. Keduanya barang yang dipesan sometimes ada kerosakan. Ini pun risiko jugak.
Bab barang yang dibeli online ada kerosakan nie aku nak citer pengalaman akulah. Dulu aku perna…

Belanjakan Wang Sebaiknya Kalo Bukan Orang Kaya

Beriya benau habi tak bagi aku & Naurah ikot dia ke Korea. So aku pon kata " entah-entah ada plan baek punyer kat sane neh...." Bengkek je habi dengar aku kata gitu. Hahahaha =P
Habi pergi kesana berdua aje dengan sparring partner dia. Seperti yang aku jangkakan, habi kata duit tu boleh belanja kot lain lah. Kitorang nie bukannya berduit sangat. Kalo memang takde masalah kewangan lansung tak apelah. Ini kadang tengah bulan sengkek jugak bila over budget or ada miscellaneous expenses yang tak dijangka. So, dah gitu kenalah sedar diri sikit yer. Gunakan wang yang ada tu sebaiknya. Jangan suka suki jer nak dibuat perabis utk benda-benda yang kurang penting. Contohnya niat murni aku nak ke Korea neh. Ekekeke =P
Kak Ya pon tak reply lagi emel aku. Nyampah gaknye dia bace. Malas nak layan. Wahahaha. Kak Lin aku pon sms aku dia tak reply. Bajet nak pegi rumah dia Sabtu neh. Tak jadi la gitu. Nak call macam malas la pulak. Huhu. Nampak sangat tak bersungguh ye dop?
Sebenarnya aku …

Go Korea???

Rasanya sudah confirmed habi akan ke Korea Selatan pd bulan depan selama seminggu. Sedihnya rasa hati sebab tak mampu nak ikot sama ke sana. Kalo lah tiket flight kesana tu macam tiket ke KK ker Kuching ker...tak sempat bulan depan, bulan nie jugak aku apply leave mahu ikot sama. Ker boleh diusahakan ek? Tetibe idea muncul hehehe. Since Naurah dah 2 tahun, so dia pon dah dikira like orang dewasa. Pasal ada seat sendiri kan? Aku tengok average per person airasiago sekali ngn hotel dalam RM1k+ pergi balik. Duduk sana dalam 5/6 malam gitulah.
Senang kata kalo ada dalam RM3k, boleh la pergi. Itu pon kena bawak megi 3 dozen kot utk ibu. Naurah makan roti aje hari-hari. Wahaahahha. Dahsyat. Memanglah kalo fikir-fikir balik macam mampu jugak. Tapi duit tu cam boleh gunapakai utk banyak benda lagi kot. Tapi aku cam sedih sgt lah nak pisah ngan habi sampai seminggu neh. Last aku pisah ngn dia semingga masa pantang ke Naurah dulu aje. Time balik Johor kejap. Camne ehh? Nak pegi ikot ke tak? Kalo…

Naurah Dah Pandai Berlawak

" Naurah, ada apa dalam sana tu? " - sambil menunjuk ke arah hutan tepi jalan

Naurah pun menjawab.

" Ada giraffe..."

" Lagi? "

" Ade elephant....ada panda....ada tiger....ada lion....ada bird.....ada monkey "

" Lagi? "

" Ada ibu........."


%^&*$#@#$^*%  =_____=

Ayah dah gelak macam nak pecah perot.
Bila masa pulak ibu masok dalam hutan tu nak? Ibu bukanlah sejenis bintang nak oiiiii!!!
Kalo korang tengok muka Naurah lepas ckp ade ibu tu memang sabokan ajelah diri usap dada banyak-banyak.

Produk Pembantu Diet & Study Table For Naurah

Sampai hati kawan-kawan blogger tegar cakap aku syok sendiri cakap asam pedas abg long tu sedap. Lidah orang johor seperti aku janganlah korang pertikaikan. Lebih-lebih lagi bab asam pedas. Asam pedas abg long masak tak lari jaoh dari yang aku selalu masak. Haruslah sedap kan? Hahahahah =P Nak tersedak laki aku masa aku ckp mlm td sedap mcm yg aku masak. Nyampah! Tapi kalo makan asam pedas aku, laju aje makan. Kadang mintak tambah. Tu pon taknak ngaku lagi bini dia masak sedap. Cer tengok perot abang tu. Ape yg lemak-lemak lebih tu kalo bukan hasil dari masakan orang? Ja'at taw taknak ngaku bini masak sedap. Kuciwa I...OK. Over. Hehe.
Aku sbnrnya dah rasa hepi sket pasal rasa inches lemak tu dah start rasa berkurangan. Skirt opis nie pon dah tak rasa ketat mana. Ngam ngam sui gitu. Dari segi kg aku malas nk timbang pasal malas nk kuciwa. Takpelah syok sndiri pon kata berat ade turun. Yang penting hati happy & diet boleh diteruskan dengan lebih lama lagi. Sebenarnya tak sabo jug…

Asam Pedas Muar Abg Long & Niat Utk Memberi

Malam tadi kan...pas g Zemart beli barang dapur, kebetulan nampak kedai makan Asam Pedas Muar Abg Long bukak. Dah lama sebenarnya aku usha kedai makan tue. Tapi bila nak pergi aje, usually tutup. Sampai satu masa tu aku ingat kedai tu dah tutup teros. Tak sempat nak merasa masakan kat sana. Hukhuk. So semalam on the way pergi ke Zemart habi perasan kedai tu bukak. Memang berharap sangat on the way kami balik nanti kedai masih bukak. After solat Maghrib kat Mydin, terus menuju ke kedai yang dimaksudkan. Alhamdulillah, rezeki kami bertiga ada =)
Masa kami datang tue cuma ada sorang pelanggan lelaki. Kami nampak ada jual nasi ayam juga. Settled dinner for Naurah sekali. Tak payah runsing nak order apa dah utk si kudik tue. Abg Long owner kedai adalah mesra pelanggan. Pelayan kat sana which are budak-budak lelaki muda pon tetibe nampak cam hemsem semuanya. Hahaha. Ayat tak boleh blah. Senyum mesra pulak tu masa nampak kami datang. I like. Hehehe =P Apasal ayat macam menggatal sangat mak ko…

Kaya. Tapi Kalo Jiwa & Fikiran Tak Tenang Pon Tak Guna

Tak tawu kenapa hari nie otak macam serabot. Pk ape pon tak tawu. Maybe its just another moody day for me. Nak kata bendera merah sudah mahu berkibar, ada lagi 5 hari nak sampai ke tarikhnya. Haihhh..entahlah. Nape rase takde mood sangat nehhhh????? Monday blues betol rasanya. Cepatlah masa berlalu. Tak sabo nak balik rumah jumpe Naurah pastu kuar ke Zemart mahu beli barang dapur.
Dah tak bestlah keje kat sini. Opismate yg best-best dah berhenti. Yang masok ntah hape-hape aje. Tak best lansong! Tengah carik keje kt are Cyberjaya neh. Banyak tapi macam tak berkaitan dengan degree yang aku ada or keje yang aku minat. Haihhh....
Bos aku nie makin lama makin menyampah nengok perangainya. Manjang nak meroyan aje keje dia. Jerit kat orang sana, jerit kat orang sini. Tak suka lah suasana negatif macam tu. Aku yang mendengar ni pon kadang kesian sangat kat orang yang kena hamun tuh. Bawak-bawak la insaf bos oiii. Awak tu dah tak lama nak pergi umrah. Tak lama pastu nak tunaikan haji pulak. Aku …

Naurah 2nd Birthday Celebration

Alhamdulillah majlis kenduri doa selamat sempena keberangkatan family in law ke tanah suci Mekah & sambutan hari lahir Naurah Zayanie sudah pun berlansung dengan jayanya. Tak banyak gambar yang di snap pasal masing-masing sibuk melayan tetamu. Takpelah asal ade gambo sikit-sikit buat kenangan. Gambo kat henpon Anje for nursery celebs tak sempat nak amek lagi. Huh!
Tiba-tiba takde idea nak tulis apa. Hehe. Speechless mak nak pasal ko dah genap 2 tahun. Hahaha. Poyo punya alasan. Anyway macam plan pulak sempena 2 tahun, kek pon ada 2. Padahal takde niat pon. Apakah ini bermakna next year kek kena ada 3? Pitams mak nak. KehhKehhh =P
Thanks to all yang bagi sumbangan duit pada Naurah. Murah rezeki anak mak. Mak pon nompang la sekali. Hehe. Thanks to Pak Ngah Naurah yang bagi present Elmo talking yang beli kat Toys R Us tu. Kompem mahal hadiah tu. Pak Ngah kalo bagi hadiah memang de vasss sokmo. Untung Naurah ada pak sedara kayo. Hihi.
Kek muffin elmo diatas adalah pemberian bakal adik ip…

BE Nuffnang & Penjahat Bernama Anonymous

Banyak betol komen tak puas hati aku dapat pasal stetment Naurah tak comel masa baby. Tengoklah Naurah, kawan blogger Ibu semuanya side kat ko. Kesian Ibu taw T___T Ok. Takyah ngade-ngade lelebih. Hehe =P
Aku jugak sedih pasal orang lain update pasal dpt BE from nuffnang. Tapi aku seketoi pon takde. Tahun 2012 tak pernah masok lagi. Nak kata aku tak update blog, aku jenis menulis tak kisah ada BE ke takde. Dah memang hobinya menulis kat sini kan? 1 hari kadang sampai 2-3 kali aku update blog. Minat tak minat la kan? Huhu. Atau adakah kerana Sabtu Ahad takde update blog, maka menjejaskan kesemuanya? Entah lahh...
Kadang aku tak amek port pasal nuff neh. Kadang rasa sedih jugak bila bukak tengok duit segitu jugak. Tapi yang aku pasti, update tetap update blog. Tak bergantung lansung pasal nuff whatsoever. I love blogging =D
Plus kalo ada entry aku yang dapat bagi manfaat pada pembaca sekalian, itu pon sudah cukup baik. Entry yang lagho memang banyak. Tapi aku pasti ada antara entry aku per…

Naurah Celebrate Birthday @ Nursery & Imbasan Bersalin 2010 =P

Kalo bawak camera gabak tadi, boleh upload gambo kek birthday Naurah kat nursery dia hari nie. Malam tadi nyaris-nyaris kek dipotong sebelom majlis bermula. Hahaha. Aku pon tak sangka Naurah selok nampak kek teros nak potong gitu. Dia rentap teros pisau kek atas kotak pastu dah buat gaya nak memotong. Terkojot mak okeh! Cecepat angkat kek letak atas meja makan & snap a few pictures. Itu pon dia gagoh cakap nak naik atas kerusi dengan pisau kek sentiasa di tangan. Oh no no no my dear. This is for your birthday celebration tomorrow. 
So aku pujuk cakap ngan dia esok Naurah potong kek & nyanyi lagu birthday dengan Cik Anje, Kak Lily, Kak Adah, Hajiq Darwisy blablabla. Dia pon dengar nama-nama kawan & pengasuh disebut, terus senyum simpul & angguk kepala. Lega mak. Hehe. Angkut masok peti, pagi tadi soh Anje bawak terus g nursery. Kang budak tu nampak lagi, mau dia selok lagi nak memotong. Hehehe.
Kirim juga duit to Anje utk beli KFC bagi warga nursery makan. …

Internet Problems & Another Trip

Yeayyy!! Akhirnya boleh da masok sini balik =) Entah hape ntah HR gocoh ngan ShTech pasal internet down semalam. Biasa lah tu kan? Kat dunia ni mana ada benda yang perfect tip top semuanya. Sekali sekala of course akan ada masalah timbul. Sama macam hidup kita jugak. Kesian kadang tengok habi pasal kalo internet down neh, tak lain tak bukan dia & sparring partner la tak sudah-sudah orang call. Naik semak otak katanya. Tak dan nak buat kerja, berderet-deret call masok tanya itu ini. Sabolah wahai inchik habi...
Yang paling menyampahnya, tugas habi pon kadang mengheret aku sekali. Macam la aku tawu pape. Tak suka taw! =.= Yang jaga internet line semua tu suami saya. Bukan saya. So nape nak tanya saya macam-macam? Pelik lah orang-orang sini. Pantang takde internet kejap, masing-masing macam pungkoq kena panggang dek api. Manjang cecepat nak tuding jari salahkan orang IT. Padan muka kena blocked semua tak boleh masok tadi. Rasakannn! Banyak cakap sangat, bos habi kata " ok. blocke…

Diet Balik Hehe

Sedapnya daging burger blackpepper rendah karbs dari brand Farm Best neh. Masak guna non stick pan with a little bit of oil. Cukup senang. Sebenarnya aku dah start kurangkan makan nasi balik sebab ada kain baju kurung dah tak boleh nak zip. Biasalah aku. Kalo berat naik, bab pungkoq tu kompem kembang dulu. Siot jek T_T Sampai rosak zip dibuatnya sebab aku gagoh jugak nak pakai baju tu. Bukan ape. Malas nak iron baju lain sebenarnya. Hehe. So pegi jugak keje dgn zip terbukak gitu. Tutup ngn baju mana nampak kan? Habi kata tak nampak. Opismate kata tak nampak. Sokay lah gitu =P
Hari Ahad je tak diet pasal breakfast nasi lemak with ikan keli sambal kat in laws. Pastu g wedding kawan habi kat Bangi. Telan ajelah nasi. Tak payah susah hati sangat beriya diet bagai nak rak. Pelan-pelan kayuh aje. So lebih kurang 6 hari tak makan nasi tu, perut yang maju kedepan sudah ada kemajuan. Usually aku tanya habi aje pasal lemak-lemak nie semua. Dia memang sentiasa kejam cakap apa yang benar di mata d…

Kereta & Parenting Issue

Aku bercita-cita dapatlah tukar kereta habi skrg ke kereta yang besar sedikit sebelum keluar adik Naurah tahun depan. Ecehhh....kompiden je tulis gini. Hehehe. Aku rasa permintaan aku pd habi neh taklah over sangat memandangkan kete myvi tu baru anak sorang dah penuh bonet. Itu pon ada barang kena letak kat seat belakang. Anje nak duduk pon jadi sempit. Seb baek dia kuwus aje. Kalo mok-mok cam aku gak guane? Kan ker tak selesa dah tu? Hehe
Habi kan macam berat hati benau nak lepaskan kete myvi dia tuh. Adik aku si Hirraz cam dah beriya benau nak membelinya. Siap buat part time cashier kat k4 lagi di Batu Pahat sane. Gigih dia mengumpul at least 3 months installment utk myvi habi after hakmilik bertukar tangan. Itu lah syarat yang Kak Ya tetapkan if nak dia tolong serba sedikit dalam pemilikan kete myvi kpd adik bongsu aku tuh. It just that nama mmg kena tukar pd Kak Ya lah lepas tu sebab takot habi nak buat loan utk kereta baru tak lepas pulak. Hehehe.
If sebelum nie aku selok nak beli …

" Assalamualaikum....kum-kum...."

Ada hikmah rupanya kenapa kredit xpax aku dah tamat tempoh hari tu. Kununnya on Sunday petang after balik from kenduri kawen kawan habi kat Bangi, busan tahap cipanzi ler tgk citer-citer kat astro nun. Tetibe teringat nak tengok muvi Sumpahan Kum-Kum. Dengar citer ramai orang kata seram. Ye ker? So memandangkan kat Astro First dah keluar, ingat nak langgan la buat pertama kalinya.
4 kali aku try. 3 kali kat henpon aku. 1 kali kat henpon habi. Semuanya tulis " your request cannot be processed ". Kuangjaqq! Sakit hati dibuatnya. Apa masalah astro ni hahh? Tengok tu. Astro yang aku salahkan. Padahal kredit henpon aku dah tamat tempoh. Bwahahaha. Bengong punya olang. Tak perasan masa tu pasal bila call baki ckp ade RM24 sekian-sekian lagi. It just that dah tak boleh pakai aje. Tamat tempoh waktunya. Haha. Inilah naseb orang yang pakai prepaid. Nak buat guane kan. Bkn keperluan utama lagi sejak dah berkahwin & beranak pinak nie. Cuma takot kalo ada emergency jelah kan. Tp sela…

Palestine, Solat Jemaah & Kiamat

As usual bila Naurah duduk dalam kereta, dia akan request lagu-lagu dari Maher Zain. Pandai dah budak tu sebut nama penyanyi kegemaran dia tuh. "Mahe Jen" katanya. Wahahaha. Gasak! So sambil aku pon menghayati lirik lagu & melodi yang indah tu, hati aku tersentuh dengan lirik lagu Palestine Will Be Free. Memang sedih kan sampai sekarang saudara-saudara seIslam kita kat sana menderita di bawah cengkaman Yahudi laknatullah tuh.
Jangan tak tawu kalo korang ada baca terjemahan al Quran, begitu banyak sekali ayat-ayat dari Allah yang mengingatkan kita tentang kekufuran orang Yahudi neh. In fact turut di nyatakan kaum yang masih boleh berkasih sayang dengan kita adalah kaum Nasrani. Senang kata org Kristian lah. Zaman dulu pendeta Nasrani ramai juga yang beriman dengan Allah. Di panggil mereka ini ahli kitab. Zaman dulu orang Islam boleh aje kahwin dengan ahli kitab. Tapi zaman sekarang dah tak boleh sebab semakin lama semakin terpesong agama Kristian neh. Tak sama macam ahli k…

Percutian Seterusnya & Menjelang Naurah 2nd Birthday

Malam tadi Naurah main-main passport dia & aku. Tetibe aku jadi selok nak holiday negara orang lagi. Bile bonus nak dapat ni hahh? T_T Orang lain dah habis duit, aku dapat pon idak lagi. Stress. Selak-selak m.s passport, tengok ada 2 chop baru kat buku ibu. Vietnam & Thailand. Sedih pulak rasanya. Habi pon sama cuma dia Singapore & Thailand. Naurah baru Thailand only. Bdk kecik mana boleh lawan ibu ngan ayah. Hepp! =P
So aku pon ckp la dgn habi lepas dapat bonus sok kite g jalan-jalan Indonesia nak? Asal dapat chop 1 dari sana kira puas hati dah. Tak kisahlah pegi Bandung ker Bukit Tinggi ker Surabaya ker. Yang penting tahun nie kena tambah chop lagi. Habi cakap, yang penting semuanya ibu bayar oke! =.= Habi masih nak ngungkit pasal pegi Cherating duit dia lagi banyak habis dari aku. Cisss. Berkira sungguh itu olang. Anak bini hepi pon nak berkira. Tak boleh ditukar ganti taw kegembiraan itu! Ecewahhhh =P
Aku pulak kalo duit byk habis utk holiday tak kisah sangat. Dapat spen…