Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2008

:( :( :(

Napelah aku rase hidup aku nie mcm kosong jer. Lalui hari2 dgn begitu saje. Aku still solat, solat sunat, baca Quran mcm rutin yg aku try biasekan sjk bln 7 lepas. Tp still aku rase mcm ade kekosongan dlm jiwa aku. Nak kate aku sedih, x jgk sbb aku dah ada Iz yg bersedia nk kawen ngn aku bile2 masa. In fact kitorang dlm proses nk kawen pn. Still aku rase mcm hambar je kehidupan aku nie. Kkdng ketawa mcm di buat2 sdgkn fikiran aku sbnrnye blur & kosong, hampa. Mcm xde semangat jer nk hidup. Aku masih lg kesempitan dlm kewangan. Tp aku x runsing pn. Nk balik utk Raya Haji pn cam nak xnk jer. Balik naik kete, tp duit minyak, tol xde. Mintak mak, dia kate leh bg RM50..pn x cukup gak tue...mintak Anje support tol lah hehe. Balik KL K.Ya ade, xpe. Mmg kering betol lah aku skrg nie. Tp aku cam relax & buat x kisah jer. Duit aku kuar pn juz utk minyak g balik keje, top up & kuar mkn ngn Iz yg sllunye dia banje hehe. Itu jelah life aku. Maybe aku da btl2 rase busan dgn life single …

Runsing

Aku runsing jgk sbnrnye bile fikir ttg aku ngn Iz skrg nie. Dah la asek ingat kt dia, pastu keluar berdua, pegang tgn lagi...adoiiii....camno nie? Aku bkn xtau semenye dosa, tp still lg buat. Hasutan & godaan setan amat kuat la. Nie yg aku mls nk berkapel nih. Nielah yg merunsingkan aku sejak kblkangan nie. Kitorang mmg tgh dlm proses ke arah perkahwinan pn. Tp dlm tempoh nk smpi ke target tuelah yg masalah skrg nie. Kompem la sllu kuar berdua. Mcm mggu nie 3 kali lah termasok utk hari nie. Next week last jumpe Rabu 3/12, Khamis & Jumaat dia cuti g Langkawi for family trip. First time nie berjauhan dgn dia. Rase cam ade berat hati gak nih hmm..hari nie jumpe, esk maybe nk jumpe gak, Isnin jumpe, Selasa off sbb dia main badminton, Rabu last jumpe sblm dia cuti. Adoii...cam kemaruk cinta da pulak skrg nie. Macam2 la aku nie..hampesss..hampesss....mcm da x blh nk berpisah plk dahh...hisshh x phm aku perasaan aku nielah...

Jalan Bahagia

Genap sebulan tempoh perkenalan aku dgn Iz & kitorang mmg serius to end this r/ship dgn perkahwinan. Insyallah on 13/12, aku & Iz akn balik ke Linggiu. Esoknye on Ahad 14/12 Iz nk g kenduri kawen kawan dia kat Air Tawar 4. So mcm ade agenda lain gak la. Kitorang apply leave on 15/12 Isnin & balik KL hari tue lah. After this proses, Insyallah by bln 1, parents Iz dtg to proses meminang & merisik. Maybe bertunang sekali lah kot. Iz ckp dia x pasti lg ttg tue, bg dia diskas dgn parents dia dulu. Tp dia mcm nak merasa sekejap la. Aku x kesah la..juz xyah la ade hantaran bagai. Juz sarungkn cincin mcm biase je sudah.

Aku mmg target by bln 5 or 6 la kitorang kawen. Bab duit aku rase xde masalah sgt kot. Iz kate dia pn ade saving & leh mintak parents dia top up gak la sikit2. Aku rase parents dia pn kompem xde hal punye lah. Diorang pn byk duit nak buat ape simpan je? So melabur la kt anak2 & parents dia pn jenis baik & x kisah jer. Insyallah semua berjalan lancar …

Hampa. Kosong. Zero

Rase x best betol lah skrg nie :( Aku rase life aku mcm kosong jer. Msti sbb aku da byk lupekan Allah :( Aku tau aku byk buat x betol sejak kapel dgn Iz nie. Dah la pegang2 tgn bagai. Tensen la mcm nie :( Amalan sunat pn cam da byk tinggal. Buat ats sbb rutin, xde nekad yg jitu mcm dulu utk capai Syurga Allah kt akhirat sok. Smpi aku rase xde nikmat beribadah pd Allah. Msti Allah sgt2 murka pd aku :( Entah2 Dia pn dah x sudi pandang muka aku lagi. Yg pasti aku mmg rasa kosong je dada nie. Perasaan mcm dah xde. Cintan2 dgn Iz pn aku rase mulut aku je yg ckp syg la hape la etc.tp hati aku nie mmg rasa zero btl lah. Peliknya perasaan nie. Kosong sekosong2nya. Mcm aku dah xtau ape tujuan hidup kt dunia nie. Hidup sekadar hidup saje. Hari2 berlalu begitu saje. Hampa. Kosong. Sepi. Sunyi. Dr segi kewangan mmg la aku kesempitan. Tp xkan la sbb yg lain aku dpt aku rase kosong mcm nie?

Aku rase aku dah tersesat jalan dah nie. Tak pn snng kate da tersimpang la nie. Dah xde nikmat rase hidup nie …

Usaha Doa Tawakal

Jumaat lepas ptgnya g tgk Madagascar kt Alamanda dgn K.Lin & K.Som. Besh giler citer tue. Dr awal smpi abes x abes2 aku gelak. Lawak btl lah. Then kitorang lepak makan2 kt Food Court. Skali jumpe dgn kwn Iz lah dgn aweks dia. Si Iz cam x keruan jer sbb kwn dia cam teka dgn awek la (aku la tue). Dah la kbtln aku & dia pakai baju kaler hitam. Mmg nmpk sgt mcm kapel bile dah ddk berdua eventho ade K.Som & K.Lin ddk kt depan tue. Then K.Lin & K.Som balik, teman kwn dia makan smpi abes & kitorang cau cin cau. Iz hntr aku balik & aku mmg x larat la gelak dlm kete bile ingat2 balik scene Madagascar 2 tue. Aku rase lebih lawak dr yg 1st. Klu nk tgk lg skali pn aku xde hal hehe. Si Iz pn tergelak bile tgk aku gelak. Dia smpi kate 'sudah la tue...sudah laa...' hahaha. Seb baek aku period, so xla terkocoh2 g Solat Maghrib kt Alamanda tue. Si Iz jelah berkampung kat surau sbb dia kata ramai giler org. Msti org2 yg lepas tgk wayang ler tue.

Hari nie after keje nk kua…

Impian Kasih

Selamat dah mamat tu ganti puasa 1 hari. So lepas nie tinggal lg 2 hari jer. Bulan depan & bln 1 lah ganti. Smlm kuar mkn kt Chop & Steak yg besar tue. Best gak la environment kt situ. First time makan kt situ. Aku belanje dia & kitorang sembang lame lah gak smpi kol 9.00pm. Then balik, singgah Petronas kt rmh aku tu jap & dia g beli top up. Mlm sket gayut lagi dekat 1 jam. Mmg kemaruk cinta betol lah kitorang nie. Aku pn xtau la. Tp makin lame cam makin 'into' gak dgn mamat nie hehe. Rase cam leh hidup senang & simple la dgn Iz nie. Dh la rmh dah ade kt Salak Tinggi tue. Dia kata rmh tu rmh baru siap dlm last year. So mmg kosong lagilah. After kawen mmg ddk situlah kate dia. Tp sblm tue kene beli la perabot seme dulu. So at the mean time kene duduk rmh parents dia dulu gak la ulang alik g keje. Aku xde hal jer, ikot jelah dia kot mane pong. Aku try sesuaikn diri & jd yg terbaik je dlm ape pn situasi dlm hidup aku. Ape2 pn kene berani hadapi cabaran dlm…

Live for Others

PC aku dah hampes dah. Kene format balik. Iz pn da amek da g bwk balik markas dia. Hopefully dpt la retrieve data2 surat dlm tue. Sempat lg sembang2 cam dating la jugak td dgn dia sambil2 dia batulkn PC E. Shahrel td. Amek kesempatan kejap. Lg plk time lunch hour. Hari nie kitorang same2 puasa. Dia puasa ganti yg dia demam 3 hari mase Ramadhan lepas. Aku puasa sunat Khamis jelah. Aku paksa dia puasa gak sbb klu x start nk ganti bile lg nk ganti? Better buat skrg sbb masuk Maghrib pn awal dlm pukul 7.00pm, so amek la kesempatan nie. Aku soh dia ganti sebulan sehari puasa tue. Meaning Insyallah by bln 1 dan abes da ganti semua. Tp mmg dia ckp dia x tahan sgt puasa. Kelakar pn ade hehe. Tp xpelah..yg pntng dia usahakan jgk nk buat. Nielah masanya aku gunekan kuasa cinta pd tgn aku pd dia hua hua. Benda baik pun kan? So ptg nie aku janji ngn dia nk belanje makan kt Serdang, Insyallah. Solat kt Masjid UPM & gerak teros g Fish & Chips kt kwsn kilang yg besar tue. X pernah lg pegi si…

Sakat & sakat

Hehe..aku sukelah sakat2 merajuk dgn si Iz tue. Sbbnye dia mcm xtau nk buat ape. Dok adoii...adoii...jgn la mcm nie....nape senyap? cam risau sgt klu aku senyap jer...heheh...aku pn saje2 jelah kan..pdhal bkn ape2 pn hua hua..bile lg nk merajuk kan? skrg nielah time org mmg tgh sayang gile2 nihh..bleh ngade2 sket..huhu..mcm td terkejut gak aku dia ckp ' terlalu sayang awk tau tak?' cam terdiam den sedetik...tgk cam bese2 poyo2..tp bile ckp tu kkdng power gak. pastu dia suke ckp 'syg awk sgt sgt' ...'syg awk'....pagi td pn dia bt aku terkejot mase aku call dia otw nk ke opis..memule aku ckp aku x buat n.goreng, then dia ckp kecewa..pastu aku ckp la aku buat laa..then teros hepi je suara dia..pastu tetibe ckp 'sy syg awk tau tak?'...terkojot gak aku hahaha...teros pekena aku soh aku plak ckp..hampeh..pdhal Shahrel pn baru masok opis. klu tak blh gak aku ckp hehehe..ntah pape ntah..

Aku pecaye bile dia ckp dia sayang aku. Sbbnye org laki yg mmg x pndai sgt …

Calling calling....

Mlm td sembang dgn Iz spt biase. Hampeh jer sbb makan 1 jam la jgk sembang. Mmg xblh la nk limitkn. Ade je topik yg nk di ckp. Best ckp dgn dia sbb sakat menyakat hehe. Anyway mlm td dia citer mak & ayah dia lah mase tue tgh tgk tv sama2. Then mak dia tanya 'suke ke bdk tu?bile nk pergi Johor?' terkejot la mamat tue tetibe mak dia ckp mcm tu...hahaha...then dia ckp nnti la dulu. Gaya mcm nk g Johor mlm tu jgk dah..hehehe..lawak la dgr dia citer. Kire aku rase parents dia kire dah approved aku lah nie. Syukur Alhamdulillah. Eventho prestasi aku x semaximum yg aku rase aku leh buat, tp still xla teruk sgt. Parents dia pn da mls nk pk byk gaknye. Tgk aku ok jer penampilan, leh sembang2 cam biase, solat.. sapu jelah hehe. Dah ler tau anak bujang diorang tu jenis x pandai sgt dgn ppn huhu. So da ade aweks kire blh teros jalan jelah. Umo mamat tu pn da 28, tahun depan nk masok 29. Tua gak dah tue. Tp dressing mcm bdk2 jer lagi. Shirt, slack or jeans & snickers. Tp x nmpk pel…

Aku Yg Lemah

Ada 1 citer sedih K.Ya citer Sabtu lepas. Ade bdk ppn HR kt tmpt dia meninggal sehari selepas bertunang. Adik dia bwk kete pass out. 2 meninggal, ppn tu & adik dia lg sorang klu x silap. Terkesan jgk sket kt hati aku. Sdg kite gembira2, if Allah dh tetapkn ajal kite, ia datang menjemput x mengira waktu. Tak kirelah time tue tengah hepi ke sedih ker. Kematian adlh ssatu pkr yg ghaib. Hanya Allah yg mengetahui bile ajal ssorg akn smpi. Bile pk psl mati, rasa mmg insaf la. Mcm aku skrg nie plan2 dgn Iz mcm2 psl kawen la ape la. Tp at the same time aku pk semuanya bergtg pd keizinan Allah. Klu mmg jodoh kitorang, akn kawen la. If bkn, usaha mcm mane pn xkan berjaya. Qada & Qadar Allah takde siapa yg dpt mendahuluinya. Redha jelah dgn apa pn outcome dr perbuatan kite. Usaha utk menjayakan target yg ingin dicapai, doa pd Allah & tawakal pd kesudahannya. Apa2 pn pasti akn berbalik pd Allah sbb Dia-lah Tuhan Yang Mentadbir sekalian alam nie. Tiada apa pn yg akn berlaku tanpa keizi…

Wudhu'

Kategori : IBADAH Akidah Tajuk : Mencapai Darjat KesempurnaanHadith : Dari Nu’aim bin Abdullah r.a katanya, dia melihat Abu Hurairah berwudhuk. Dia mencuci muka dan tangannya hingga sampai ke batas bahu. Kemudian dicucinya kedua kakinya hingga sampai ke betis. Sesudah itu dia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:”Sesungguhnya umatku akan datang kelak di hari kiamat bercahaya-cahaya wudhuknya. Maka siapa yang dapat melebihi batas-batas yang wajib, lebihkanlah” (Muslim)
Huraian
1. Salah satu syarat sah sembahyang ialah mengambil wudhuk. Dengan wudhuk yang sempurna seseorang akan dapat mengerjakan solat/sembahyang dengan penuh khusyuk.
2. Ketika berwudhuk kita diharuskan membaca doa-doa yang tertentu seperti berikut:
i. Ketika berkumur, berniatlah: "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
ii. Ketika membasuh muka, berniatlah:"Ya Allah, putihkanlah (berikanlah cahaya) pad…

16 Nov 2008

Selamat dah semalam aku kenal dgn Insyallah bakal mertua aku. Mak dia baik sgt. Lembut & aku rasa selesa sgt. Ayah dia eventho nmpk cam garang, tp masih lg blh di ajak bersembang. Giler besar rmh dia. Mmg blh kate org senang la. Tp mmg rasa selesa sgt dgn family dia. Adik dia yg Form 1 tue manje sgt dgn mak dia. Asyik peluk2 jer hehe. Happy aku tgk suasana mcm tue. Juz sunyi sket la sbb x ramai org rmh dia. Yg 2 lg lelaki tu sorang kt Penang, Uitm amek Dip. Kej.Awam. Yg sorang lg keje dgn JKR kat Larkin, JB. Tgk gambo family dia seme. Rase cam cozy sgt rmh dia. Si Iz pn mmg low profile gile. Aku x pernah rasa bile berckp dia mcm ada rasa bangga ke hape. Jenis down to earth la & dia pn baik sgt2. Rasa secured sgt klu kawen dgn dia. Insyallah klu mmg jodoh kitorang, aku syukur pd Allah krn berikan aku Insyallah suami yg lebih baik dr Sepul. Ttg perasaan, aku tolak tepi. Yg pasti aku senang sgt dgn Iz. Yakin dia blh jd suami yg baik. & aku pn kene usaha jd isteri yg baik, Ins…

^_^ :) ;p

Aku suke la dgn Iz tue hehe. Means rase happy. Eventho kitorang leh kate mmg dah serius gak la, still kitorng maintain cam kawan. Leh sembang siot2 lagi seme. Sbbnye kitorang pn same2 sempoi. Tp dlm pd poyo2, mamat nie caring jgk la. Cume cara dia caring tu sempoi. Semuanya sempoi & simple dgn dia nie. Aku rase smpi life aku pn jd mudah & x byk fikir. Dlm pd kawan2 kitorang start proses to get serious. Yg bestnya aku suke sembang dgn dia. Suke sakat2 dia. Dia pn sakat2 aku. Cam besh sgt keadaan nie. Aku syukur pd Allah sbb temukan kitorang mcm nie. From juz a friend yg mmg stakat hai hai...then dgn 1 pertemuan makan2 kt Terminal Cyberjaya dgn K.Lin, K.Som & Suhairi on 24/10 (Friday), semuanya terus smooth utk kitorang jd rapat smpi now. On 31/10 dia start sms aku (Friday). 6/11 aku ajak dia teman aku g Klinik Huda. Ptgnya g Serdang amek tesis Ina. 8/11 (Sabtu) dia dah kenal dgn K.Ya. Smpi skrg dlm sehari msti kitorang akn contact. Sms dah kurang sbb pd aku dah x praktikal …

Bagus Sbg Peringatan!

Seorang guru pernah bercerita kepada saya. Katanya, diriwayatkan, tatkala
Allah selesai mencipta syurga, maka Allah memanggil malaikat untuk
menyaksikan kehebatannya. Malaikat yang melihatnya telah terpesona dengan
kecantikan syurga lalu berkata "Nescaya semua orang akan mahukannya". Lalu
Allah melindungkan syurga itu dengan kemiskinan, kepayahan dan ujian. Maka
berkata pula malaikat, "Nescaya, tiada yang akan berjaya".

Kemudian Allah menciptakan neraka dan sekali lagi memanggil melaikat untuk
melihat betapa azabnya siksaan yang ada di dalamnya. Malaikat yang
melihatnya berasa gerun dengan penderitaan yang terkandung di dalamnya
seraya berkata "Nescaya, tidak akan ada orang yang akan mahukannya". Tetapi
kemudian Allah lindungkan ianya dengan emas, kekayaan dan keseronokan,
berkatalah mereka "Nescaya tidak akan ada yang akan terlepas".

Saya sebenarnya amat terkesan dengan riwayat ini. Dan beberapa kali juga
saya ulanginya di hadapan beberapa orang teman (teru…

Syukur 2008

Aku spttnye kene bersyukur dpt kenal dgn Iz. Maybe dr segi rupa paras dia kurang sket. Tp dia seorg yg sgt simple & senang utk terima cara aku. Juz aku jelah yg kene kuat dlm hal nie. Dia mmg ikot jer. Bab perasaan dia mmg kurang. More to gaya bebas & xnk pening2 kpl. Tp serius & very committed. Apa yg aku nmpk dia mmg lelaki yg setia sbbnye dia mmg x pandai ttg ppn. So aku x perlu takut Insyallah. Dia pandai bersosial & byk kwn. Suke tgk dia treat kwn2 laki dia baik2 jer. Dia jgk org yg sabar & tak pandai nk marah. Dia kate klu marah dia diam & dia kate mmg jarang sgt nk marah. Sbbnye dia amek mudah byk benda. Hidup dia mcm smooth je tgk. Hepi & relax. Seronok gak tgk gaya hidup dia. And dia amat rapat dgn family. Tu yg paling bagus. Kire anak lelaki yg baik la. Dia pn kate dia da insaf hehe. Dulu jelah degil x dgr kata. Now dia kate mmg sllu lepak rmh. Keluar pn dgn sepupu2 yg mostly lelaki. Life dia simple dgn kawan2.

Yg aku suke dia sgt jaga aku. Mcm aku…

Keep In Track

Alhamdulillah hari nie aku mcm da jumpe balik diri aku yg lame. Yg sblm keluar berdua2an dgn Iz 4 kali. Dugaan hidup nie terlalu hebat. Dunia nie terlalu hina. Mmg bkn mudah hidup di dunia nie. Eventho semua sedia maklum tugas Allah ciptakan diri kite nie, melaksanakan ketaatan & meninggalkn sgl larangan-Nya bknlah 1 perkara yg mudah. Amat mdh utk membuat kejahatan, kerosakan, kemaksiatan krn ianya di dorong oleh hawa nafsu & setan. Dan utk stay membuat sgl kebaikan menjd amat sukar bile dah sllu buat dosa2 pd Allah. Aku sndiri dpt rasakan perubahan diri aku from better to worse. Mmg betul if kita tak jaga Allah, Allah takkan jaga kita. Amat mdh utk lalai & leka. Kite akn jd org yg ambil mudah dgn suruhan2 & larangan2 Allah. Sukarnya hidup di dunia nie.

Hari nie dada rase ketat sikit. Hopefully perasaan yg baik gakla. Nak tune balik focus yg dh lari. Nak start balik rutin life sblm nie. Tdo awal after baca buku, bangun tahajud & witir & bace Quran. Fokus. Jagala…

Progress

10/11 Isnin. Hmm..mcm mane nk ckp ehh. Kire aku ngn si Iz tue dah declared la on 7/11 Jumaat lepas. Mlm tue sms2 & dia offer diri dia hehe. Esk ptg YM & kitorng keluar ptg tue g Tmn Putra Perdana jalan2 & sembang2. After dia hntr smpi kt Flet Hijau tu, kitorang sembang dlm kete & dia pn ckp dia betul2 serius. Dia nie cam lawak sket la sbb dia x pandai sgt layan ppn. So mcm aku yg kene bangkitkn citer2 ttg perasaan nie. Kelakar la sbb aku suke je buli2 dia. Sabtu kitorang keluar g Mines dgn K.Ya & dressing mamat nie mmg mcm bdk2 muda lagi la. Tp x nmpk weird pulak. Cam comel jgk aku tgk. Dgn kasut cam snickers dia tue. Mmg habis2an dia kene buli dgn kitorang. K.Ya pn dok tenung pandang dia & dia plk jd cam segan & mmg dia jd pendiam giler. Kitorang la yg byk interview dia mcm2. Mmg best la kenakan dia. Then g mkn kt Village View, Bangi & balik Bdr Permaisuri. Beli simpack Xpax & aku bg dia guna h/p yg x pakai tue. So now murah sket la klu nk call or …

Serah pd Allah sajalah...

Semalam 2 kali aku keluar naik kete berdua dgn Iz. Aku xtaulah mcm mane. Tp mcm laju je aku ajak dia teman g Klinik Huda tghari smlm beli ubat K.Ya. Sembang2 biase, gelak2 mcm tue jelah. Then ptg smlm K.Lin+K.Som xleh nk join g amek report Ina ShTech tue. So skali lg keluar berdua jer. Beli burger kt Pdg. Teman dia makan burger & minum. Then x lame Maghrib, aku berbuka dgn air jer. Tapau burger daging special. Spt biasa aku pow dia lagi. Dah la pow top up 10 hengget pagi tue, then burger lg. Nyahaha...esok sabtu lom masok lg nk lunch...hua hua..anyway dia kene balik awal sbb ade kenduri rmh makcik dia katenye..so gerak cepat jgklah..

Mlm td sms2 lagi. Then tetibe dia offer diri dia da. 3 kali ckp dia serius. So aku layan serius gak la mcm. Aku pn mls nk pk byk la. So layankn jelah. Klu ade, adelah. Klu xde, xdelah. For now kawan2 jelah dulu. Tgk mcm mane perkembangan nye..klu dia serius btl2, dia akn push laa..aku layankan jelah tgk dia mcm mane....serah pd Allah jelah semenye..Ins…

Fokus & tekad

Alhamdulillah. Subuh hari nie 1st time aku buat Solat Sunat Subuh. Solat Sunat Rawatib (sblm or slps solat) yg amat Rasulullah SAW jaga. Insyallah akn di jadikan rutin life. Aku kene jadikan semua amal ibadah sunnah sbg sst yg seronok. Yg tidak membebankan & paling penting sekali kene ikhlas utk dptkn keredhaan Allah di dunia & akhirat, Insyallah. Hari2 aku bertambah ceria bile aku menjaga talu hub.dgn Allah. Hub.aku dgn manusia sekeliling pn rasanya bertambah baik dr hari ke hari. Aku xnk org ckp aku nie sombong lg. Aku akn cube utk biasakan diri aku sllu tersenyum pd org yg aku jumpe & tegur ape2 jelah. Bile buat baik dgn org, kita rasa happy & bersemangat. Hari nie aku puasa sunat Khamis. Mood ceria jer, alhamdulillah.

Bab kwn dgn Iz pn makin hari makin baik jer. Aku cuma kene hati2 jgn smpi keluar berdua jer. And actually aku kene bataskn diri spy jgn sllu sgt berkumpul sembang kosong dgn diorang. Buku Dr.Aidh sllu tekankn jgn join kerap sgt perkumpulan yg sia2. Aku…

Confusing Life

Aku risau betol la dgn life changes aku skrg nie. Aku mcm still blur2 lg dgn rutin aku. Mggu nie mmg mggu yg confused. Aku blm blh sesuaikn diri sgt lg la. Blm stable lagi. Rasa mcm terlalu byk perubahan. Aku jd takot sgt. Bile dada jd ketat, aku rasa Allah sdg murka pd aku. Aku zikir, ingat Allah byk2, mohon keampunan, sometimes still x hilang. Aku mcm tak pasti ape yg silap kdg2 tue. Tp aku mmg sgt2 confused lg la.

Now aku btl2 yakin. If dada rasa ketat, ubatnya hanya dgn solat & mohon keampunan dr Allah. Aku bkn x usaha. Aku usaha sungguh2 utk xnk buat dosa sgt. Aku cuba. Fikiran aku pn bkn x runsing & susah hati bile fikir byk kelemahan diri nie. Aku akui aku mmg lemah & aku sentiasa berfikir ttgnya. Aku usaha sungguh2 utk khusyu' dlm solat, jaga waktu solat & paksa diri bangun awal2 pagi utk tahajjud & witir+baca Quran. Semua tu aku buat utk dpt keredhaan Allah. Utk aku bahagia bkn je kt dunia, malah yg lbh pnting kt akhirat.

Aku cube daya upaya utk tlg org …

Dosa & Maksiat :(

Alangkah susahnya jalan ke Syurga. Mcm skrg aku nie mmg nafsu & syaitan sdg lumba2 je nk jebak aku ke alam dosa & maksiat. Aku kene hati2 dgt skrg nie. Tp itulah..byk sungguh kelemahan aku nie. Kdg2 rasa lemah sgt. Pasti lps muhasabah diri, aku menyesal. Then ape lg blh buat? Mohon keampunan sajalah dr Allah. Now kes dgn si Iz nieh. Sabtu nie nak kuar sama. Aku niat mmg xnak keluar dua2 dgn dia. So aku nk dia ke Bdr Permaisuri amek aku+Anje+K.Ya. Blh la aku kenalkan diorang seme. Blh diorang nilai sket si Iz tue mcm mane. Hopefully ok lah. Tp ntah la..aku x inform lg mamat tue plan aku nie. Buatnye dia takot pulak ehh...hehehe..Ingat nk ajak kuar g lunch sama2, then hantar Anje ke Gombak. Aku pn x pernah lg smpi rmh sewa Anje tue. Teringin gak nk tgk dia mcm mane kt sane. Aku nie dah buat si Iz tue mcm bf aku pulak..ish ish..Aku pn kkdng cam confused lg nieh. Niat tu mmg kawan2 jelah dulu. Tp progress agak cepat & lancar jgk nieh. Pdhal masing2 xde pn ckp ape2. Mcm blh ras…

Teman Hidup

Ya Allah, alangkah seronoknya jika aku mempunyai teman yg dpt aku berkongsi cerita ttg kebesaran & kekuasaan Mu. Seronoknya jika dpt berbincang ttg Al-Quran, ttg Islam...yg mempunyai minat mendalam utk kembali pd jalan Allah. Sama2 berusaha jd hamba Allah yg taat pd perintahNya & meninggalkan laranganNya. Setakat nie aku cume boleh lepaskn segalanya dlm blog nie. Kpd manusia sometimes to K.Nita & K.Niza. Tp itu pn x blh selalu jg. Seronok if dpt suami yg interested ttg dalami ilmu agama. Blh kitorang kongsi2 pendapat & ilmu. Saling nasihat menasihati yg hak & yg batil. Tegur menegur if nmpk kesalahan. Terapkan pendidikan Islam dlm kehidupan seharian. Masa pregnant nti aku cuba dr awal terapkn nilai2 Islam pd baby. Aku nk ada anak yg soleh & solehah. Yg blh mendoakan kesejahteraan aku & suami bile kami di alam barzakh kelak. Yg menjunjung tinggi nilai2 Islam yg semakin pudar dewasa ini. Manusia perlu kembali pd agama utk hidup sejahtera. Betapa rmi muslimin …

Tetapkan Jalan

Aku kene berhati2 dgn life aku skrg. Aku rasa aku dah agak leka & lalai dgn life dunia. Dgn kwn2 lah nmpknye skrg nie. Plus dgn persahabatan dgn Iz yg blh menjerumuskn aku dlm pkr2 maksiat. Aku kene betulkn semula fokus aku. Fokus on akhirat, bkn dunia. Aku kene slow down sket dgn si Iz tue. Soal jodoh, aku serah pd Allah. If mmg jodoh kami, aku mohon Allah permudah perjalanannya. Ishh...aku susah hati sket nie..dada pn rasa ketat sket nihh..aku kene muhasabah balik diri aku. Berbalik pd Allah. Mlm nie Insyallah aku nk settlekan kemas bilik. After semua dh settle, aku nak tetapkn balik rutin yg dh agak terganggu nie. Ya Allah, jgnlah Kau palingkan semula hati ini setelah Kau berikan hidayah padanya. Hanya Engkau lah Tuhan yg aku sembah & hanya kepada Mu lah aku mohon pertolongan. Kasihanilah hamba Mu yg mengharapkn keredhaan dari Mu. Peliharalah aku dr sbrg dosa & maksiat. Peliharalah aku dr tergoda dgn dunia. Amin.

Destinasi Akhirat

Kehendak. Kehendak hati aku adlh utk menghambakan diri pd Allah. Utk menyerahkan jiwa, raga & kudrat fizikal aku utk beribadah pada-Nya. Aku merasakan aku amat memerlukan-Nya. Ini krn aku nekad utk bersandar pada-Nya. Stp apa pn yg terjd pd diri aku adlh atas izin-Nya. Pasti ada hikmah yg tersembunyi di sebalik apa yg berlaku pd diri ini. Dan aku mohon ketetapan yg terbaik dr Allah utk aku samada di dunia mahupn di akhirat. Mgkin masih pjg lg perjalanan hidup aku. Jd aku perlu sntiasa bersiap sedia dgn ujian2 yg akn dtg. Dlm masa yg sama, siap sedia menghadapi kematian yg akn dtg menjenguk tanpa lewat or cepat brg sesaat. Jgn smpi apb nyawa dicabut, akn ada rasa menyesal krn x buat kebaikan & amal ibadah dgn bersungguh2. Aku kene perguna masa aku dgn sebaik2nya. Sentiasa beringat ttg hidup di dunia ni hanyalah singgahan utk mengumpul amalan. Kem.alam kubur dimana disitu saja sementara menunggu Hari Pembalasan, ada 2 keadaan yg akn kite tempuhi samada seksa or damai. Ini pn sel…

Lintasan Minda

Tetiba aku terfikir. Allah SWT amat Pengasih, Penyayang & Pengampun kpd semua hamba2Nya. So ape salahnye klu buat dosa, then kite mintak ampunlah pd Allah. Aku rasa msti rmi jgk manusia yg fikir mcm nie. Mule2 aku rasa ade betulnya jugak. Tp tetibe aku teringat ttg kematian. Kite tahukah bile ajal akn menjemput kite? Klu waktu ajal menjemput kite sdg leka dgn dosa & maksiat, tanpa sempat bertaubat, mcm mane? So mmg xde alasan knp kite nk sia2kan masa yg ada skrg dgn berbuat kejahatan. Bile kite sentiasa beringat ttg mati, kite jadi pasrah & rasa kerdil sekali sbb kite mmg tiada kuasa apa2 pn dlm bab kematian. Kite semua tertakluk pd kehendak Allah SWT. Sbb itulah kite digalakkan utk berdoa dgn bermohon pd-Nya spt hidup kite sentiasa saja dirahmati, diberkati & dilindungi-Nya. Mohon agar dijauhi dr melakukan dosa2 & maksiat. Allah menciptakan manusia dgn pelbagai kelemahan. Kelemahan2 ini spy kite mengaku bhw kita adalah lemah & tak lari dr membuat kesilapan. Ki…

Manisnya Iman :)

Kategori : IBADAH Akidah Tajuk : Menghayati Hadith : Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Bacalah al-Quran dan menangislah, dan jika tidak boleh menangis buat-buatlah menangis”

(at-Tabrani)

Huraian
1. Perasaan khusyuk, takwa dan kehambaan kepada Allah S.W.T hendaklah dipupuk di dalam jiwa setiap individu Muslim. Ini dapat dicapai melalui pembacaan (tadabur) al-Quran, mengerjakan sembahyang, dan merenung (tafakur) tentang kejadian makhluk Allah di muka bumi ini.
2. Orang yang alim dan mempunyai sifat mukmin yang sebenarnya adalah mereka yang akan tersentuh hatinya sebaik sahaja membaca atau mendengar ayat-ayat Allah dibaca. Begitu juga mereka akan terharu dan merasai keagungan Allah Yang Maha Besar apabila terpandangkan ciptaan-Nya yang begitu cantik dan mengagumkan.
3. Segalanya ini adalah tanda-tanda kemanisan dan kelazatan iman yang sebenarnya dan hanya dapat dirasai oleh hati-hati yang hi…

Neocyber Perasmian Pecah Tanah 01Nov2008

Housemate baru@Putrajaya - Kak Lingg & Dayang

Man bertembung dgn Dayang...control siot

Kak Lingg posing maut hehe

Not bad kan? Neocyber nihh..


Hua hua..Kak Lingg yg amek gambo nie...nmpk badan aku dah ok kan? ^_^

Allah No.1

Pakcik Iz ajak buke pose kt Cyber daa..aku serba salah..tp aku fikir kt Terminal tue ada Surau, then aku bwk telekung, order makan, masuk waktu aku solat jap, then baru makan. Solat khusyu' betul2, zikir betul2, doa betul2, kene fokus. So xdelah mkn masa lama sgt. Balik jer mandi, siap2 utk Solat Isya' pulak. After Isya' leh tadarus panjang sikit. Then barulah cat bilik etc. Insyallah, aku kene pandai manfaat masa utk sentiasa pastikan Allah is still No.1. Masih blh bersosial, tp Allah msti jaga juga. Insyallah :)

Tp sosial nie aku kene had kan jugak. Jgn selalu sgt. Maybe dlm seminggu sekali dua jer. Dugaan sungguh la dgn diorang2 nie. Yg pntng xleh berdua2an dgn pakcik tue, Insyallah aku akn cuba elakkan sedaya upaya :)

Syukur 2008

Time aku susah ke, time aku senang ker, aku kene selalu ingat pd Allah. Aku kene sllu bersandar & bergantung pd Allah. Krn apa pn yg berlaku pd diri aku adalah dgn izin-Nya jua. Kalau 10 org nk pedajal aku, tanpa izin Allah, ianya xkan terjadi. Dan klu 10 org nk bg kebaikan pd aku, tanpa izin Allah, pun xkan terjadi juga. Betapa bergantungnya life kite nie pd Tuhan yang menjadikan kita & seluruh alam semesta nie. Dan pd aku tak pelik pun. Knp nak pelik? Cth kite cipta mainan, mstilah kite yg berkuasa ats mainan tue. Kite tahu mane kekuatan & kelemahan mainan tue. Klu kite berkendak utk rosakkan mainan tue, kite blh buat. Dan klu kite nk simpan elok2, pn kite blh buat. Lebih kurang mcm nielah perumpamaa mudahnya ^_^

Sbb tu aku nekad utk teruskan amalan2 solat sunat, puasa sunat, telaah tafsir al Quran, baca buku2 agama & sedekah yg aku usahakan sejak Allah berikan hidayah-Nya pd aku. Alhamdulillah. Dr bertatih2, aku mulekan dgn memahami stp bacaan dlm Solat & kem.per…

Pertukaran malam kpd siang :)

Hari nie bermula dgn baik sekali :) First day going to work from rmh sewa baru kt Putrajaya. Dekat giler...10 minit je leh smpi..aku keluar 7.30am, 7.40+ smpi opis..hua hua...save giler minyak ini mcm..:) Aku rasa aman & tenang sgt skrg nie. Aku hepi ddk dlm bilik baru. Bilik yg aku nak cat petang nie dgn balance cat A.Edy hehe. Hopefully cukup laa..Tawakal pd Allah. Klu x cukup pn, beli jelah lagi setong. Harga dlm RM29 jer :) Lepas nie tinggal katil bujang kt rmh Cheras jelah aku blm angkut. Ade sikit2 lg brg kt Serdang. Brg kecik2 jer. Tin biskut & razor. Excited nk cantikkan bilik baru aku tue. Mule2 rasa bilik tu mcm kecik, tp smlm rasa mcm besar betol pulak hehe. Kire puas hati betul lah. Dgn view yg sgt2 menarik. Ya Allah, aku bersyukur dgn nikmat perubahan life aku skrg nie. Alhamdulillah.

Emm..skrg nie tgh close la jgk dgn si Iz Shtech tue. Balas2 sms dgn dia dr mlm Jumaat lepas smpi mlm td. Kesian dia demam mlm td aku call nk tnya direction ke Prescint 9 tue. Sungguh2…