Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2008

Entah laa..

Emosi, hati, dada, fikiran aku susah utk stabil sejak akhir2 nie. Sometimes aku begitu lapan dada & fikiran. Ada masanya aku begitu down, letih & serasa tidak berdaya. Kdg2 aku terlalu byk berfikir. Kdg2 aku tenang & relax sekali. Kdg2 terasa amat sukar kehidupan ini. Kdg2 terasa semuanya pasti akn baik2 saje. Sungguh aku kurang faham apa yg berlaku pd aku skrg. Ada up & down keadaan aku nie. Susah sungguh utk stabil. Sedih & gembira dtg silih berganti. Apa2 pun aku tetap saja bergantung & bersandar pd Allah. Aku pn tak pasti samada ujian aku & Sepul dah berakhir atau belum. Sepul dh buat kptsn dia & aku jg dh buat kptsn aku. Kami dah ambil jalan masing2. Kami sdh pun terpisah skrg ini. Ini ketentuan Allah utk kami berdua & aku redha sekali. Aku masih pursue fokus utk mendekatkn diri pd Allah. Masih lg aku suka utk sllu mengingati-Nya. Beribadah pdnya dgn hati tulus ikhlas. Bersedekah semata2 utk mendapat kasih sayang-Nya. Krn aku tahu, dgn cara ini…

emm....

Sepul telah pun meninggalkan aku saat dia bertekad utk mennagih cinta ppn itu. Dia sdh pun memilih jalan itu & hingga kehari ini, aku tahu Sepul adlh org yg memberikan sepenuh komitmen dlm satu2 perhubungan. Dgn itu dia berusaha hingga ke hari ini utk merealisasikan impian utk hidup bersama ppn itu. Perit utk aku terima, tp inilah hakikatnya. Apa yg boleh aku buat? Tiada apa2. Aku adlh org yg terpaksa menerima pahit realiti. Aku tiada peranan dlm ujian ini. Aku adlh org yg terpaksa menerima apa pn kptsn Sepul. Samada aku suka atau tak, aku kene juga hadapi realiti nie. Entah apa kesudahan hub.mereka, wallahualam. Aku? Aku masih lg sendiri, masih lg berusaha memperbaiki sikap aku, masih lg terasa sisa2 keperitan ujian ini. Aku ini manusia & ppn yg lemah. Yg tertakluk pd kehendak Tuhan yg menciptakan aku. Semua episod duka ini sdh tertulis lama dulu di kitab di Luh Mahfuz. Aku sndiri tidak pasti bagaimanakah ending ujian ini. Sepul masih lg mengejar kebahagiaannya bersama ppn it…

Cebisan Kenangan

Malam td Aishah balik kg. & dia sedih bile ingat after dia balik dr kg.nnti, aku dah tak ada. Sampai nangis2 dia masa nk keluar dr rmh tue. Terharu gak aku. Aku pn bknlah senang hati nk keluar dr rmh tue. Semua housemate pn baik2 semuanya, xde masalah. Tp aku mmg perlukan perubahan dlm hidup aku. Aku kene move on dlm life & tempuhi ujian & cabaran yg baru. Bak kata Mariam, klu kita tak cuba, kite pn tak tahu. Mcm aku nie, aku bertawakal pd Allah moga segala perubahan2 dlm hidup aku nie adalah menjurus pd kebaikan utk aku di dunia & akhirat, Insyallah. Aku dah nmpk bbrp ujian baru di dunia yg aku perlu rintangi. Ini ujian Allah pd iman & takwa aku. Maka aku perlu bersedia & aku mohon kekuatan dr Allah utk terus teguh berada dlm jalan yg lurus ini. Niat aku bile aku duduk sorang2 dlm bilik tue, aku akn lebih mudah utk mengabdikan diri pd Allah. Semua ibadat2 yg aku buat, semuanya khas utk Allah. Bkn utk tontonan org lain. Aku rasa senang bile aku sorang2, aku ing…

Kronologi

Bulan 2 & 3 dah start rasa tak sedap hati. Sbbnye Sepul bile bergaduh mcm taknak solve the problem. Nampak dia mcm sambil lewa je dgn masalah kitorang pdhal dah bertunang. Dia jd mcm tak kisah & dpt rasa keadaan kitorang semakin hambar.

18/4/2008 Aku bg sms provoke utk putus tunang & Sepul kata ok, terpulang pd aku. Esoknya aku minta maaf byk2 kt dia & dia maafkan. Smggu slps tue aku dpt rasakan dia mmg xnk layan aku dah. Cukup2 hambar bile keluar sama2. Then dia ckp dia x dpt maafkn aku & ckp aku dah cabar keegoan dia sbg lelaki.

Bulan 5, aku inform mak & family Sepul ttg pergolakan kitorang.

Awal bulan1/ 7, jumpe dgn parents Sepul & confront. Sepul kata dia dah xde perasaan bile jumpe aku even dah lama tak jumpe.

10/7, jumpe Sepul & dia pulangkan cincin. Suruh aku panggil dia Abg & ckp mcm dah sedar kesilapan dia. Time nie kire putus formal lah

2 mggu lepas tue dia ckp dia tgh kwn ngn ppn lain. Kire dia approach ppn tuelah.

1/8, jumpe Sepul & dia ck…

Natijahnya

Mak still lg ambil tahu ttg Sepul. Lisa pn dia kata sllu YM dgn Sepul. Kak Ya pn maybe jugak klu ada peluang. Aku jer yg totally stop contact dgn Sepul. Sbbnye aku kene anggap Sepul sama mcm kawan2 laki aku yg lain. So, Insyallah klu ada jumpe, still blh senyum & tegur mcm biasa. Aku harap mcm tue jelah :) Family aku mmg xde sorang pn yg tahu Sepul suka & tinggalkan aku sbb ppn lain. Takde sape pn yg tahu kt SHSB nie kecuali Mamat. Aku kdg2 rasa sedih jugak bile citer2 ngn K.Ya & dia mcm ada x backing aku. Sbbnye dia xtau kisah yg sebenar. Sama jugak mcm Lisa. Aku kkdg rasa mcm nk cerita jer pkr yg sbnrnya. Tp alhamdulillah aku masih dpt bertahan lg. Aku malas nk buruk2kan Sepul. Cukuplah org lain tahu dia yg putuskn ikatan pertunangan kitorang. Bkn dari aku. Knp putus? Dia dah takde perasaan pd aku sbb dah kawan lame sgt. Tutup citer. Ini je yg aku perlu bgtau pd org2 yg bertanya, Insyallah :)

Now utk Sepul suka pd ppn lain, itu bkn hak aku utk melarang. Biarlah dia dgn ke…

Changing My Life

Hidup stp manusia di dunia nie tak lari dari ujian. Stp org msti ada ujian yg tersendiri & pelbagai. Kita xleh assume dgn melihat luaran individu saja. Tersenyum, gembira, ceria itu tak bermakna hidup ssorg tue xde masalah. Mesti ada cuma kite yg tak tahu. Luaran nmpk indah, dalaman hanya yg empunya diri & Allah Yang Maha Mengetahui tahu. Kdg2 kite rasa ujian pd diri kite sudah amat hebat. Tp bile kite tgk org2 lain, pasti ada yg mengalami ujian yg lebih hebat dr kite. Bile aku fikir ttg nie, aku jd org yg bersyukur & try utk menikmati stp apa life yg aku ada skrg dgn sepenuhnya. Aku ada family yg baik2 & kawan2 yg very supportive. Even aku xde pasangan sbg calon teman hidup, tak bermakna aku tak boleh hidup gembira kt dunia nie. Aku kene appreciate stp apa yg aku ada. Aku jd bahagia bile aku dpt buat baik pd semua org di sekeliling aku. Aku hidup utk diri aku dgn berusaha menjadi muslimah yg terbaik di dunia & akhirat. Dan aku hidup utk berbuat baik pd semua yg me…

Bayangan Setan...uuuu

Hari nie aku nk citer ttg pengalaman mlm td. Aku dah baca sungguh2 Surah 3 Qul & Ayat Kursi, tiup & sapu from head to toe. Aku bayangkn aku ikut sunnah Nabi SAW, Insyallah. Then aku ada rasa mcm x bape best & gerakan hati aku tue agak betul la jugak. Masa pejam mata, mcm ade byngn nenek kebayan & 2 kali bayangan tu terjadi. Dan terjadilah gangguan lepas tu. Kali nie mata still terbuka nihh..mmg aku sedar..tp nk lawan bkn senang. Mmg aku lawan sungguh2 & aku ingat Allah byk2, minta pertolongan dari-Nya spt setan tu pergi dr aku. Dan akhirnya aku berjaya jgk laa..sekejap la jugak..Alhamdulillah. Then aku xdelah takot sgt. Aku lawan perasaan takut sbb aku fikir, utk ape aku takut pd setan? Bukanlah mereka juga makhluk Allah? Malah Allah hina mereka sbb tak patuh pd perintah-Nya. Dan sah2 masok dlm Neraka kt akhirat sok. So nape nk takut? Then spt aku sllu buat b4 this, aku pindah kepala ke arah berlawanan. Aku tenangkn fikiran & anggap ini satu ujian dr Allah utk …

Inilah Aku :)

Semalam aku decide utk settlekan habis habisan ttg kes putus tunang aku & Sepul scr formal. Aku rasa kuat & nekad utk clearkan semua nie once & for all, Insyallah. Aku mohon bantuan kekuatan, ketabahan & kesabaran dr Allah serta kemudahan utk aku selesaikan semuanya. Betul spt kata Mamat, aku ada tggjwb sbg anak utk jelaskan ttg status hub.aku dgn Sepul yg blh dikatakan mmg dah totally putus. Aku rasa aku dah bersedia jugak utk settle this once & for all. Aku kene move on with my life, lupakan totally ttg Sepul & bersilaturrahim dgn family dia. Aku xnak putuskan terus hub.yg dh terjalin baik. Mereka tak salah apa2 pun. Aku happy utk berbaik dgn semua org yg kt sekeliling aku. Aku kena buat baik pd semua org utk aku bahagia di dunia :) Insyallah.

Tp yg paling penting sekali, aku kene jaga tali hub.aku dgn Allah. Aku suka utk belajar agama. Aku suka utk cari ilmu agama. Aku suka nk dekatkan diri aku pd Allah. Masa susah mahupun senang, aku nak sentiasa ingat pd Al…

Isteri & anak-anak Rasulullah SAW

Isteri & Anak Nabi Muhammad s.a.w. Isteri-isteri Rasulullah :Khadijah binti Khuwailid r.a.
Saudah binti Zum'ah r.a.
Aisyah binti Abu Bakar r.a.
Hafsah binti Omar Al-Khattab r.a.
Zainab bin Jahsyin r.a.
Zainab binti Khuzaimah r.a.
Ummu Salamah (Hindon binti Abi Umaiyah) r.a.
Ummu Habibah (Ramlah binti Abi Sufian) r.a.
Juwairiyah binti Al-Harith r.a.
Maimunah binti Al-Harith
Safiah binti Hoiyi bin Ahtab r.a.
Mariyah Al-Qibtiyah
Hanya seorang sahaja isteri Rasulullah yang gadis ketika berkahwin dengan baginda iaitu Aisyah binti Abu Bakar Al-Siddiq. Manakala yang lainnya adalah janda atau balu yang kematian suami. Anak-anak Rasulullah dengan Khadijah :Al-Qasim
Abdullah
Ibrahim
Zainab
Ruqaiyah
Ummu Kalthum
Fatimah
Anak Rasulullah dengan Mariyah Al-Qibtiyah :
Ibrahim
Dipetik dari buku soal jawab berkaitan Rasullulah oleh Hj Ahmad bin Haji Awang

Ada apa dgn Aku??

Ptg nie K.Som ajak minum2 dgn Mamat. Dan aku terima. Aku taktau ape kene dgn aku nie. Aku tau koman2 msti citer ttg Sepul jgk yg akn dibangkit. Sdgkn aku skrg tgh nk lupakan dia dr hidup aku. Tp ada jer cara utk bangkitkn semula ttg peristiwa pahit tue. Aku nie org yg ditinggalkan. Aku org yg tewas. Aku org yg kalah even aku tak mainkn apa2 peranan. Aku mmg takkan dpt buat apa2. Aku cuma org yg kene terima apa saja. Situasi aku adlh situasi yg paling buruk sekali. Aku adalah org yg teraniaya. Yg hanya boleh redha dgn apa pn keadaan. Aku nie bkn siapa2. Aku spt tiada makna. Dlm ujian nie, aku adlh org yg tiada peranan. Aku yg paling seksa & derita krn tak mampu buat apa2.

Even aku dh tau citer ttg aku putus tunang akn keluar, aku masih jg nk ambil risiko utk bersedih & terluka. Masih ambil risiko utk merunsingkn fikiran. Knp aku nie? Knp aku tak serik2?? Kasihan ker aku nie? Perlukah aku cari kerja lain utk betul2 lari dr cerita2 ttg Sepul?

Penyeksaankah skrg ini?Deritakah skrg i…

Luahan Jiwa

Ya Allah, hanya Engkaulah tempat aku mengadu segala kepedihan & keperitan. Dunia ini hanya pinjaman, keluarga hanya pinjaman, kawan2 hanya pinjaman, suami-isteri hanya pinjaman, anak2 hanya pinjaman. Kehidupan aku ini hanya pinjaman. Pinjaman utk melihat samada aku berjaya atau tewas dlm kehidupan ini. Samada aku akn terpedaya dgn dunia or stick to fokus pd akhirat.

Hari nie aku cukup tersentuh. Hati rasa sebak. Airmata seakan terlalu mudah mengalir. Aku akn jd begini bile aku rasa sedih & rasa spt berseorangan dlm ujian ini. Dan bile aku ingat Allah sentiasa ada, aku rasa terharu sgt. Sbbnya Dia sentiasa ada saat aku perlukan dia. Masa aku gembira, aku kurang mengingati Dia. Tp bile aku betul2 sedih, aku akn sentiasa teringat pd Dia utk aku rasa tenang. Aku amat perlukan Dia sdgkn dia lansung tak perlukan aku utk apa2 kepentingan-Nya. Kalau Dia takde, apa jd pd aku? Aku akn lost...aku akn jd mcm aku pd bln 4,5 & 6. Aku yg tewas & kalah. Yg menyerah pd kepedihan, keperi…

Aqiel Elwazin

Aqiel Elwazin (lebih kurang la mak ckp dlm phone smlm..hehe)...anak K.Lin+A.Shahrul yg ke-3 :)

Aku Yg Lemah

Sbnrnya hari nie aku rasa lemah.Tp aku cube sedaya upaya utk tahan perasaan sedih & pretend to be ceria. Smpi aku rasa terbeban & mcm ada yg tak lepas kt dada nie. Sampai2 je Surau, teringat je aku ada Allah, terus aku rasa sebak & menangis. Aku sllu jd lemah after jumpe K.10 & Erin+Mamat. Sbbnye aku dgr citer2 ttg Sepul yg masih mengganggu fikiran aku. Ya, aku masih blm 100% fully lepas dr Sepul. Aku akuinya, bkn mudah. Bile je aku ingat aku ada Allah, aku jd sebak & terharu sgt2 & waktu solat Dhuha td aku menangis sungguh2. Sbbnye spt aku lupa Dia sentiasa ada utk mendengar sgl kesedihan hati aku. Aku rasa mcm aku keseorangan pulak dlm kesedihan. Alhamdulillah after solat nie, aku rasa lega sikit. Terima kasih Ya Allah krn sudi mendengar keluhan hati hamba-Mu yg lemah ini. Aku akui kelemahanku Ya Allah. Dan apb aku ingat Allah Yang Maha Kuasa atas segala pn yg berlaku di alam semesta nie, aku rasa aman & tenang. Sbb aku yakin Allah sentiasa bersama hamba-…

From my room at Villa

Indahnya ciptaan Allah :)

Tgklah awan tue....

Asal nmpk awan berkepul jer, aku mmg kagum ^_^

Selalu tgk awan dr sudut nie :)

Ya Allah...indahnya ciptaan-Mu

From Villa Laman Tasik

Pemandangan dr rmh Cheras

Bulan :)

Dr belakang rmh, Surau

Nie pn dr blkng rumah

Uuu...dah nak malam...

Tgklah keindahan alam ciptaan Allah...Subhanallah

Swimming pool sebelah jer...nmpk JHT tak? ^_^

Mendung tue...musim hujan bln 10,2008 nihhh...

Pics nie patutnye gelap..tp aku tambah brightness..ok gak kan??

Rumah jiran yg straight from our balcony depan

Awan, Langit - Kekuasaan Allah

On the way ke Dengkil from office to kedai K.Ten

Nie pn same...lawa kan langit tue? ^_^

Langit yg nie ade awan kelabu (mendung)

Nie kat traffic light Hosp.Serdang..kepul2 awannyer :)

Persiaran Utara Putrajaya..mendung nihh...

Still kat Persiaran Putrajaya..excited tgk awan hehe..

My Office Surroundings

Hallway depan PMD Office

On the way to PMD from parking

Sbnrnya hari2 lalu biase je tmpt nie..dlm pics lawo kan? ^_^


Pokok nie pn sbnrnya biasa jer..tp dlm pics lawa jer :)

Khusyuk Dlm Solat

Bagi orang Islam yang hatinya tidak khusyuk dalam beribadat, mereka akan merasa berat dan terbeban dengan solat. Orang begini tidak akan menunggu waktu solat. Malah jika mengerjakan solat sekalipun, ada perkara lain yang diagung-agungkan yang menjadikan fikiran dan jiwanya tidak tertumpu kepada Allah S.W.T. Contohnya orang yang merasa sayang untuk meninggalkan kerja-kerjanya. Orang begini tentu berat dan susah mengerjakan solat kerana terlalu sibuk hingga mereka menjadi lalai. Bahkan dalam masa mengerjakan solat sekalipun ia tidak dilakukan dengan hati yang ikhlas dan khusyuk tetapi dalam keadaan terpaksa dan terseksa. Apa yang diingatinya ialah perkara yang dijiwainya dan yang diutamakannya. Oleh itu solatnya dilakukan dengan cepat sekali demi menyelesaikan tugasannya itu. Maka terasalah olehnya akan kepenatan dan kejemuan dalam mengerjakan solat hingga sampai kepada tahap sanggup meninggalkan solat. Orang seperti ini sebenarnya tidak sabar dalam mengerjakan solat dan me…

1 pemikiran

Tetibe aku terfikir. Sepul nie klu dgn ppn, komitmen mmg tinggi giler. Mcm dgn aku dulu, mmg klu nak kemana akn dia usahakan. Klu nk g dating sometimes sggup x g meeting kolej. Kire klu bercinta dgn dia, mmg kite akn rasa sgt2 dihargai & dicintai. Dia bg full commitment. Sbb tuelah aku still anggap dia lelaki yg baik dlm tempoh 3 tahun+ bersama. Sbb tu aku merana gile mase mule2 ujian nie dulu. Sbbnya dia berubah dlm sekelip mata & dlm masa yg cukup singkat. Aku rasa kelemahan utama Sepul adlh ppn. Bak kata Erin, jenis xleh hidup tanpa ppn. Dia tinggalkn aku pn sbb dia dah nampak ada ppn lain sbg sandaran. Thats y dia x kisah sgt putus tunang dgn aku. Dia menagih cinta dr ppn yg xleh decide hatinya utk lelaki mana (2 lelaki). Bodoh kan? Sdgkn aku nie ppn yg mmg ada 1 nama jer iaitu dia, dia tolak tepi. Mcm dia rasa dia blh dpt aku balik bile dia nak after dia pursue ppn tu & tak berjaya. Mcm aku nie standby jelah. Hinanya dia buat aku kan? Mcm sampah jer....

Bila mula2 berc…

Ringkasan

Semalam aku g beraya kt kedai jahit kak ten. So spt biasa mesti ada cerita2 ttg Sepul. Aku sbnrnya malas dah nk citer psl dia sbb aku pn tak tau keadaan dia skrg. Semuanya dari cerita2 org lain jer. Aku rasa aku mmg dh anggap Sepul tu mcm kawan jer. Aku xde dendam or marah pd dia sbb aniaya aku. At the same time rasanya aku x kisah klu jumpe dgn dia kt mane2 & sembang as a friend. Aku redha dgn ketentuan Allah pd kitorang shgga ke hari ini sbb aku yakin apa pn yg berlaku, pasti ada hikmah disebaliknya. Aku yakin Allah dah aturkan jalan hidup yg sebaik2nya pd hamba-Nya. Cuma terpulang pd kite samada nak pilih jalan yg lurus or yg bengkang bengkok. Dlm kes aku & Sepul, Sepul pilih jalan yg bengkok & aku pulak pilih jalan yg lurus. So tgklah keadaan kitorang skrg mcm mane. Aku happy & tenang. Dia, aku rasa still mcm2 perasaan & fikiran yg serabut dgn sgl tindakan2 dia. Hub.aku dgn semua org pn baik. Hub.Sepul dgn family dia, aku rasa tak sebaik masa aku & dia stil…

Pot Luck Raya SHSB 2008

Cewah..gambo candid K.Niza nihh...boleh tahan la..hehe

Aku pedajal CT..tp x nmpk pulak aku buat tanduk kt blakang kepala dia tue..cisss

Cun la jugak..tp aku rasa mmg kene reduce lg la weight..keh, aku target 55kg lak...hoho

Gelap gambo nihh...boleh laa...ehhee....

'Gaya bebas' hua hua

Aku rasa aku dh dpt balik la perasaan gaya bebas aku dulu b4 jumpe Sepul tue....hahaha :)
Really happy to have this feeling back ^_^ Buat aku lebih optimis ttg future aku. Juz bezanya skrg aku fokus utk jaga baik2 hub.dgn Allah. Aku nak semua yg aku buat di dunia nie ada faedahnya utk hidup aku kt akhirat sok. Aku nak jadi hamba Allah yg taat spy Allah sayang+jaga aku & Insyallah kat akhirat sok dptlah masuk Syurga. Aku nk jaga Solat, rajin puasa sunat, rajin buat solat sunat yg dh jd rutin aku skrg tu (Tahajjud, Witir,Dhuha), sedekah pd anak2 yatim (Rmh Raudhah), tolong org lain sedaya boleh & berbuat baik pd semua org. Aku nak dada & fikiran yg lapang. Aku nk life yg tenang mcm skrg. Hidup ini akn jd indah bile kita menjaga tali hub.dgn Allah. Itu saja yg kita perlu buat utk hidup bahagia di dunia & Insyallah di akhirat yg kekal abadi (fokus utama) ^_^

Jaga Allah, Allah jaga kita dunia akhirat, Insyallah

Aku takut skrg nie. Aku takut klu aku dah berjaya jumpe jodoh aku & happy, aku akn lupa pd Allah. Aku tension klu time solat, fikiran aku melayang2 ingat benda2 lain. Aku rasa bersalah sgt pd Allah sbb tak fokus pd Dia. Buat aku takut sgt utk capai bahagia. Better aku sorang2 mcm nie jer, tak byk fikir ttg dunia, relax sorang2 jer...then blh fokus pd Allah jer. Life with family & kawan2 jer. Cukup. Tiba2 aku rasa takut nk berumahtangga. Komitmen tinggi jugak. Aku cuma takot aku lupa pd Allah. Aku cuma nak ada Allah je dlm hati spy aku blh jd hamba-Nya yg taat. Aku nak meraih cinta & keredhaan Allah. Aku nak Allah sayang pd aku. Aku nak Allah suka pd aku sbb aku patuh pd perintah-Nya & tinggalkan larangan-Nya. Aku nak perasaan bhw Allah sentiasa perhatikan & awasi aku. Jaga aku, lindung aku, rahmati & berkati kehidupan aku.

Aku mcm takut pulak klu Sepul nk balik kt aku. Aku ada rasa gerun & mcm tak bersedia lagi. Aku tak tau aku blh btl2 terima dia seikhlas h…

Cinta pd Rasulullah SAW

Aku skrg nak pupuk sgt2 hati yang cintakan Rasulullah SAW. Skrg nie ade masa luang kt opis nie aku baca hadis2 dari web Jakim. Ini salah satu bukti aku nak sgt jadikan baginda SAW sbg cth dlm kehidupan seharian aku di dunia. Akhlak & peribadi baginda SAW teramat mulia. Betapa sayang & kasihnya baginda SAW pd ummatnya iaitu kita. Maka kita perlu berterima kasih pd baginda krn tanpa perjuangan baginda yg gigih menyebarkan dakwah Islam yg tersebar hampir ke seluruh pelusuk dunia. Malangnya kbnykan Muslim pd masa kini hanyalah sekadar pd nama & ic. Gaya hidup byk yg berkiblatkan barat. Lansung tiada ciri2 iman & takwa yg membezakan atr Muslim & kafir. Sbb itulah ramai penganut Islam yg ditindas dewasa ini & Islam dilabel sbg agama pengganas sdgkan Islam itu suci & murni. Yang kotor adalah penganutnya yg mencemar nama baik Islam. Apb kita tidak menjaga Allah, bagaimana Allah mahu menjaga kita? Kita tak taat pd perintah Allah & meninggalkan sgl larangan-Nya. …

Ujian Yg Membawa 1000 Rahmat

Ya Allah, melalui musibah hub.aku & Sepul, sesungguhnya Kau telah mengangkat darjatku sbg seorang ppn. Pd mulanya aku tewas, tp berkat rahmat & hidayah yg Kau kurniakan padaku, aku bangkit memperbaiki tali hubunganku dengan-Mu. Sebaik memperbaiki tali itu, kebaikan demi kebaikan berlaku padaku. Aku berjaya memperbaiki akhlak & sifatku. Kehidupanku lebih terurus & sentiasa diberkati. Aku belajar menjadi seorang ppn yg sabar & tabah dgn dugaan-Mu ini Ya Allah. Tali persaudaraan dgn ahli keluarga, kawan2 & org2 yg berada disekelilingku menjadi lebih bermakna & harmoni. Alhamdulillah. Dgn meninggalkan segala dosa & maksiat, aku jd ppn yg terpelihara & bermaruah. Aku sama sekali tidak menyesal dgn ketetapan ini Ya Allah. Dgn ujian ini, aku dpt mengenali sifat2 negatif dr seorang lelaki yg kuanggap budiman. Dgn ujian ini aku belajar utk tidak menyandarkan harapan pd seorang manusia. Dgn dugaan ini aku yakin dgn kebesaran & kekuasaan-Mu terhadap semua …

Life & Jagalah Allah, Allah Menjagamu

Tentang cover windscreen, td aku dah called Ambank Putrajaya & kene add RM90 to cover RM600 windscreen. Aku aim beli yg double layer, so maybe mahal sikit ker, takpelah cover lebih pun, yg penting kualiti. Kereta nak pakai lama, bkn kejap2. Byr RM90 masa ambil sticker JPJ next week, Insyallah. Alhamdulillah settled psl renew insurans kete. Td aku reload prepaid RM50, balance duit kt Maybank yg K.Ya bank in semalam. Now tinggal RM100 yg blh di bw keluar & maybe nk guna to pay hp K660i tue. So tinggal hutang dlm RM490 jer kt K.Ya ^_^ Gaji nnti leh bayar lagi RM90 ker..bape2 tgk pd kemampuan lah, Insyallah.

Lepas nie ape lagi yer? Claim utk repair windscreen maybe boleh buat awal tahun depan lah. After dpt balance duit loan Southern dulu ker utk guna dulu. Then baru claim insurans lah. Then rasanya dah takde ape sgt. Potongan gaji by PTPTN start this month. Aku mmg kene jimat cermat after this. Mmg reduce gile2 kat makan jelah. Takpelah, Insyallah xde mudharat ape2. Balik Cheras l…

Akhirat...akhirat...akhirat...

Ya Allah, sesungguhnya permasalahan aku ttg kehidupan di akhirat lebih merunsingkan berbanding permasalahan kehidupan aku di dunia. Alangkah kacaunya hati & fikiran aku bile mengenangkan kehidupan aku selepas kematian kelak. Bagaimanakah keadaan aku waktu tue? Dimanakah roh aku akn ditempatkan? Adakah kuburku akn menjadi taman2 Syurga atau jurang2 Neraka? Runsing..sungguh merunsingkan.....

Aku mahu perasaan runsing ini sentiasa bermain2 di fikiran aku. Spy aku lebih tekun dlm berusaha meraih keredhaan Allah. If boleh mmg aku nak tinggalkan semua yg berkaitan dgn dunia. Fikiran2 yg merunsingkan sblm ini spt jodoh etc. Aku malas nak ambil tahu. Aku serahkan semuanya pd Allah. Tp akhirat, masih blm mampu aku gapai sepenuh daya aku. Masih terlalu byk kelemahan diri yg aku perlu perbaiki. Dunia sudah tenat & parah. Aku takut dgn dunia. Sementelah kematian pn bila2 masa saja blh menjenguk aku. Jd knp perlu runsing2 dgn dunia? Masa sentiasa berdetik. Hari sentiasa berganti. Malam &…

Dajjal & Yakjuj Makjuj

Alamak..td aku dah tulis tp tak save pulak. So aku terpaksa type balik semula. Takpelah. Anyway aku nk bercerita ttg tulisan yg aku baca kat 1 wordpress ttg Dajjal & Yakjuj Makjuj yg pd aku mmg make sense & kemungkinan besar mmg betul. Wallahualam. Berkenaan Dajjal & Yakjuj Makjuj adalah satu bangsa atau kaum. Bukannya org perseorangan spt yg kbnykkn drp kita umat Islam di dunia nie sangkakan. Alangkah takutnya aku bile membayangkan sekiranya mmg tepatlah berita or tafsiran bijak pandai dlm agama Islam ini andaikan. Bermakna skrg ini, waktu inilah musibah Dajjal & Yakjuj Makjuj sdg melanda umat Islam sedunia.

Dlm cerita di wordpress tue, Dajjal & Yakjuj Makjuj dikatakan satu kaum/bangsa yg mereka tafsirkan Dajjal=bangsa Eropah/mat2 saleh/agama Kristian manakala Yakjuj Makjuj=negara/org2 Russia yg jg sebahagian drp Eropah. Mmg kita tak nafikan penguasaan bangsa2 nie pd dunia skrg. Sehingga negara2 & umat Islam berada dlm tekanan & pengaruh mrk. Even mrk tak m…

KISAH ASAL USUL HAJAR ASWAD

Ketika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Kaabah banyak kekurangan yang dialaminya. Pada mulanya Kaabah itu tidak ada bumbung dan pintu masuk. Nabi Ibrahim a.s bersama Nabi Ismail bertungkus kumus untuk menjayakan pembinaannya dengan mengangkut batu dari berbagai gunung.Dalam sebuah kisah disebutkan apabila pembinaan Kaabah itu selesai, ternyata Nabi Ibrahim masih merasakan kekurangan sebuah batu lagi untuk diletakkan di Kaabah. Nabi Ibrahim berkata Nabi Ismail berkata, “Pergilah engkau mencari sebuah batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia.”Kemudian Nabi Ismail a.s pun pergi dari satu bukit ke satu bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail a.s sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba-tiba datang malaikat Jibril a.s memberikan sebuah batu yang cantik. Nabi Ismail dengan segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim a.s. Nabi Ibrahim a.s. merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, beliau menciumnya beberapa kali. Kemudian Nabi Ibr…

Masih Lemah Lagi....

Boleh tak aku lupe nk cover cermin kete depan..x gune betol lahh...tp dah called td ckp nk cover tp mamat Salim tu x called lg la pulak...tunggu jelah....ape2 aku da pesan kt bdk ppn yg angkat phone td. Insyallah esok leg settled. By next week gaklah baru leh dpt sticker. Tp kurang2 aku dah ade cover note online nie. Kot2 ade roadblock bleh tunjuk la. Insyallah xde pape lah :)

Kurang ingat pd Allah hari nie :( sbb mcm2 la psl insurans nie seme...alahai....maafkan aku Ya Allah..patutlah mcm x lancar je urusan hari nie..hmm...xpe, len kali perbaiki lg...jgn smpi kesibukan membuat aku lupa pd Yang Maha Kuasa. Insyallah.

Masih terlalu byk lg kelemahan diri ini......aku noticed....aku tahu....kene usaha lagi....Ya Allah, aku mohon bantuan dari-Mu. Tiada daya & kekuatan melainkan dgn bantuan Allah Yang Maha Agung.

Ohh..punyelah bz hari nie sampai aku tak rasa mcm org berpuasa ponn :) Now pn rasa biasa jer. Inilah hikmah bile kite dah biasakan perut dgn berlapar. So bile puasa pn dah xde ra…

Macam-macam daa...

Hari nie aku Puasa Sunat Hari Khamis :) Pagi td after Tahajud & Witir, aku niat utk cuba buat Sunat Tasbih. Ya Allah, mmg menguji kesabaran & ketabahan fizikal & mental bila buat solat nie. Sampai aku terfikir nak buat 2 rakaat jer, meaning x complete 300 tasbih lah. Tp aku nekadkan hati & ingat dlm kertas panduan yg aku print ada tulis even buat utk sekali seumur hidup saja. So aku buat jugak lg 2 rakaat. Alhamdulillah aku dpt completekan eventhough aku mmg x puas hati sbb mula2 bertasbih tue, mmg aku fokuskan fikiran & hati dlm stp tasbih. Tp fizikal aku kurang tahan & berpeluh2 pulak pagi2 buta tue. Then aku teruskan dgn fokus pd bacaan lisan & kiraan jerlah. Tak tahan lah :( hmm...sedih jugak sbb tak sempurna. Tp apa yg buat aku agak lega, aku tak rasa serik sikit pn utk maybe try in future. Cuma aku kene latih diri jd lebih sabar & tabah. Insyallah if diri aku akn improved in future, aku akn buat dgn lebih sempurna :) Tp sekurang2nya aku dah mencub…

Thought for the day

Aku noticed something lah. Bila aku puasa, Insyallah mmg hari tue aku akn kurang bercakap. Tp bile aku x puasa, aku suka sgt nk g ckp2 ngn opismate. Maklum sajelah bile kite nie berckp, mcm2 unsur x baik masuk. Dan mmg susah sgt nk diam & tak memberi komen. Aku rasa semua nie adalah nafsu yg jahat & bisikan setan. Meaning mmg betullah bila kite berpuasa, kita dpt kawal sket nafsu kite tue+bisikan setan lah. Hmm...semua nie buat aku realize betapa semua perintah & larangan Allah SWT & sunnah Rasul-Nya mmg benar belaka. Sama spt kita percaya kita semua akn mati. Then Syurga, Neraka..semuanya adalah benar. Tak ke pelik kite juz hidup di dunia kemudian mati & habis. Mcm hidup nie utk dunia sajelah. Ape maknanya tue? Mcm xde makna lansung kehidupan di dunia nie kan?

Mmg aturan Allah SWT, Pencipta segala makhluk di alam semesta adalah yg terbaik sekali. Panduan utk hidup di dunia dari-Nya melalui al-Quran adalah benar & terbaik. Peraturan kehidupan manakah yg lebih ba…