Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2013

Ibu Makan Apa???

Dah lewat petang baru nak update kat awak blog ^^ I'm so sorry. Hari ni saya kat opis asyik menangis. Berhelai-helai tisu habis buat lap air mata. Dah lama tak tgk kdrama. Hehehe. I'm watching 'I Miss You' since bos saya bercuti hari ni. Drp pagi dah mengadap. Satu kerja pon tak jalan. Well..bukan senang nk dpt peluang berpoya-poya mcm ni kan? You know what i mean lah.
Ni kejap lagi nak sudahkan bbrp kerja sebelum bercuti panjang sampai hari Rabu nanti. Plan nak tgk tayangan amal Iron Man 3 sudah dibatalkan. Macam takde hati nak pergi tgk padahal sblm ni kemain lagi excited. Kalau ada peluang, nanti-nanti boleh la try tengok. 
Aturcara esok adalah padat. Pagi nak ke hospital for MGTT. Lepas lunch nak gerak ke Rawang for a wedding & after that terus balik ke kampung tercinta, Kota Tinggi. Tak sabar nak jumpa mak & abah kt sana. This is our 2nd time balik kesana for this year. Nak berehat sepuasnya kat sana. Letih mengadap life style kat bandar. Saya sangat rind…

Cerita Gembira Sahaja

Akhirnya aku buat keputusan utk balik ke Johor hujung minggu ni bersambung sampai ke Labor Day. Next week mak jemah kerja 1 hari setengah aje. Best gila kot. Hehehehe ^^ Akhir bulan nak holiday 4th anniversary ke Melaka pulak. I cannot wait. Bulan 5 ni kita nantikan perkara yg indah-indah saje yer =) InsyaAllah. I always remind myself to keep on positive no matter what the ugly truth are. Just forget the negative things & look forward for a better future. Moga Allah permudah.
Oh yes. Semalam bos serahkan surat kenaikan gaji utk tahun ni bersama back dated increment for the past 3 months of 2013. Alhamdulillah increment kali ni nampak banyak la jugak berganjak basic salary nya. Rezeki adik baby barangkali. Lagipun aku kan dah lama kerja kat sini. 8 tahun maaa. Rasa macam tak percaya aje. Dalam pd dpt bos perempuan yg garang, bertahan jugak aku ni yerp? Itu pon dah bape kali ntah meroyan ckp nak berhenti kerja. Hahaha. Berkat kesabaran & nasihat drp mereka yg rapat, akhirnya dg…

Mee Udang Yang Terlampau

For those yang tinggal area BBST, ST & Nilai mesti tawu tempat makan femes ni. Aku ingat lagi a few years back medan selera MMA Santai Corner ni hidup segan mati tak mau aje. Suka kesana sbb ada pakcik jual nasi ayam yg sambalnya sedap. Then ada gulai kawah yang boleh tahan rasanya. Other than that memang kelaot kedai makan yg ada. Plus tak banyak kedai pun sebenarnya. Orang pon so-so aje. Itu cerita a few years back lah.
Cer tengok skrg. Happening betul okayyyyy. Burger Bakar Abg Burn pon dah ade kat situ. Penggemar sate, dimsum, asam pedas, western, sup you name it. Semuanya ada. So skrg nak cari parking pon payah. Siap kena pusing 2-3 kali tawaf medan selera baru jumpa. Dah jumpa parking kekadang tak jumpa tempat duduk yg kosong pulak. Sudahnya kite tapau ajelah yerp. Yang penting perut kenyang hati sonang.
Masa awal pregnancy dulu aku pernah try mee ketam yg dijual kat sana. Not bad. Boleh diterima tekak. So a feeks ago aku nak try la pulak mee udang dia. Memang bajet okay la…

Masa Pun Boleh Cemburu

Fobianya....fobianya nak makan atau minum. Takut salah masuk sudahnya 1 hari badan rasa tak best. Makan salah, tak makan salah. Pening dibuatnya. Dah 2 hari badan tak fit. Sedih dibuatnya. Harap sgt hari ni okay dpt menempuhi waktu seharian di opis.
Semalam ada yg suruh aku ambil mc lama-lama utk berehat. Boleh aje kalau aku nak. Tapi tak suka bila membayangkan bos soksek kt belakang menyatakan ketidaksenangan hatinya bila ada staf yg mc lama-lama. Jadi selagi boleh dielakkan, aku elakkan la drp amek mc. Bila dah tak larat sangat barulah aku akan mc.
I am at my 23rd weeks now. Another 14 weeks sebelum genap full term 37 weeks. Masa Naurah dulu on my 38 weeks dah kena serah diri utk di induced due to high blood pressure. So rasanya kali ni pun macam tu jugaklah. Takkan ada istilah overdue punya. Hehehe.
Ini pun kadang otak fikir dapat ke sampai ke 37 weeks yer? Risau juga dibuatnya. Salah satu kemungkinan bila ada high bp ialah baby akan lahir pra-matang. Bermakna before 37 weeks dah …

Nama Adik Baby

Aku tak finalized lagi nama adik baby. Nama belakangnya saja yang sudah tetap. Tp nama depan yg selalunya akan digunakan sbg nama panggilan juga tetap penting. Biar ia senang disebut dgn penuh. Bersama namanya ialah doa utk dirinya juga.
Ohh...one of this blog reader ( u know who u are ^^) suggested 1 name yang sbnrnya mmg masuk dalam list nama depan adik baby. Then the nama bila di sambungkan dgn nama belakangnya yg sudah tetap will be NZ again. Just like our Naurah. Entah mengapa tapi aku keberatan utk menggunakan pangkal yg sama utk 2 beradik ni. I might want to change the first name & mengekalkan Z di nama keduanya saja.
Tapi pi mai tang tu jugak. Balik-balik berkenan dgn nama yg depannya bermula dgn huruf N. Kenapa yer? Ini menjadikan aku lebih bertekad utk mengubah huruf nama depannya. Hahaha. Tak boleh nak terima kenyataan. Apa yg special sangat dgn pangkal huruf N eyh? Macam takde kena mengena lansung dlm hidup aku. Tetibe je suka dgn huruf tu utk nama anak-anak. Pelik tp…

Akibat Menjadi Seorang Overweight

Syukur hari Sabtu lepas dapat menghadirkan diri ke rumah AnaLyana meraikan birthday boy & girl Dani & Zara. Si Zara tu makin comel taw. Even dah tak bam-bam sgt mcm last time jumpa dia, tetap geram tengok keletah dia. Dani pun nampak lebih terkawal di rumahnya sendiri. Hehehe. Abang Long dah besar kan? Thanks Ana for the foods & hospitality. Sedap sgt soto & bihun. Kek coklat si Ann buat pun sedap. Tak berhenti makan aku kat sana. 2 jam hokey melepakkan diri kt rumah Ana. Buat malu aje. Haha.
Syok sembang dgn Fad, Zaza, Miera yg turut ada sama. Lama dah tak jumpa. Main dgn si dobot Isma. Memang santai habis masa kat rumah Ana. Dh buat mcm rumah sendiri pulak. Kahkahh. Lepas gian sbb dh lama tak join gathering dgn bloggers =) Aku menantikan kedatangan Hany, Jue & Ann tp hampa T__T
Lepas settle rumah Ana, kami ke Alamanda. Saje bawak Naurah jalan-jalan. Happy betul budak tu padahal lansung tak tidur siang. Sudahnya dlm kereta otw balik terus terlena tak sedar apa. K…

Terlalu Banyak Komplikasi

Pergi check up di Annur kali ni dengan harapan dapat pujian drp doctor that everything is under control. Aku pun cuma nak update kat dia tentang UTI yang dah kena 2 kali sejak tau diri ini pregnant. Itu ajelah just for the record. Takut jadi apa-apa kang kena marah pulak nanti apesal tak update kat doctor kan?
Too bad rupanya Dr. Fatimah bercuti. So ganti dengan doc lain yang aku pon tak tahu siapa namanya. Hehe. But she was quite nice & agak teliti jugalah menanya macam-macam. Yelah. Mak kan bermacam komplikasi pregnancy kali ni. Of kos la banyak soal jawabnya dengan doctor.
Bile doc tu tgh chart bp yg aku isi spt yang diarahkan oleh Dr. F, dia ckp pulse rate aku terlalu tinggi. Memanglah bp terkawal tp pulse rate tinggi sangat pon tak boleh jugak katanya. So dia suggest tukar ubat lagi. Haihh...ini adalah kali ketiga yer aku kena tukar ubat darah tinggi. Baru aje nak serasi dgn Adalat. Tetibe dah kena tukar ubat lain lagi T__T Aku hrp ubat baru tak bagi kesan yang teruk sangat …

Malam Yang Panjang

Huwaaa....pagi-pagi dah rasa nak menangis. Ini semua kerana mengenangkan malam td kami semua tido bak cacing kepanasan. Rupanya DB board kami yang rosak. Yang boleh function cuma lampu & kipas sahaja. Plug point, fridge, tv semuanya tak boleh ON. Habi siap tido atas lantai marmar yg tak bape nak sejuk pun sbnrnya. Haha. Naurah conquer katil siap kaki tangan mendepang habis. Aku pulak tak lena tido. Kejap-kejap terbangun dek bahang yang terasa. Kepala pon sampai jd ting tong dibuatnya.
Dekat pukul 5am Naurah & aku sama-sama terjaga. Sibuk mencari ayahnya yg tido kat atas lantai. Siap ambil bantal tido sebelah ayah meninggalkan ibu kesorangan. Takpe. Dpt conquer katil luas sensorang mmg heaven. Tiba masa ibu pulak tido depang tangan luas-luas. Hihi. Tapi tak lama pun dia kat bwh tu, tetibe dah naik balik tido atas lengan empuk aku. Kami cuba utk tido tp tak boleh. So aku ajak Naurah turun bawah & clearkan sinki. Pastu buat nasi goreng utk breakfast. Pukul 6am dah siap semua…

Gajah Bertemu Rimau. Aummm!!!

Merah lagi punch card aku hari ni. Tetibe habi noticed ada trip kat rumah kami. Check punya check fridge yang bermasalah. Allahu Akbar. Baru malam tadi beli sotong, ketam & ikan bagai. Kelam kabut la kami dibuatnya. Sudahnya terpaksa la hangkut semua lauk basah ke opis. Tumpang fridge opis habi. Takde arah dah. Seb baeklah tak memborong banyak sgt lauk sbb fasa memasak yang masih on & off. Sambal kupang pon dah masak malam td. So berkurang sikit lauk yg perlu diselamatkan.
Ni tak tawulah MIL jumpa orang ke tak utk tgkkan fridge kami tu kat mana masalahnya. Harapnya tidak lah sampai kena tukar fridge baru. Duit banyak nak kena simpan utk menyambut kelahiran adik baby. Nak buat kenduri akikah dah kena 2 ekor kambing. Kihkihhh. InsyaAllah hrp semuanya dipermudahkan ajelah. Moga rezeki drp Allah tak pernah putus utk kami sekeluarga. Amin.
I just got good news from Kak Niza. Alhamdulillah visanya utk menunaikan umrah bersama keluarga telah pun diluluskan. I'm so happy for her.…

My First 3D & 4D Scan

Hi all. I just came back from Annur for my first time 3D & 4D scanning session. Masa Naurah dulu tak buat pun sebab asyik bertangguh sampai dah tak relevan nak buat. Syukurlah semuanya normal aje utk dia. Takde apa yg membimbangkan. Lahirnya sempurna & sihat tubuh badan. That what matters most.
For adik baby kami merasakan ada keperluan utk melakukannya. Since pregnancy kali ni aku berdepan dgn lebih banyak komplikasi & doctor memang recommend utk buat. Kos buat 3D & 4D di Annur ialah RM240 with a CD. Kalau anda rajin boleh cari tempat lain yang lebih murah. Memang ada. Tapi aku & habi malas nak fikir banyak. Pergi ajelah tempat yang memang dah familiar. Cuma sediakan ajelah ongkosnya -.-"
Sejujurnya aku rasa buat detail scan ni memang menarik. Yang bagusnya pakar scan dah boleh detect sekiranya ada yang tidak normal pd baby yg masih dlm kandungan. Contoh if baby ada masalah jantung berlubang, memang dah boleh detect drp awal yer. Teruja bila tengok banyak or…

The Movements. Subhanallah

I'm not well today. Tapi tetap sajalah kita kerja macam biasa yer. Jangan difikirkan sangat tentang tak sihat ni. Dah jadi perkara normal yg berlaku pd aku bila tengah preggy ni. Kuatkan semangat & harungi sajalah hari-hari yg mendatang dengan minda yg positif =)
Semakin banyak hari berlalu, semakin dekat aku dengan matahari. Memang menghitung hari sajalah aku buat masa ni. Syukurlah skrg pun dah pertengahan bulan 4. Habis bulan 5 pulak, lagi 3 bulan aje lagi. Mengira minggu & bulan ni ajelah yg buat aku rasa lebih bersemangat utk meneruskan kehidupan. Apa yg berlalu dalam tempoh tu malas nak fikir. Haha.
Minggu lepas aku dah mula rasakan pergerakan adik baby dalam perut. Subhanallah. Ianya satu perasaan yang sangat mengujakan. Tak terasa seperti mengandung buat kali kedua. Perasaan terharu & seronok mengatasi segalanya. Sumpah aku memang sangat rindu utk merasakan pengalaman ini. Sukar nak gambarkan dengan kata-kata. At the moment cuma rasa like adik baby mengeliang …

What Happen To Me???

Ya Allah...entah apa kena pagi td aku terjaga dekat pukul 2am. Lepas pergi toilet baring semula atas tilam tp mata takmo pejam. Otak telah bekerja memikirkan entah apa-apa. Aku memang jenis gitu. Kalau otak dah start berfikir memang payah nak tidur balik. Nak suruh otak jangan berfikir bukannya senang. Otaknya mcm tak mendengar kata. Ade tak orang lain yg ada penyakit mcm aku ni yer?
Lepas sejam gitu mata still takmo pejam, aku amek keputusan utk bangun and buat apa-apa yg mendatangkan manfaat. Akhirnya aku telah melipat baju pd pagi-pagi buta gitu. Ko mampu?Hehe. Berbekalkan sinaran lampu dr toilet, gigih la aku melipat baju yg menimbun tu. Bila dah siap aku try berbaring semula. Guling punya guling tetap tak mau lena. Sempat pulak kejut habi ckp tak boleh tido. Habi tanya kenapa? Aku cakap entah. Then habi sambung tido -.-"
Pastu aku teringat yg aku kena bangun awal utk buat homemade sandwich using Darabif Lamb Patties. Masa tu jam dah 3.45am. Kalau tidur ni sah-sah aku susah …

Percubaan Utk Kembali Bersosial

Akhirnya selamat dah booked hotel utk sambutan 4th anniversary kami next month. InsyaAllah sihat lah harapnya masa tu nanti. Kalau tak sihat pun boleh gagah jugak kot pasal dekat je tempatnya. Negeri yg aku bagitau hari tu lah. Melaka. Hehehe. Pemilihan hotel kali ni mengambil kira utk keseronokan Naurah jugak. Manelah tawu aku tak larat nak jalan kemana, at least kat bawah sane ade macam water park utk budak-budak main. Habi sorang pon boleh teman dia bersuka ria.
For the second time booked hotel through Agoda. Last year kami booked Hotel Sentral, Kuantan dari sana. Mudah & takde masalah. Confirmation pun cepat betul Agoda people ni emelkan after bayaran. Overall memang puas hati lah guna perkhidmatan deme. Lain kali boleh guna lagi.
And then tetibe mak yong ni teringin nak tengok movie kat cinema. Last movie kami tengok pun aku dah tak ingat cerita apa. Rasanya utk tahun ni baru pertama kali kot nak ke cinema. Maklum ler awal tahun ritu kan mabuk kepayang & tahap kemalasan …

2 Kejadian

Hari ni otw pergi kerja nampak 1 eksiden kat jalan belah sana. Masa lalu tepi tu nampak dah mayat kena tutup dgn plastik hitam. Polis tgh nak angkat letak atas stretcher masuk dalam trak. Rasanya penunggang motorsikal sebab nampak helmet merah tergolek tengah jalan. Tak sure dia kemalangan sendiri or ada kenderaan lain yg terlibat sbb dah di akhir-akhir kejadian baru dpt saksikan depan mata. As usual pemandu Malaysia yg terlebih prihatin ramai ler yg berhenti tepi jalan nak tengok the scene. Sampai jem sikit kat jalan kami pdhal yg eksiden kat belah sana. Saborkan ajelah hewheww -.-"
Then masa kat jalan Dengkil tu sikit lagi kami nak terlanggar anjing wane coklat. Tetibe pulak dia melintas jalan entah datang drp mana. Seb baek jalan sebelah sana takde kenderaan. So habi sempat mengelak the anjing tp dah ckup membuatkan mak yong kecut perut. Anjing tu pulak tetibe dah tengah jalan dia berhenti. Takut dah gaknye pasal nampak byk dah kereta tuju arah dia. Aku harap anjing tu tak ke…

Mendung Pasti Akan Berarak Pergi

Okay. Baru je habis meeting. Siryes rasa tak larat sangat sebenarnya hari ni. Kes semalam kena lagi penyakit kencing tak lawas. Dah 2 kali kena sejak preggy ni. Sakit gila T__T Syukur by malam dah okay lepas minum air masam yg doc bagi. Terus jerang air buat air barley. Rini bawak la 1 tong air barley ke opis. Okay ini memang exaggerate -.-" Sebotol aje.
By right doc bagi mc utk hari ni. Tp sbb ade meeting aku gagahkan juga. Itu pn sbb dah tak menyakitkan sgt bila nak pee2 tu. Antibiotik mmg doc ade bekalkan. Tp aku hold dulu & try the natural way. Risau sgt byk penyakit ni nk telan pelbagai ubat kimia. Selagi aku boleh hold, mmg aku hold aje. Sampai dah rasa tak larat sangat baru consume. At the moment cuma mkn pil darah tinggi yg mmg dh x boleh dielakkan lagi & Shaklee supplements. Ubat flu, batuk & kencing tak lawas ni aku hold. Kesian kat adik baby.
Takde ape yg menarik pun utk di update selain drp kesihatan aku masa preggy ni. Memang sangat mencabar mental &…

Diserang Penyakit Lagi

Semalam aku tak sihat. So on medical leave again. Ini kes berjangkit flu from habi. Sebbaek tak demam teruk. Tp flu masa pregnancy ni mmg mencabar la. Sebab nak makan ubat takut. Memang ada doc bagi. Tp selagi aku rasa boleh tahan, aku hold je. So marilah kita menelan vitamin c dgn harapan flu ni cepat pergi. Other than that aku cuma banyakkan minum air masak, makan buah & sayur-sayuran.
Bila dah flu ni of kos la deria bau pun turut terjejas. Hasilnya selera makan dropped gila. Makan kalau takde bau, semua pun tak rasa. Tu yg buat tak lalu tuh. Bila aku tak lalu makan, tetibe perut masuk angin & muntah buih + kuning pun berlaku. Alahaii...ini yg paling tak syok ni. So aku paksa diri la menelan mknn dgn harapan dpt cover perut kosong. Memang seksa. As usual.
Berat badan ni kalau dia tak susut, pastinya maintain aje. Lemak kat pipi pon cam nmpk menyusut. Perut aje yg sentiasa menonjol kehadapan. Aku cuma risaukan baby kat dalam tu aje. Kalau dia tak effect apa-apa sokay lah. Di…

Jusco Setiawangsa & Pasar Malam Keramat

Bersiaran drp rumah Kak Ya di KL yawww!!!
Tengahari td outing ke Jusco, Setiawangsa. Kemain lagi aku memborong comforter & pillow. Rasa mcm dh lama tak berganti yg baru. So sempena dh dpt bonus, kita berbelanja lah lebih sikit. Kebetulan ada Sale sampai 70%. Pembelian yg berbaloi.
Then tetibe terbeli Anmum Materna perisa vanilla mango. Preggy kali ni suka pulak minum susu. Usually minum susu HL Marigold samada original flavor or strawberry. Td try sample susu Anmum Materna baru & mcm sedap pulak. Hehe. So beli lah sekotak dgn harapan utk diminum kat opis. Kalau kt rmh msti aku culas punye. Haha.
Yg kelakarnya promoter susu Anmum tu tak perasan aku tgh mengandung. Perut kali ni mmg sgt berbeza dgn masa Naurah dulu. Maybe ada kaitan dgn jantina lah. Masa Naurah dulu perut melebar ketepi. Yg ini perut menonjol kedepan. Disbbkan aku mmg lepaskan tudung kebawah takde selempang lansung, makanya perut yg terjojol tu mmg dpt di cover dgn baik sekali.
Bukan nak ckp aku kurus ke ape sb…

Aku Telah Di Kutuk!

Tetibe kan....aku teringat satu kisah benar yang berlaku pd diri aku masa balik ke Johor baru-baru ni. Kalau ingat-ingat balik memang rasa sakit hati betul. Hahahha. Pakkal aje berdepan dengan orang tua. Lagi pun aku memang tak reti la nak me laser mulut or menjawab dgn orang yg mulut lepas ni. Tak reti nak balas apa. Cam terkulat-kulat gitu. So kita senyum ajelah walau dalam hati dah robek mcm kena cakar dgn ayam =P
Di satu pagi yang indah tu, aku baru lepas breakfast sambil memerhatikan mak & abah yg sibuk bersiap utk pergi kursus umrah/haji kat Bandar Tenggara. Aku offer mak & abah drive kereta habi aje pasal block kereta deme. So aku pun keluar lah kat porch kereta bersihkan apa yg patut kt dlm kereta tu.
Masa aku keluar tu tetibe ade suara drp atas jalan menanya ' ko tak pergi ke non? '. Sah. Makcik ni ingat aku adalah mak aku. Hahaha. Maybe dia rabun gaknye sbb jauh la jugak jaraknya tu. Muka makcik tu pun aku nampak samar-samar aje. Tp aku cam la makcik mana. J…

Kesinambungan Karnival Cyberjaya 2013

Eyhh...hari ni dah sampai cheque drp Nuffnang lah ^^ First time ni cash out duit berblogging setelah bertahun-tahun mengisi masa lapang dengan menaip di sini. Even tak banyak mana, siapa nak bagi duit saja-saja gitu kan? Dapatlah buat beli dress Naurah 2-3 pasang. Terima kasih Allah =) Now tengah mengeringkan cheque pasal pagi tadi hujan & air tempias masuk dlm post box hewheww....
Terasa sunyi opis di pagi Jumaat yg mulia ni. Ramai yang dah naik bas ke tapak Karnival Cyberjaya 2013 bersebelahan dgn bangunan MPSp sana. Jabatan aku ni tinggal 3 ketoi je yg diberi pengecualian. Kemain sibuk lagi memasing nak menyambut kehadiran PM kite. Sampai Tan Sri & COO yg sepatutnya sedang bercuti pun kena datang attend the ceremony.
Dalam kereta td sempat menyembang dgn habi pasal adanya konsert dlm majlis perasmian pecah tanah Masjid Cyberjaya neh. Aku ingat aku sorang je yg rasa tak proper diadakan konsert dlm majlis yg berkaitan dgn agama neh. Rupanya ada juga yang sependapat. Kan ke l…

Karnival Cyberjaya 2013

Esok ada majlis pecah tanah Masjid Cyberjaya by Perdana Menteri kita. Ehh...since parlimen dah bubar ni dia pun scara rasminya bukanlah PM kite skrg ni ekk? Hehehe. Tak kisah lah. Takde effect apa-apa pun pd majlis =P Selain drp majlis pecah tanah, ada Karnival Cyberjaya juga dengarnya. Petang esok khabarnya rancangan Al Kuliyyah pun live dari Cyberjaya di TV3. Then malamnya pulak ada konsert???? Kahkahkahh.
Tak tawulah nak kata apa. Dok bercampur aduk antara yg halal & yang haram dalam 1 majlis. Cer tengok majlis ilmu atau konsert nyanyian yg lebih ramai umat manusia. Antara artis yg hadir pd konsert tu nanti ialah Jay Jay, Black, Shiha Mentor, Tomok dll.
Selain drp tu ada jugak career & education fair, fireworks, carnival games & lucky draw. Esok staf kami ramai yang kena kesana dari pukul 8.40am sampai lah 11.30am. Minimum staf je yg dibenarkan tinggal like me a mak yong yg for sure tak tahan serabut orang ramai & panas. Tak kuasa lah nak tercongok kat sana menungg…

Projek Pr1ma Berhad

Akhirnya parlimen sudah pun dibubarkan pada hari ini. Ini bermakna pilihan raya ke-13 akan dijalankan dalam masa 30 hari drp hari ini. Usah ditanya akan aku tentang hal-hal politik. Sekadar mengambil tahu serba sedikit saja. Tak bagus utk kesihatan kalau ambil tahu banyak sangat tentang perkara dunia ni. Ecehhh..tetibe. Hahaha.
Owhh..by the way td chit chat kt twitter ttg skim rumah Prima. Ketinggalan betul sebab tak tawu yg kami ni layak utk memohon rumahnya. Seb baek masih belum terlewat utk isi borang online. Since tak banyak lagi projek rumah Prima ni, kami pilih jelah yg kat Seremban Utara sana. Sistem rumah Prima ni adalah secara undian. Kalau ada rezeki, dapatlah. Kalau takde, cuba lagi kalau ada peluang. Hehe. Tak rugi pun utk mencuba. Rezeki Allah nak bagi mana lah kita nak tawu kan? Tak cuba tak tawu.
Tak dapat isi habis lagi borangnya. Stuck kat part habi. Harap dapat lah maklumat yg dikehendaki secepat mungkin. Takot tetibe dah sampai tarikh tutup pulak. Melepas la jawabn…

Rezeki Tahun Ini

Morning all. Hari ni sampai opis terus sambung buat medical claim. Baru masuk bulan 4 dah almost RM1k. Tinggal separuh je lagi balance boleh claim. Macam tak cukup aje sampai habis bersalin around bulan August nanti. Redha ajelah. Untung boleh jugak claim sampai RM2k per year. Kalau nak banding dgn orang yg lebih besar amaun claim nya memang la rasa stress. Baik banding dgn org yg kurang bernasib baik drp kita. Then barulah kita rasa bersyukur tak terhingga =)
Owh yes. Semalam company dah bagi surat bonus & the slip. Hari ni dgr khabarnya td dah masuk dalam akaun bank masing-masing. My bonus sama je macam last year 2.5 months gaji. Habi banyak sikit 3 months. Total kalau di campur laki bini 5.5 months. Boleh ke campur gini semata-mata nak nampak banyak? Hahaha. Entah ape-ape je. Biasalah kerja 1 opis ni ada pros & cons nya. Apa pun rezeki ni kami sama-sama jelah bersyukur.
Kalau dibanding dgn orang yg gaji lebih besar, combine bonus kami ni pun belum tentu dpt amaun yg mereka…

Apa Sebenarnya Yang Berlaku di Syria

Sedikit sedutan dan berita di Syria. Sangat jarang kita dengar perkara yang sebenarnya berlaku di sana sekarang. Semoga rakyat Syria yang berjuang syahid di jalan Allah.
Oleh: Muhammad Nur Aufa
Syria merdeka dari penjajahan Perancis pada 1945, dan telah diperintah oleh anak bangsa Syria sendiri sehingga zaman Hafez Al-Assad yang telah memerintah selama 32 tahun dan diikuti oleh anaknya Basyar Al-Assad yang telah memerintah selama 11 tahun. Syria telah menjadi negara yang diperintah oleh diktator.
Hafez Al-Assad berpegang pada Syiah Nusairiyah, yang menyimpan perasaan dengki terhadap rakyatnya daripada MUSLIM SUNNI, yang mencaci dan menghina Saidina Aishah dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum, diharamkan sembelihan mereka, mereka melakukan kejahatan yang pelbagai, mereka tidak solat di masjid kita (ASWJ).
Kerajaan Syria didokong oleh Iran yang terkenal dengan Syiahnya, bahkan Hafez sendiri merupakan pelampau Syiah.
Syeikh Hassan seterusnya menceritakan tentang Syria yang…

A Silent Killer

Perghh...rasa macam nak pecah kepala bahana skip makan ubat darah tinggi malam td T____T Semalam apa yg dimakan lunch semuanya keluar balik masa nak balik keje. Sudahnya lembik sampai ke malam & lps Isya' terus tido tak ingat ape sampai lah ke pagi. Ubat BP & supplement semua tak makan. Foods apetah lagi. Mati terus selera kalau dah start muntah-muntah gitu. Pagi-pagi check BP mencanak terus yg bawah 91 @_@
Tak berlengah terus inggah petrol station beli roti & susu. Sampai opis terus makan ubat & amek reading 1 hour after that bawah dah normal 77 aje. Normal mmg la normal. Tapi effect ubat tu pd aku mcm nielah. Macam nak pecah kepala. Rasa darah semua berkumpul kat atas sana. Nak kata sakit kepala tak jugak. Nak kata pening sgt pun tak jugak. Nak kata nak muntah pon tak jugak. Susah nak describe mcm mana. Tapi yg pastinya rasa tak best. Mcm bengang aje kepala ni rasa. Tekanan.
Penyakit darah tinggi ni memang buat aku selalu ingat pd kematian. Sememangnya ia penyak…

Terrible 3

Kalau parents lain maybe berhadapan dgn fasa Terrible Two, aku pulak berhadapan dgn fasa Terrible Three. Naurah sejak-sejak masuk 3 tahun ni, akalnya makin panjang. Kreatif pun iyer. Malangnya dlm perkara yg boleh menimbulkan amarah pd kite sampai boleh bertukar menjadi raksasa gorgon.
Aku jenis ibu yg bukan banyak cakap. Aku tak suka cakap banyak-banyak kali. Sbb kalau kena ckp banyak kali tapi orang yg kita cakap tu tak buat apa yg kita suruh, aku akan jadi seorang yg pemarah. Utk mengelakkan jd orang yg pemarah, kita ckp sekali dua aje sudah. Nak ikut, ikut. Taknak, sudah. Hasilnya kalau Naurah buat onar, rumah mmg mcm tongkang pecah. Pasrah ajelah.
Tapi lately kesabaran makin teruji. Dah lah tak mendengar kata. Pastu dah pandai menjawab. Tapi aku tetap tak suka nak marah. Ohh..maybe jugak sebab selalu mengingati diri yg sedang mengandung. Orang kata kena lebih banyak bersabar. So itulah yg aku buat. Tapi bila Sabtu lepas dia pergi rendam pil Omega Guard & Ostematrix aku dalam…

Kami Sudah Berhijrah

Hari ni sepatutnya my big boss dah masuk kerja. Unfortunately (ehh...mcm x percaya guna perkataan ni hihi) her flight to Malaysia was delayed & I think she need more rest. Aku rasa ini macam kali pertama my bos apply emergency leave sejak dia bekerja kat sini. Hebat tak dia? Then you guys know la how dedicated she was to her work. Ini juga yg membuatkan staff dia semua stress. Hahaha.
So another work day for us to enjoy. Esok bersiap siaga lah yer.
The only thing that interesting for me to share here is about penghijrahan kami sekeluarga  drp syarikat insurans konvensional kepada Islamik. Alhamdulillah semua borang dah siap sign. Cuma tunggu beberapa perkara utk kami clarify dgn agen insurans yg baru. Semalam kami berbincang selama 2 jam ni McD, Nilai utk perkara ini. Ianya bukan satu perkara yg mudah. Banyak aspek yg perlu di ambil kira.
Sejujurnya memang banyak RM yang kami akan rugi abp bertukar insurans ni. Prudential sememangnya memberikan coverage & pulangan pelaburan y…